search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:51
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Τα οικονομικά πεπραγμένα της εταιρείας ερευνά και η Οικονομική Αστυνομία

21.09.2023 14:44
ert_new

Τα ασανσέρ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών «τερματίζουν» στον 13ο όροφο. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα.

Στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ βρίσκονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας μεταξύ των τμημάτων της οποίας είναι και το «Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι εμφανίσεις ανθρώπων με φακέλους παραμάσχαλα οι οποίοι ανεβαίνουν τα σκαλιά με προορισμό το συγκεκριμένο τμήμα για να καταθέσουν, έπειτα από σχετικές κλητεύσεις, στοιχεία στο πλαίσιο προκαταρτικής εξέτασης για τα οικονομικά πεπραγμένα της ΕΡΤ, αρχικά για το 2022.

Οι καταθέσεις μαρτύρων, πολύωρες σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρουν στο topontiki.gr άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών από τις αρχές του έτους «σχετικά με αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών προγράμματος ή άλλες αναθέσεις και συμβάσεις έργου σε Τρίτους» για το 2022. Κάποιοι μάλιστα έχουν λάβει κλητεύσεις πάνω από μία φορά.

Η εισαγγελική παραγγελία έγινε για να διαπιστωθεί αν σε τέτοιες αναθέσεις έχουν γίνει παραβάσεις «των κανόνων επιμελούς διαχείρισης», αν η ΕΡΤ διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να υλοποιήσει η ίδια «τις εν λόγω παραγωγές και έργα» και διερευνάται ποιο θα ήταν το αντίστοιχο κόστος σε κάθε περίπτωση (παραγωγής ή έργου) και εν τέλει ποια θα ήταν η ενδεχόμενη ζημιά της ΕΡΤ Α.Ε..

Εικάζεται από όσα έχουν προσκομίσει και καταθέσει οι μάρτυρες στο Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας ότι δεν αποκλείεται η έρευνα είτε να επεκταθεί και στο τρέχον έτος (2023) είτε να ανοίξει άλλος φάκελος προς διερεύνηση. Επίσης ενδέχεται κλιμάκιο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της ΓΑΔΑ να «ανηφορήσει» στην Αγία Παρασκευή και το Ραδιομέγαρο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Ενδεικτικό του οικονομικού «ανοίγματος» που καταγράφεται στην ΕΡΤ είναι η έγκριση σχεδίου προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2024- με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας αρχές Σεπτεμβρίου- στο οποίο αφενός προβλέπεται μηδενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και μέρισμα τρία εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος έχει ζητήσει οκτώ εκατ. ευρώ πλεόνασμα και 10 εκατ. ευρώ μέρισμα.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση όπως είχαν καταγγείλει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ « το ΔΣ της 7ης Σεπτεμβρίου ενέκρινε ισοσκελισμένο σχέδιο προϋπολογισμού με μηδενικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και 3 εκατομμύρια μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο, παρότι η κυβέρνηση ζήτησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8 εκατομμυρίων ευρώ και μέρισμα προς το Ελληνικό δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθαρίσαμε ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσει δεν θα ανεχθούμε να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εργαζόμενοι, αφού η δέσμευση κονδυλίων για το 2024 φτάνει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων έδωσαν θετική ψήφο καθώς είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων της εταιρείας να μην αποδίδεται δημοσιονομικό πλεόνασμα και μέρισμα στο κράτος διότι με αυτή την πρακτική το ανταποδοτικό τέλος λαμβάνει χαρακτηριστικά έμμεσης φορολόγησης και δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί της ΕΡΤ για τους οποίους πληρώνει ο έλληνας πολίτης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αμόκ από ΕΦΣΥΝ και φιλικά μέσα στο κόμμα κατά Κασσελάκη – Τον λένε «θείο από το Σικάγο», «μηδέν», «τενεκέ», «άδειο σακί»

Alter Ego Media: Βαριά «καμπάνα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρεμπόδιση έρευνας

ΣΚΑΪ: Μαύρη γάτα «εισέβαλε» στο πλατό την ώρα που μιλούσε ο Νίκος Φίλης – Η αντίδραση των παρουσιαστών (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:50