search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:46
MENU CLOSE

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 22300
21/09/2023
24.09.2023 06:07
vivlio

Francois Rabelais

Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ – Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον

Μετάφραση: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής

Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 504

Στους αναγνώστες

Φίλοι αναγνώστες που το βιβλίο τούτο διαβάζετε,

το κάθε πάθος από πάνω σας πετάξετε

κι από το διάβασμά του μη σκανταλιστείτε:

ούτε κακό ούτε προστυχιά μέσα του θα βρείτε.

Κι αλήθεια είναι πως στάλα τελειότητας εδώ πάλι

δε θα μάθετε, πάρεξ για το ζήτημα του γέλιου.

Άλλο θέμα η καρδιά μου δε δύναται να διαλέξει,

σαν βλέπει το σαράκι που σας σκάβει και σας τρώει.

Κάλλιο για γέλια παρά για κλάματα να γράφω,

αφού το γέλιο είναι γνώρισμα τ’ ανθρώπου μόνο.

Ο Φρανσουά Ραμπελαί (1483 – 1553) πρόσθεσε στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση το μεγαλείο της φυσικής και πνευματικής ζωής με οδηγούς δύο γίγαντες: τον πατέρα Γαργαντούα και τον γιο Πανταγκρυέλ, με συνοδούς και φίλους, που οι ανθρώπινες διαστάσεις τους είναι πρότυπα ηθικής, παιδείας, ειρήνης, φιλίας. Μια ομάδα που διασχίζει τα άγονα και απονεκρωμένα εδάφη του σχολαστικισμού, της θρησκευτικής και πολιτικής απάτης, μάχεται τον παραλογισμό της εξουσίας, ορθώνει το «Μοναστήρι του Θελήματος», όπου άντρες και γυναίκες ζουν κατά το «θέλημά» τους. Όσο για το ύφος και τη γλώσσα, η ακριβολογία συνυφαίνεται με τη βωμολοχία και τη γελοιοποίηση, δημιουργώντας τον μοναδικό «ραμπελαισιανό» κανόνα.

Ο Καζαμίας με τίτλο «Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον για το έτος 1533» μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ο αναγνώστης μπορεί να τον συμβουλευτεί, υψώνοντας το ποτήρι του προς τιμήν του πνεύματος του Ραμπελαί. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Nell Shubin

Απαιτείται Συναρμολόγηση

Αποκωδικοποιώντας 4 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής

Μετάφραση: Έμυ Καραμέτα

Επιστημονική επιμέλεια: Σπύρος Σφενδουράκης

Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 360

Η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει στο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη: Είναι η παρουσία μας σε τούτο τον πλανήτη αποτέλεσμα τύχης; Ή μήπως η πορεία που μας έφερε εδώ ήταν αναπόφευκτη; Πώς προέκυψαν οι μεγάλες αλλαγές στην ιστορία της ζωής; Και, σε επίπεδο DNA, ποιος συνδυασμός γονιδίων διαφοροποιεί έναν βάτραχο από μια πέστροφα, έναν χιμπατζή ή τον άνθρωπο; Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αν ξέρεις πώς να ψάξεις, η επιστημονική έρευνα μετατρέπεται σ’ ένα παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού για απολιθώματα ψαριών με χέρια, φιδιών με πόδια και πιθήκων με όρθια βάδιση – αρχαίων πλασμάτων που όλα αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές στην πορεία της ζωής στη Γη.

Επιπλέον, νέα πειράματα ρίχνουν φως σε μια ιστορία δισεκατομμυρίων ετών, που την έχουν σημαδέψει πλήθος συνεργασίες, ανταγωνισμοί, τροποποιήσεις, «κλοπές» και «πόλεμοι». Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και μέσα στο DNA. Με τους ιούς να το μολύνουν συνεχώς και τα διάφορα τμήματά του να «πολεμούν» μεταξύ τους, το γονιδίωμα κάθε ζωικού κυττάρου διαρκώς αναδιατάσσεται. Ο δυναμισμός αυτός δημιουργεί νέα όργανα και νέους ιστούς, δηλαδή βιολογικές καινοτομίες που μεταμόρφωσαν τον κόσμο. Αν νομίζετε ότι τα φτερά έγιναν για να βοηθήσουν τα ζώα να πετούν ή οι πνεύμονες και τα πόδια για να μπορούν να βαδίζουν στη στεριά, κάνετε μεγάλο λάθος.

