search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:00
MENU CLOSE

Δραματική προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη

22.09.2023 06:07
voreia makedonia molinsi 998- new

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίσουν επειγόντως το σοβαρότατο πρόβλημα με την ρύπανση της ατμόσφαιρας στην ήπειρο, επισήμανε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και υγείας, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η δραματική αυτή προειδοποίηση διατυπώθηκε στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας του Guardian, που αποκάλυψε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της ηπείρου ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η έρευνα του Guardian  έδειξε συγκεκριμένα ότι το 98% των Ευρωπαίων ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πάνω από τις οδηγίες του ΠΟΥ και κάθε χρόνο περίπου 400.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών της ρύπανσης. Μάλιστα σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σε διπλάσια επίπεδα από τα όρια του ΠΟΥ.

Photo: The Guardian

Η Μαρία Νέιρα δήλωσε στον Guardian ότι οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για να μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης και οι συνέπειες στον πληθυσμό.

«Ως γιατρός δεν μπορώ παρά να υπενθυμίσω σε όλους ότι η ρύπανση προκαλεί καρδιακά προβλήματα, άσθμα, καρκίνους στους πνεύμονες, διαβήτη και ευθύνεται για γεννήσεις λιποβαρών παιδιών», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι κάθε φορά που ανασαίνουν, ανασαίνουν κάτι τοξικό που έχει καταστροφικές επιπτώσεις”.

Η Μαρία Νέιρα πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν αποδεκτό αν το 98% των Ευρωπαίων έπινε επικίνδυνα μολυσμένο νερό, και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει για τον αέρα που ανασαίνουμε.  «Λένε ότι οι οδηγίες (του ΠΟΥ) είναι πολύ αυστηρές. Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι καμία αυστηρότητα όταν προτείνουμε κάτι που θα βελτιώσει την υγεία τόσων ανθρώπων.   Εφόσον έχουμε την γνώση (για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης) είναι σαφές ότι υπάρχει και απόλυτη ηθική ευθύνη», επισήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των οδηγιών του ΠΟΥ για τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,5 ΡΜ, αλλά αυτό θα γίνει το 2035…

Η Νέιρα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, αλλά πρόσθεσε: «Καλούμε τις χώρες να ενεργήσουν γρήγορα, αντιλαμβανόμενες ότι κάθε αλλαγή στα επίπεδα της ποιότητας του αέρα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στο κλίμα και το περιβάλλον. Η καθυστέρηση λήψης κρίσιμων μέτρων θα έχει σοβαρές και άμεσες συνέπειες στους ανθρώπους και στον πλανήτη» .

Η ταξική διάσταση της τοξικότητας του αέρα

Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian η χώρα με την χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η ρύπανση είναι τέσσερις φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια του ΠΟΥ. Γενικά η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη είναι σημαντικά χειρότερη από την δυτική.

Ωστόσο στην Ιταλία, πάνω από το ένα τρίτο των κατοίκων της κοιλάδας του Πο ανασαίνουν αέρα που είναι τέσσερις φορές πιο μολυσμένος από το όριο του ΠΟΥ.

Ο Τσάβι Λόπες, Ισπανός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ είναι «απόδειξη ότι η ρύπανση είναι πλέον μία ορατή πανδημία στην Ευρώπη». «Η συζήτηση δεν αφορά μόνο στην υγεία, αλλά τις ανισότητες σε όλη την Ευρώπη- μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και την δημόσια συζήτηση για το τι συμβαίνει μεταξύ περιοχών και τάξεων, κάτι που πρέπει να είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων»,  πρόσθεσε ο Τσάβι Λόπες. 

Ωστόσο, μέχρι να τεθούν σε ισχύ στην ΕΕ τα όρια ρύπανσης που θέτει ο ΠΟΥ, δηλαδή μέχρι το 2035, εφόσον δεχτούμε ότι 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τις συνέπειες της ρύπανσης, η Γηραιά Ήπειρος θα έχει «θυσιάσει» στην ατμοσφαιρική ρύπανση περίπου 4.800.000 Ευρωπαίους! 

Διαβάστε επίσης:

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε κοντά στην Προύσα

Είναι έργα τέχνης δυο άδειοι καμβάδες; Τι αποφάσισε δικαστήριο της Δανίας

Ελαιόλαδο: Είδος πολυτελείας ο «υγρός χρυσός» – Αντικλεπτικά στα μπουκάλια βάζουν σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50