search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:36
MENU CLOSE

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Χωρίς παθολόγο, καρδιολόγο και αναισθησιολόγο – Τι λέει στο topontiki.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

26.09.2023 12:39
nosokomeio_santorini_2609_1920-1080_NEW

Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το μοναδικό του ΕΣΥ που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, καταρρέει καθώς απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως παθολόγος, καρδιολόγος και αναισθησιολόγος.

Οι αιτίες είναι πολλές, με πρώτη το χαμηλό μισθολόγιο που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι σκληρές συνθήκες εργασίας: «Οι γιατροί φεύγουν νωρίς, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής της Σαντορίνης. Τι να προπληρώσουν; Το ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη; Είναι πανάκριβα στη Σαντορίνη και σε όλα τα νησιά γενικά. Επίσης οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες, γιατί το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να καλύψει τα κενά σε εφημερίες, δεν παίρνει άδειες κλπ», είπε στο topontiki.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Επιπλέον το πρόβλημα επιδεινώνεται και εξαιτίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει το νοσοκομείο της Σαντορίνης: «Δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται γιατροί, με δελτίο παροχής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Oμως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον γι΄αυτό και το νοσοκομείο ξεμένει από υγειονομικό προσωπικό».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το εν λόγω νοσοκομείο, είχε περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες έως το 2016 που λειτουργούσε ως Κέντρο Υγείας: «Το πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο βρίσκεται σε αποδρομή και οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν την Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωσή του», μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο το νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (μονομετοχική του Δημοσίου), χωρίς να δικαιώνει τις προσδοκίες του υγειονομικού προσωπικού: «Ένας – ένας, οι γιατροί παραιτούνται και λόγω του νομικού του καθεστώτος. Δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δεν υπάρχει, όμως ενδιαφέρον, αν και ο μισθός για τους ιδιώτες είναι μεγαλύτερος από τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στο νοσοκομείο λειτουργεί παθολογική κλινική χωρίς παθολόγο, χωρίς πνευμονολόγο, με τρείς μόνο γενικούς γιατρούς. Παρά τις ελλείψεις, νοσηλεύονται πάνω από δέκα παθολογικά περιστατικά.

Έμπειρος γενικός γιατρός φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στον οποίο εξέφρασε την απόγνωση του και την πρόθεσή του να παραιτηθεί άμεσα, λόγω της επικινδυνότητας και της εξάντλησης.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν υπηρετεί κανένας αναισθησιολόγος, καθώς συνταξιοδοτήθηκε ο 72χρονος που εργαζόταν εκεί. 

Γιατροί… μπαλαντέρ

Το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακίνηση – για λίγες μέρες – αναισθησιολόγων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ πολλές μέρες μένει ακάλυπτο. Οι δύο μοναδικοί καρδιολόγοι παραιτήθηκαν και είναι εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα.

«Τι νοσοκομείο είναι αυτό που δεν έχει παθολόγο, καρδιολόγο και αναισθησιολόγο;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας πως υπηρετεί μόνον ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος και δύο ακτινολόγοι. 

«Το μοναδικό νοσοκομείο του ΕΣΥ, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, καταρρέει. Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό, όπως ήταν πριν από τα μνημόνια».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Πώς επηρεάζει η διατροφή και η άσκηση τις ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία

Οι τροφές που κάνουν τα παιδιά… καλύτερους μαθητές!

Σακχαρώδης διαβήτης: Λοιμώξεις και ανοσοποιητικό σύστημα – Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31