search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:29
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση του καλού κλίματος, «μικρό καλάθι» από την Αθήνα 

20.09.2023 17:14
mitsotakis erdogan 665- new

Με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με μικρές προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο ουσιαστικής προόδου στα μεγάλα ζητήματα που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα, πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα όσα έχουν γίνει ως τώρα σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας, και να επανεξετάσουν το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και για τα ΜΟΕ.

Μιλώντας στο CNN o πρωθυπουργός έθεσε – σε αδρές γραμμές – και το όριο των προσδοκιών της Αθήνας από τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι «ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», τονίζοντας, παράλληλά, ότι «έχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέστη των μαξιμαλισμών, καθώς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο, δίνοντας και «στίγμα» των προθέσεών του για τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο CNN: «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά»

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στην ατζέντα η αμοιβαία βούληση για ηρεμία – Αγκάθι το κυπριακό

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Αχτσιόγλου κατά Πολάκη και Κασσελάκη – «Δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έχει σχέδιο» (Ηχητικό)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19