search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:11
MENU CLOSE

Αυξήθηκαν οι ελλείψεις σε φάρμακα από 120 σε 140 μέσα σε τρεις μήνες – Ποια είναι

19.09.2023 16:51
farmaka elleipseis 66- new

Ανησυχητικός είναι ο ρυθμός που εξαφανίζονται τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα του ΕΟΦ αναφορικά με τις ελλείψεις σε σκευάσματα, συνολικά λείπουν από την αγορά 140 φάρμακα έναντι 127 που ήταν σε έλλειψη τον περασμένο Ιούνιο.

Αναλυτικά πρόκειται για:

  •  73 φάρμακα που αφορούν διάφορες παθήσεις όπως αντιυπερτασικά, αντιαλλεργικά, για τον προστάτη, τον σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
  • Το εμβόλιο της ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς – ανεμοβλογιάς.
  • και 66 σκευάσματα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ) του ΕΟΦ.

Προκειμένου να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν τα φάρμακα τους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε δημιουργία εφαρμογής (application), στην οποία γιατρός και ασθενής θα βλέπουν την επάρκεια του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ΣΚΑΙ.

Επίσης η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στον ΕΟΦ και τις αρμόδιες αρχές την εικόνα των ελλείψεων σε πραγματικό χρόνο με συνέπεια να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να λύνεται το πρόβλημα. Για παράδειγμα να απαγορεύονται άμεσα οι παράλληλες εξαγωγές στα σκευάσματα που διαπιστώνεται ότι υπάρχει έλλειψη.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ συγκρότησε επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει λίστα με τα κρίσιμα φάρμακα, σύμφωνα με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στηρίζει τις παραπάνω ενέργειες του υπουργείου Υγείας και παράλληλα ξεκίνησε συναντήσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων στην αγορά.

Αναλυτικά η λίστα του ΕΟΦ:

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Το φρούτο που δεν σε αφήνει να… γεράσεις!

Μελέτη: Γιατί είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο ωοθηκών

Επικίνδυνη για την υγεία η ζάχαρη – Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:10