search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:29
MENU CLOSE

ΕΣΡ: Η αλλαγή με βάση τη νέα προκρούστεια λογική των 3/5 και ο ρόλος της Ελληνικής Λύσης  

02.10.2023 17:43
ESR NEW

Με όσα είχαν θεσπιστεί ως τώρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη σύνθεσή του ήταν μια αντανάκλαση των κομμάτων στη Βουλή. 

Αποτελείτο από προσωπικότητες αδιαμφισβήτητης και εγνωσμένης αξίας, κοινής- ευρύτερης– αποδοχής, για τούτο και το ΕΣΡ είχε ένα υπερκομματικό πρόσημο, πάνω και πέρα από τα κόμματα, ώστε να έχει ουσία ο διακριτός προσδιορισμός του «Ανεξάρτητη Αρχή» και να μην δίνει ερείσματα αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με το  τυπικό ο πρόεδρος της Βουλής απευθυνόταν στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Με τη σειρά τους κατέθεταν τις προτάσεις τους, ακολουθούσε διαβούλευση και έπειτα από συνεδρίαση (ή συνεδριάσεις) της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου προέκυπτε η εκάστοτε σύνθεση της ολομέλειας του ΕΣΡ για την οποία ήταν απαιτητή η πλειοψηφία των μελών της κατά 4/5.

Αυτά έπαψαν να ισχύουν την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου βάση της οποία απαιτείται πλειοψηφία 3/5 των μελών της Διάσκεψης  των Προέδρων της Βουλής.

Με συνοπτικές διαδικασίες- χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση- και με την ψήφο της Ελληνικής Λύσις, η νέα σύνθεση του ΕΣΡ «πέρασε». Το ζητούμενο της συνταγματικής πλειοψηφίας  προέκυψε από μαθηματική ερμηνεία. Την ίδια στιγμή η  κυβέρνησης επισκίασε με την τακτική της τον θεσμό του Συμβουλίου ως Ανεξάρτητης Αρχής. Όλα σύννομα. Όμως με αλα κάρτ, αλλαγές.

Η παραδοχή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Χήττα, ότι το κόμμα του επιδίωκε την αλλαγή των μελών του ΕΣΡ και ειδικά του προέδρου του, Αθανάσιου Κουτρομάνου, καθώς εκκρεμεί ένα θηριώδες πρόστιμο περίπου δύο εκατ. ευρώ στον Κυριάκο Βελόπουλο εξαιτίας σειράς εκπομπών του προγράμματος  «Κόντρα και Ρήξη» (αναμεταδιδόταν από 25 περιφερειακά κανάλια) από τις οποίες ισχυριζόταν ότι κηραλοιφές προστατεύουν από τον κορωνοϊό, ενισχύει τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για την αξιοπιστία του ΕΣΡ.

Για πρώτη φορά άνθρωποι με γνωστικό αντικείμενο τα ΜΜΕ, την Επικοινωνία των ΜΜΕ,  την ανάλυση του οπτικοακουστικού περιεχομένου , θεωρητικοί των ΜΜΕ δηλαδή, δεν μετέχουν στο Συμβούλιο.  

Στην «επόμενη μέρα» προτιμήθηκαν δημοσιογράφοι – πέντε συνολικά-, με σημαντικές  διαδρομές αλλά και με έντονη  τηλεοπτική παρουσία κυρίως σε ιδιωτικά κανάλια. Ένας εξ αυτών υπήρξε υπουργός σε προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ..

Οι δημοσιογράφοι- νυν μέλη του ΕΣΡ θα αποστασιοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να κρίνουν και να αποφασίσουν ενδεχόμενες επιβολές κυρώσεων για τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας σε προγράμματα καναλιών στα οποία απασχολούνταν ή παρουσιάζουν συνάδελφοί τους; Είναι μια πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πέντε δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων τους.

Επίσης θα πρέπει να διαχειριστούν υποθέσεις που θα αφορούν σε ιστοσελίδες,  καθώς οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, επεκτείνονται και σε ελέγχους στο περιεχόμενο του διαδικτύου. Ψηφιακοί εκδότες ενδεχομένως να ήταν μέχρι πρότινος εργοδότες τους ή ακόμα και συνάδελφοί τους.  

Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους είναι και η άσκηση ελέγχου για fake news. Για φαινόμενα meta- αλήθειας. Για παραπληροφόρηση. Για αποπληροφόρηση. Για κακοπληροφόρηση.

Έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν υποστελεχωμένα τμήματα, όπως το- κομβικής σημασίας – Νομικό. Οι χρονοκαθυστερήσεις στο εποπτικό- ελεγκτικό έργο του οφείλονταν σε μεγάλο ποσοστό σε αυτές και παρεμφερείς  παθογένειες που χρονίζουν.

Η σημαντικότερη ίσως πρόκληση για τα μέλη του ΕΣΡ, στη νέα σύνθεση του, είναι να εξαλείψουν την σκιά που έριξαν στο θεσμό και την ανεξαρτησία της Αρχής, ΝΔ και Ελληνική Λύση με την οριακή πλειοψηφία, αλλά και την ισχυρή διαφωνία της αντιπολίτευσης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας που έκανε λόγο μεταξύ άλλων για  «θεσμική εκτροπή», «εκφυλισμό της πολιτικής και της Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Ξανά σε πόλεμο Βρουλάκηδες και Σταματάκηδες (Video)

Mega: Το παιχνίδι της μοίρας πλάθεται στο «Ναυάγιο» με ανατριχιαστικό τρόπο

Η Γη της Ελιάς – Spoiler: Ο Μάνος μιλάει με τον Απόστολο για τη γυμνή φωτογραφία στο κινητό του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 16:27