search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:17
MENU CLOSE

Tουρισμός όπως τον ξέρουμε τέλος – Οι ραγδαίες αλλαγές και η νέα πραγματικότητα

04.10.2023 13:29
tourismos

Τα ταξίδια αναψυχής, όπως τα ξέρουμε σήμερα, μπορεί να αποτελούν παρελθόν μέχρι το 2040, καθώς προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα έχουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και οι Μαλδίβες το 2050 θα είναι στο όριο της εξαφάνισης λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, γράφει η Daily Mail, περιγράφοντας μια εφιαλτική εικόνα από το προσεχές μέλλον.

Σε έκθεση με τίτλο «Βιώσιμο Μέλλον για τα Ταξίδια», που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Intrepid Travel , αναφέρεται ότι σε λίγα χρόνια θα πρέπει να επικρατήσουν άλλες τάσεις για να υπάρχει βιώσιμο μέλλον για την τουριστική βιομηχανία.

Η επιλογή των προορισμών θα γίνεται με βάση τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν λόγω της κλιματικής κρίσης και οι περισσότεροι θα κατευθύνονται σε μέρη με πιο ήπιο κλίμα, που δεν θα έχουν πληγεί από τις δραματικές αλλαγές. Λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας ορισμένοι κλασικοί προορισμοί στη Μεσόγειο δεν θα είναι καθόλου φιλικοί, ενώ άλλοι, όπως η Λαπωνία, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχουν χιόνια, κάτι που προφανώς θα αλλάξει και τις συνήθειες όσων αγαπούν τα χειμερινά σπορ.

Η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από τις νέες τάσεις που θα επικρατήσουν και οι οποίες προσδιορίζονται ως εξής:

-Ρύθμιση της «τουριστικής διαρροής»

Η Intrepid υποστηρίζει ότι μέχρι το 2040 οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επιβάλουν κανόνες στις εταιρίες που ασχολούνται με τα ταξίδια και τις διακοπές ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα περισσότερα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες θα μένουν στις τοπικές κοινωνίες.

«Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για πιο ισότιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ των ταξιδιωτών και των κοινοτήτων που επισκέπτονται, ανεβάζοντας την ποιότητα ζωής των ντόπιων», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης για την βιωσιμότητα του τουρισμού.

-Παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κάθε ταξιδιώτη σε πραγματικό χρόνο θα επικρατήσει ως τάση, με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με την Intrepid. Κατά την εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης οι ταξιδιώτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το κατά πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον η μετακίνησή τους στις διακοπές. «Μέχρι το 2040 θα είναι ασυνήθιστο να βλέπεις την Γενιά Άλφα (αυτούς που γεννήθηκαν μετά το 2010) να μην έχει στο κινητό τηλέφωνο λογισμικό καταγραφής του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα». Αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίζουν την επιβάρυνση που προκαλούν με κάθε μετακίνηση με αεροπλάνο, ταξί, ακόμα και με τη μετάβαση στο σούπερ-μάρκετ.

-Διαβατήρια άνθρακα

Η έκθεση προβλέπει ότι θα γίνει κανόνας στη νέα εποχή ο ορισμός ενός προσωπικού ορίου για τις εκπομπές επιβλαβών αερίων. Οι προσωπικές ποσοστώσεις ως προς το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συμβάλουν στην συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τουριστικής βιομηχανίας και θα λειτουργούν σαν διαβατήρια για τον κάθε πολίτη στην γενικότερη προσπάθεια επίτευξης του στόχου για μείωση στα 750 δισεκατομμύρια τόνους – μέχρι το 2050 των εκπομπών επιβλαβών αερίων.

Είναι πιθανό μέχρι το 2040 να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις που μπορεί να γίνονται για λόγους αναψυχής.

