search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Τουρκία – PKK: Ποιος έβαλε βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν;

04.10.2023 06:07
tourkia epithesi 887- new

Πογκρόμ συλλήψεων Κούρδων εξαπέλυσαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την Τουρκία και βομβάρδισαν θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα  για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι οι συλλήψεις εκατοντάδων Κούρδων, με την υποψία ότι συμμετείχαν «σε κατασκοπευτικό δίκτυο» για λογαριασμό του ΡΚΚ έγιναν στη διάρκεια επιχειρήσεων σε 64 τουρκικές επαρχίες, στις οποίες συμμετείχαν 13.400 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες.

Συνεργάτης του Al Jazeera μεταδίδει από την Άγκυρα ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες συλλήψεις. Οι περισσότερες έγιναν στην Σανλίουρφα, μια μεγάλη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Οι στόχοι της Τουρκίας

Η επίθεση αυτοκτονίας στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, για την οποία υπάρχει ανάληψη ευθύνης από το ΡΚΚ, ήταν το τέλειο πρόσχημα για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για το πογκρόμ συλλήψεων, αλλά εξυπηρετεί πολύ ευρύτερους στόχους.

-Ο ένας είναι ένα νέο μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών θέσεων του ΡΚΚ στο ιρακινό Κουρδιστάν.

-Ο δεύτερος στόχος είναι να ξαναμπεί στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας η δήθεν ανάγκη για στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»- εξ ου και το ενδιαφέρον για συλλήψεις στη Σανλίουρφα.

-Και ο τρίτος στόχος είναι να γίνει μία υπενθύμιση στο ΝΑΤΟ, ότι το ΡΚΚ παραμένει σοβαρός τρομοκρατικός κίνδυνος, άρα η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να πιέζει την Σουηδία για καταστολή του κουρδικού κινήματος σε αντάλλαγμα για το τουρκικό «πράσινο φως» για ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Άρα, η επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει η Άγκυρα για να παίξει και πάλι το παιχνίδι της κουρδικής τρομοκρατίας.

Τα παράδοξα της επίθεσης

Οι δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας έφτασαν στην Άγκυρα από την Καισάρεια, οδηγώντας ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, που φέρεται να ανήκε σε έναν κτηνίατρο και το άρπαξαν αφού πυροβόλησαν και σκότωσαν τον κάτοχό του. Με αυτό το όχημα, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, έφτασαν μέχρι την είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, στην Άγκυρα, για να κάνουν την επίθεση αυτοκτονίας.

Δηλαδή, δύο άτομα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν οδηγό αυτοκινήτου στην Καισάρεια, κι από εκεί διήνυσαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο του θύματος 324 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Άγκυρα. Άρα οδηγούσαν σχεδόν τέσσερις ώρες και δεν βρέθηκε ούτε ένας αστυνομικός για να σταματήσει για έλεγχο το κλεμμένο όχημα, ενώ είχε προηγηθεί η δολοφονία του κατόχου! Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου η αστυνομία είναι παντού, αλλά δύο ένοπλοι που είχαν διαπράξει δολοφονία και αρπαγή οχήματος οδηγούσαν τέσσερις ώρες ανενόχλητοι!

Το μόνο βέβαιο στην υπόθεση αυτή είναι πως για την κυβέρνηση της Τουρκίας η επίθεση αυτοκτονίας ήταν βούτυρο στο ψωμί της…

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο υπεύθυνος για τις συγκρούσεις στο Κόσοβο, Μίλαν Ραντόιτσιτς

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Σάντσεθ από τον βασιλιά Φίλιππο

Μπαγκόγκ: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:49