search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:54
MENU CLOSE

Προειδοποίηση Ερντογάν σε ΕΕ: Μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας

16.09.2023 16:04
erdogan_318new

Προειδοποίηση στις Βρυξέλλες έστειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο από αυτόν της ΕΕ, αν κριθεί απαραίτητο.

Ενοχλημένος από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαμηνύει στην Τουρκία πως αν δεν αλλάξει δραστικά, η διαδικασία ένταξής της δεν θα επανεκκινήσει, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για «μπλόκο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν διευθετηθεί η διαδικασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν είπε για τις ΗΠΑ: «Εσείς έχετε Κογκρέσο, εμείς έχουμε κοινοβούλιο».

Η έκθεση που ενόχλησε τον Ερντογάν

Η έκθεση -που ενέκρινε το ευρωκοινοβούλιο με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές- προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση, συνιστώντας την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές μορφές ενός τέτοιου πλαισίου.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζουν ωστόσο πως η χώρα οφείλει να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί τους νόμους και τις υποχρεωσεις της ΕΕ.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνει παράλληλα την τροπολογία για την καταδίκη της παρανομίας στην Πύλα.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Στη Λαμπεντούζα την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γαλλία: Πολιτικός «μεταμορφώθηκε» στο photoshop και κατηγορείται για παραπλάνηση

Λαμπεντούζα: Νεκρό νεογέννητο εντοπίστηκε σε βάρκα με μετανάστες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:52