search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 20:01
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης vs Αχτσιόγλου για την προεδρία του κόμματος – τα τελευταία προγνωστικά  

23.09.2023 23:56
KASELAKIS AXTSIOGLOU

Σε μία άνευ προηγούμενη οξεία σύγκρουση κρίνεται την Κυριακή το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χιλιάδες μέλη του κόμματος προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον ή τη νέα πρόεδρο.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη και πιθανόν να ξεπεράσει τις 146.000 ψηφοφόρους της περασμένης Κυριακής καθώς τα επιτελεία του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να πείσουν και τα παλαιά μέλη, που δεν μετείχαν στον πρώτο γύρο, να ψηφίσουν.

Ο κ. Κασσελάκης μπαίνει ως φαβορί στην τελική ευθεία μετά το προβάδισμα που πήρε την πρώτη Κυριακή με σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εξασφάλισε και τη στήριξη του Νίκου Παππά, που είχε λάβει κάτι παραπάνω από 8%.

Η κ. Αχτσιόγλου θα έχει την υποστήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επίσης κινήθηκε πάνω από το 8%.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας θα πετύχουν συσπείρωση των δυνάμεων που κατέγραψαν την πρώτη Κυριακή, με τον κ. Κασσελάκη να έχει τον αέρα της νίκης, αλλά την κυρία Αχτσιόγλου να ελπίζει την οργανωτική ικανότητα του επιτελείου της για την κινητοποίηση των παλαιών μελών.

Επίσης κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις ή και τα λάθη που έκαναν κατά το ενδιάμεσο των δύο γύρων.

Με τον κ. Κασσελάκη να έχει το όποιο κόστος από το λεκτικό λάθος για το ψευδοκράτος και την κυρία Αχτσιόγλου με τις δηλώσεις, που έκανε αυτές τις ημέρες και προκάλεσαν μάλλον αρνητικές αντιδράσεις – όπως η δήλωση περί θυματοποίησής της.

Δημοσκοπήσεις δεν έγιναν πάντως, παρά μόνο από τη Realpolls, η οποία είχε πετύχει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Σύμφωνα με την μέτρηση που ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης, η διαφορά υπέρ του κ. Κασσελάκη είναι στη μικρότερη τιμή της περίπου στις 10 μονάδες με τάσεις να αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο.

Ωστόσο παραμένει μετρήσιμο το πόσο προκάλεσε ζημιά η δήλωσή του περί «κρατιδίου», κατά την αναφορά του στο ψευδοκράτος, που συζητήθηκε έντονα από το πρωί της Παρασκευής.

Οι εκτιμήσεις πάντως έμπειρων αναλυτών και ψύχραιμων κομματικών παραγόντων είναι ότι προς τον κ. Κασσελάκη μετακινείται το 80% των ψηφοφόρων του κ. Παππά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα είναι τόσο μεγάλο και το ποσοστό των ψηφοφόρων του κ. Τσακαλώτου προς την κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης παρατηρήθηκαν μετακινήσεις ψηφοφόρων από την κυρία Αχτσιόγλου απευθείας στον κ. Κασσελάκη, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει τι ποσοστό είναι αυτές.

Το γεγονός πάντως ότι υπήρξε ακραία πόλωση προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το εάν είναι δεδομένη η ενότητα του χώρου από Δευτέρα.

Εκφράζονται φόβοι ότι ειδικά το ψυχικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη διάσπαση του κόμματος.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής, θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και οι εκτιμήσεις είναι ότι γύρω στις 9 με 10 θα υπάρχει ασφαλής εικόνα του αποτελέσματος.

Προκειμένου να μην υπάρχουν και πάλι τεράστιες ουρές, έχουν δοθεί περισσότερα tablet στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία είναι οι εξής:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό

Διαβάστε επίσης:

Κουτσούμπας: «Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ μόνο ένας πραγματικός αντίπαλος, το ΚΚΕ»

Αποστολάκης: Διαφωνεί για την κατάργηση της θητείας – Τι είπε για τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του Κασσελάκη 

Περιφερειακές εκλογές: Στήριξη Βαρουφάκη στην «Ανυπότακτη Αττική»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 19:56