search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:56
MENU CLOSE

Κριμαία: Καμουφλαρισμένα πλοία και ψεύτικα αεροπλάνα – Πώς ο ρωσικός στόλος προσπαθεί να προστατέψει τις μονάδες του (Photos)

05.10.2023 12:01
rosiko naytiko

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θεωρείτο πανίσχυρος, αλλά οι ουκρανικές επιθέσεις απέδειξαν ότι είναι ευάλωτος και γι αυτό η Μόσχα καταφεύγει σε μια στρατηγική του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για να τον προστατεύσει.

Παρόλο που η Ουκρανία δεν διαθέτει στόλο, έχει καταφέρει να κάνει μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων εναντίον των ρωσικών πλοίων, μεταξύ των οποίων το πλήγμα που δέχτηκε η έδρα του στόλου, στη Σεβαστούπολη, τον περασμένο μήνα και το χτύπημα στη ναυαρχίδα, το πλοίο Moskva, τον Απρίλιο.

Έρευνα του Sky News έδειξε ότι η Ρωσία τους τελευταίους μήνες συστηματικά βάφει τμήματα των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τα πλοία της.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας αριθμεί περίπου 30 πολεμικά  πλοία και η βάση του είναι στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, οι Ρώσοι στο διάστημα από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουλίου, έβαψαν με μαύρο χρώμα ή με σκούρο μπλε, την πλώρη και την πρύμη πέντε πλοίων, μεταξύ των οποίων και η νέα ναυαρχίδα του στόλου, το Admiral Makarov. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτή την τακτική τα πλοία δείχνουν πιο μικρά απ΄ ό, τι είναι στην πραγματικότητα και έτσι μπερδεύονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία εκτελούνται επιθέσεις από την ουκρανική πλευρά, ή επιχειρήσεις κατασκοπίας.

 Photo: A. Brichevsky

Η Ουκρανία επίσης χρησιμοποιεί πολύ συχνά μη επανδρωμένα πλοιάρια, που είναι εφοδιασμένα με εκρηκτικά και με τέτοια έκανε επιθέσεις στην Κριμαία.

Το Sky News για να φτάσει στο συμπέρασμα για τη νέα τακτική απόκρυψης που εφαρμόζουν οι Ρώσοι έκανε σύγκριση φωτογραφιών αρχείου των σκαφών και πρόσφατων εικόνων που ανέβηκαν σε κανάλι του Telegram που συνδέεται με τον ιστότοπο του στόλου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι η μέθοδος πρόκλησης σύγχυσης στον αντίπαλο, που έχει χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου  για να προστατεύονται συμμαχικά πλοία από τα γερμανικά καταδρομικά. Με τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι τα πλοία δείχνουν μικρότερα στο μήκος και αποκρύπτονται σημαντικά μέρη τους, όπως τα ελικοδρόμια.

«Χρειάστηκε να καταφύγουν σε παλιές, παραδοσιακές μεθόδους παραλλαγής», δήλωσε στο Skynews ο αμυντικός αναλυτής, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι κανένας δεν πίστευε πως ο ρωσικός στόλος θα βρισκόταν σε τέτοια θέση.

 Όπως είπε ο καθηγητής Κλαρκ αυτή η φτηνή μέθοδος παραλλαγής δίνει χρόνο στις ρωσικές δυνάμεις για να καταρρίπτουν πυραύλους, αλλά επισήμανε ότι ορισμένα drones συνδέονται με ραντάρ τα οποία αποτυπώνουν τις πραγματικές διαστάσεις των πλοίων και σε αυτές τις περιπτώσεις η ρωσική τακτική απόκρυψης δεν είναι αποτελεσματική.

Αλλά η Ρωσία δεν σταματά στο καμουφλάζ των πλοίων της και χρησιμοποιεί αντίστοιχη τακτική για να προστατεύσει τα αεροσκάφη και τις αεροπορικές βάσεις.

Από δορυφορικές φωτογραφίες διαπιστώθηκε ότι η Ρωσία έχει βάψει αρκετά αεροσκάφη σε μία προσπάθεια να μπερδέψει τα ουκρανικά drones.

Συγκεκριμένα από δορυφορικές φωτογραφίες των αεροπορικών βάσεων Ένγκελς και Γιέσκ και από μία βάση πυραύλων S-400 διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους μήνες βάφτηκαν με χρώματα παραλλαγής τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και άλλα αεροσκάφη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η βάση με τους S-400, όπου εφαρμόστηκε η τακτικής της παραπλάνησης του αντιπάλου, βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας.

Ο Ράφαελ Κοέν, διευθυντής προγράμματος στρατηγικής στο RAND επισήμανε ότι «ο πόλεμος πλησιάζει το εσωτερικό της Ρωσίας και το γεγονός ότι υπάρχει ρωσική απάντηση δείχνει την αποτελεσματικότητα των Ουκρανών», αφού η Μόσχα ανησυχεί για την αντιαεροπορική άμυνά της και αφιερώνει χρόνο για τακτικές καμουφλάζ.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο βάζει η Ευρωβουλή – Τι προβλέπει το ψήφισμα

Μπανγκόκ: «Μια φωνή μου έλεγε να πυροβολήσω» λέει ο 14χρονος δράστης της επίθεσης

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση – Οι διαφωνίες της Ιταλίας και η πίεση της Ευρωβουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:56