search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:13
MENU CLOSE

Σε χωματερή τοξικών μετατρέπουν το Μπαγκλαντές οι ναυτιλιακές εταιρίες

28.09.2023 15:28
toxic ships

Σε χωματερές τοξικών ουσιών μετατρέπονται οι παραλίες του Μπαγκλαντές από τα πλοία ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιριών που οδηγούνται σε διαλυτήρια για να γίνουν παλιοσίδερα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, όπως καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch.

Οι παραθαλάσσιες περιοχές στην Σιτακούντα στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα απέραντο ναυπηγείο διάλυσης πλοίων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πρόκειται για βιομηχανία που τροφοδοτεί την οικονομία του Μπαγκλαντές με την παραγωγή φτηνών μετάλλων, αλλά συγχρόνως υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον και στοιχίζει τη ζωή πολλών εργατών, αφού δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Human Rights Watch, μόνο οι ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρίες έχουν στείλει στα διαλυτήρια 520 πλοία από το 2020.

«Οι εταιρίες που διαλύουν πλοία στα επικίνδυνα και ρυπογόνα ναυπηγεία του Μπαγκλαντές αποκομίζουν κέρδη σε βάρος των ανθρώπινων ζωών και του περιβάλλοντος, δήλωσε η ερευνήτρια της Human Rights Watch, Τζούλια Μπλέκνερ, προσθέτοντας ότι οι ναυτιλιακές εταιρίες εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στη διεθνή νομοθεσία και ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα πλοία σε βάρος του Μπαγκλαντές.

Άθλιες συνθήκες εργασίας σε τοξικό περιβάλλον

Οι συνθήκες εργασίας στα διαλυτήρια πλοίων είναι απάνθρωπες, με τους εργάτες να βάζουν στα χέρια τους κάλτσες – αντί για ειδικά γάντια- για να αποφύγουν τα εγκαύματα από τα μέταλλα που λιώνουν και να σκεπάζουν το στόμα με τα μπλουζάκια τους για να μην αναπνέουν τα τοξικά αέρια. Η μεταφορά μεγάλων κομματιών μετάλλων γίνεται από ξυπόλυτους εργάτες, που προφανώς δεν έχουν ειδικές προστατευτικές μπότες που απαιτούνται για τόσο βαριές εργασίες.

«Οι εργάτες περιγράφουν τραυματισμούς από κομμάτια μετάλλου που πέφτουν πάνω τους, ή τι συμβαίνει όταν παγιδεύονται στο εσωτερικό πλοίων όπου ξεσπά φωτιά ή γίνεται έκρηξη σε αγωγούς», αναφέρει η έκθεση της Human Rights Watch, που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνεργασία με την εδρεύουσα στο Βέλγιο ΜΚΟ Shipbreaking Platform.

Τουλάχιστον 62 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα ναυπηγεία της Σιτακούντα από το 2019, όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση του Μπαγκλαντές Young Power in Social Action. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι σε δύο διαφορετικά εργατικά δυστυχήματα, ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεγάλα λόγια και πολιτικές πιέσεις

Η Ένωση Διαλυτηρίων Πλοίων του Μπαγκλαντές (BSBA), που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, διαβεβαιώνει ότι τα μέλη της έχουν αναβαθμίσει τους κανόνες ασφαλείας με βάση και τα όσα προβλέπει η νέα διεθνής σύμβαση για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στα διαλυτήρια, που τίθεται σε ισχύ από το 2025.

«Μετατρέπουμε τα διαλυτήρια σε πράσινα ναυπηγεία, παρόλο που αυτό κοστίζει», υποστήριξε ο πρόεδρος της BSBA, Μοχάμαντ Αμπού Τάχερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, και ισχυρίστηκε ότι ήδη οι εργαζόμενοι λαμβάνουν προστατευτικά μέσα.

Ωστόσο ο Φαζλούλ Καμπίρ Μιντού, συντονιστής του δανέζικου Κέντρου Ενημέρωσης για την Εργασιακή Ασφάλεια, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες των διαλυτηρίων στο Μπαγκλαντές λειτουργούν σε «κλίμα ατιμωρησίας» λόγω της επιρροής που ασκούν στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σε πολλά παλιά πλοία στη Σιτακούντα ανιχνεύθηκε άσβεστος, σύμφωνα με τον Ρεπόν Τσοουντχάρι, διευθυντή του Ιδρύματος OSHE, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργατών.

Ο άσβεστος θεωρείται ότι προκαλεί καρκίνους στους πνεύμονες και άλλες σοβαρές ασθένειες, αλλά οι εργάτες δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας. Η οργάνωση OSHE εξέτασε 110 εργαζόμενους που είχαν εκτεθεί στην τοξική ουσία και οι 33 από αυτούς βγήκαν θετικοί. «Και οι 33 εργάτες παρουσιάζουν ζημιές στους πνεύμονες σε διάφορους βαθμούς. Από αυτούς οι τρεις πέθαναν ήδη και πολλοί ζουν σε άθλια κατάσταση», επισήμανε ο Ρεπόν Τσοουντχάρι.

Διαβάστε επίσης:

Michael Gambon: Πέθανε ο Albus Dumbledore των ταινιών Harry Potter

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη – Οι προτάσεις του CNN (photos/videos)

Μπρους Σπρίνγκστιν: Ακυρώνει όλες τις συναυλίες του για φέτος (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42