Η ιστορία της ζωής είναι ένα μακρύ, παράξενο και θαυμαστό ταξίδι δοκιμής και σφάλματος, τύχης και αναπόφευκτου, παρακάμψεων, επαναστάσεων και εφευρέσεων. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αφηγείται την πορεία αυτή, αλλά και το πώς καταφέραμε να τη γνωρίσουμε. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Βαγγέλης Τζούκας

Ζουν ανάμεσά μας

Αλλόκοτες θεωρίες και ανορθολογισμός στον σύγχρονο κόσμο

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Σελ.: 334

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε μέσα στην ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και στοχεύει στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό δεκαπέντε «αλλόκοτων» δημοφιλών θεωριών, που καλύπτουν ζητήματα με μεγαλύτερη ή μικρότερη επίδραση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η ανάλυση δεν είναι εξαντλητική καθώς στην πραγματικότητα θα χρειαζόταν χιλιάδες σελίδες για την αποτύπωση αυτού του φαινομένου. Η εστίαση στις θεωρίες αυτές είναι καθαρά υποκειμενική και επιλεκτική εκ μέρους του συγγραφέα, καθώς οι ανάλογες θεωρήσεις σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούν το μονοπώλιο της αποκλειστικότητας στον χώρο του «αλλόκοτου», του συνωμοσιολογικού φαντασιακού και της ψευδοεπιστήμης. Το παρόν βιβλίο πιθανόν να ξενίσει τμήμα του αναγνωστικού κοινού. Η ενασχόληση με τον ανορθολογισμό στις ποικίλες εκδοχές του δεν είναι εύκολη υπόθεση σε καμία περίπτωση. Όμως κεντρική θέση του συγγραφέα είναι ότι ιδέες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές που μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνονται αλλόκοτες, κωμικές, ακόμη και εντελώς γελοίες μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες. Η ιστορική πραγματικότητα εξάλλου το έχει αποδείξει πολλαπλώς. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Γιάννης Νικουλούδης

Άδειος τόπος

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 160

Ένας ανώνυμος άνθρωπος, μόλις αποφυλακισμένος, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του τρεκλίζοντας στα επικίνδυνα και σκοτεινά περάσματα του «άδειου τόπου». Διασταυρώνεται με πρόσωπα και τέρατα που, μαζί με την απαθή και υπόκωφη φωνή της ίδιας της γης, συνθέτουν το ανάγλυφο μιας πορείας μάλλον προδιαγεγραμμένης.
Ο «Άδειος τόπος» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανθρώπινες φωνές και χθόνια ψιθυρίσματα.
Μια σκληρή ιστορία, που θυμίζει ψηφιδωτό και μιλάει για το γεωγραφικό και ψυχικό τοπίο της ιθαγένειας, για το σκοτάδι και τη σύγχυση της «ρίζας», για τη βία της ερημιάς.


Γιώργος Δάμτσιος

Πίσω από τις μάσκες

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 404

Τι θα έκανες αν κάποιος που σε έχει απαγάγει σε άφηνε να επιλέξεις ανάμεσα στη δική σου ζωή και αυτήν κάποιου αγαπημένου σου;

Κι αν αυτός ο άντρας συστηνόταν ως ο Παγιδευτής;

Θα τον εμπιστευόσουν ή θα φοβόσουν ότι σου κρύβει ένα μεγαλύτερο κακό; Ένας αδίστακτος δολοφόνος που φοράει μια ανέκφραστη μάσκα.

Απανωτά εγκλήματα που οδηγούν την αστυνομία σε απόγνωση.

Και οι Ευγενείς Άγριοι ανήμποροι να βοηθήσουν επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες. Την ώρα που το κουβάρι της υπόθεσης περιπλέκεται όλο και περισσότερο, το μόνο βέβαιο είναι πως πίσω από τις πιο ανέκφραστες μάσκες κρύβονται τα χειρότερα μυστικά.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλιόφιλοι: Σκέψεις και ερωτήματα για το Φεστιβάλ Βιβλίου

Βιβλίο: Τι θα διαβάσουμε το φθινόπωρο

Βιβλίο: Σωτήρης Δημητρίου – Ένας Διογένης των καιρών μας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:44