-Καταλύματα που δεν αφήνουν ίχνη

Η Intrepid προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί μια νέα γενιά «αναδυόμενων καταλυμάτων» σε όλο τον κόσμο, που θα συνδυάζει τη βιωσιμότητα και την εντοπιότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα επικρατήσουν καινοτόμες ιδέες για νομαδική φιλοξενία σε ευέλικτα καταλύματα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος στο φυσικό τοπίο. Μια τέτοια ταξιδιωτική εμπειρία δοκιμάζεται με το πρότζεκτ του «νομαδικού ξενοδοχείου» 700.000 Heures, που – όπως διακηρύσσει στην ιστοσελίδα του https://www.700000heures.com/– είναι «επωφελές για τον κόσμο με την προσφορά εργασίας για να ξαναζωντανέψουν διάφορες περιοχές, να δημιουργηθούν δραστηριότητες για τις κοινότητες και για την ανάπτυξη τοπικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων».

-Πρώτη επιλογή οι επίγειες μεταφορές

Οι μετακινήσεις με τρένα θα είναι η πρώτη επιλογή της επόμενης γενιάς των ταξιδιωτών, σύμφωνα με την Intrepid, για να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις αεροπορικές μεταφορές. Το δίλημμα για τους ταξιδιώτες θα είναι να επιλέξουν ανάμεσα σε ταχείες αμαξοστοιχίες και σε πιο παραδοσιακά τρένα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τον χρόνο που διαθέτουν.

-Εικονικές διακοπές

«Αν υπάρξει έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέχρι το 2040 πολλοί από τους αγαπημένους προορισμούς θα γίνουν μόνο εικονικοί» προειδοποιεί την Ιntrepid.

Θα επικρατήσει υποχρεωτικά, δηλαδή, το μοντέλο που γνωρίσαμε στη διάρκεια της πανδημίας: «ταξιδιώτες» σε μία πολυθρόνα, που θα βλέπουν βίντεο από τους προορισμούς που θα ήθελαν να επισκεφτούν.

Ήδη το Τουβαλού, ένα μικρό έθνος στον Ειρηνικό, έχει γίνει η πρώτη χώρα που δημιούργησε μία ψηφιακή, εικονική εκδοχή του εαυτού του, καθώς απειλείται με εξαφάνιση από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

-Διακοπές με βάση τον άνθρωπο και όχι το προϊόν

Η Intrepid προβλέπει ότι μέχρι το 2040, τα ταξίδια αναψυχής θα εστιάζουν στην καλλιέργεια ουσιαστικών επαφών μεταξύ των ανθρώπων και όχι στο προϊόν που πουλάει η κάθε εταιρία.

Οι ταξιδιώτες θα ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμπειρία που αποκομίζουν από τις κοινωνικές επαφές σε κάθε κοινότητα και λιγότερο για το ξενοδοχείο διαμονής. Η Intrepid εξηγεί ότι αυτό το στυλ ταξιδιών αποκαλείται «ανθρωποκεντρικό» ταξίδι και αφήνει σε δεύτερη μοίρα την εικόνα ενός εξωτικού προορισμού ή ενός υπερπολυτελούς καταλύματος, διότι θα επικρατήσει η ανάγκη κοινωνικών επαφών.

Το βέβαιο είναι πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την τεράστια τουριστική βιομηχανία. «Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για μεγάλο διάστημα αντιμετωπίζονταν σαν κάτι που αφορά το μακρινό μέλλον. Αλλά πλέον συμβαίνει τώρα. Ο τουρισμός πρέπει να εξελιχθεί , διότι το μοντέλο που έχουμε σήμερα είναι μη βιώσιμο», δήλωσε ο Ντέρελ Γουέιντ, πρόεδρος της Intrepid Travel.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Το κινέζικο ναυτικό βύθισε κατά λάθος δικό του πυρηνοκίνητο υποβρύχιο» (Photos/Video)

Σουηδική… γκάφα με το Νόμπελ Χημείας – Ανακοίνωσαν τους «νικητές» πριν συνεδριάσει η επιτροπή!

Ιερουσαλήμ: Συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση υπερορθόδοξων εβραίων εναντίον χριστιανών πιστών – Οι αντιδράσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:17