search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:44
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη διαφωνία – Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συντονιστή Πολάκη, αλλά διαφοροποιήθηκαν 16 βουλευτές – Ποιοι «έριξαν» λευκό

05.10.2023 18:35
kasselakis-polakis

Η πρώτη καταγραφή διαφωνιών ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και την πτέρυγα που ηττήθηκε στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, έγινε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το απόγευμα της Πέμπτης.

Μετά την ανοιχτή ομιλία του κ. Κασσελάκη στους βουλευτές, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της πρότασης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προεδρείο της ΚΟ. Η πρόταση ήταν ενιαία και εγκρίθηκε με 28 υπέρ και 16 λευκά (υπήρξαν και δύο απουσίες, μεταξύ αυτών ο Όθων Ηλιόπουλος και ο Νίκος Παππάς). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, επομένως δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία.

Ουσιαστικά, περί το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, εμφανίστηκε επιφυλακτικό απέναντι στην πρόταση σύνθεσης του νέου προεδρείου, εκφράζοντας έτσι πρωτίστως τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου).

Αλλαγή υπήρξε και στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο μέχρι πρότινος κατέχων τη θέση Διονύσης Καλαματιανός αναλαμβάνει κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος. Ουσιαστικά οι δυο τους άλλαξαν θέσεις, καθώς η κυρία Τζάκρη ως τώρα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Ενδιαφέρον έχουν οι άλλες δύο θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων: Τη μία την διατηρεί ο Νίκος Παππάς, αλλά ορίζεται πλέον και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντικαθιστώντας τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος ήταν εκ των στενών συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγετική ομάδα ήθελε να παραμείνει ο κ. Ηλιόπουλος, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.  Πάντως ο κ. Ξανθόπουλος ήταν επίσης υποστηρικτής της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου.

Θέση Διευθυντή της ΚΟ αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας, κάτι που είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες. Αντικατέστησε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος επίσης είχε στηρίξει την κυρία Αχτσιόγλου στη μάχη διαδοχής.

Στους 16 βουλευτές που ψήφισαν λευκό περιλαμβάνονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα του ή ευρύτερα στην Ομπρέλα όπως ο Κώστας ΜπάρκαςΠέτη ΠέρκαΜερόπη ΤζούφηΣία ΑναγνωστοπούλουΘεανώ Φωτίου και Γιώργος Ψυχογιός. Λευκό ψήφισαν επίσης η Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη της ομάδας «6+6», δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η Μαρίνα Κοντοτόλη η οποία στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στις εκλογές.

Έχει ενδιαφέρον πως λευκό ψήφισαν ακόμα η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Επίσης, λευκό ψήφισαν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παρουσίαση της πρότασης για το προεδρείο, ο βουλευτής Άργολίδας Γιώργος Γαβρήλος πρότεινε να μην γίνει ψηφοφορία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αντιδρά λέγοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Σία Αναγνωστοπούλου και η Πέτη Πέρκα, οι οποίες έθεσαν σε υψηλούς τόνους το θέμα του τρόπου που έγιναν οι αντικαταστάσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη, με μια ανακοίνωση δηλαδή και χωρίς να έχουν προηγουμένως ειδοποιηθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε τη συγνώμη μιλώντας για «λάθος». Η Σία Αναγνωστοπούλου μάλιστα είπε ότι προτείνει εκ νέου τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για Διευθυντή της ΚΟ και πως δεν μπορεί να ψηφίσει» όσους στα κοινωνικά δίκτυα μας αποκαλούν υπονομευτές».

«Μας τίμησες πρόεδρε»

«Μας τίμησες πρόεδρε Στέφανε Κασσελακη! Θα τιμήσουμε και εμείς τις θέσεις ευθύνης και τις προσδοκίες μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και του δημοκρατικού κόσμου της χώρας», σχολίασε στο Facebook ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην ανάθεση του ρόλου του Συντονιστή Τομεαρχών.

«Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 “άριστους”»

Σε έναν «αγώνα ενωτικό, συλλογικό, με αλληλεγγύη και δημοκρατικό ύφος» προσκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας σήμερα για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο για τρία βήματα: «Ενότητα, πρόταση, δράση».

«Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 “άριστους”» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους ότι επέδειξαν «αλαζονεία».

Ξεκινώντας, ο Στ. Κασσελάκης, δήλωσε πως είναι «τιμή» γι΄αυτόν να παίρνει το λόγο και πως ανγνωρίζει την «ευθύνη» και την «υποχρέωση» του απέναντι στην πατρίδα και τα μέλη του κόμματος να υπηρετήσει τις «ιδέες και τις αξίες του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου».

«Εμείς αποτελούμε την εθνική εξαίρεση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης και αναφέρθηκε στο Predator, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το «μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ» με το οποίο «φίμωσε» την ΑΔΑΕ και τον προέδρο της Ανεξάρτητης Αρχής. «Κατά τα άλλα κατηγορούν εμάς ότι δεν σεβόμαστε τους θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση «ποτέ δε θα δεχτούν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οποιαδήποτε πίεση ή επιρροή στη δικαιοσύνη», αλλά θα παράσχει « αμέριστη συμπαράσταση, υλικοτεχνική και θεσμική για να υπηρετούν απερίσπαστοι το λειτούργημα τους».

Θερμή υποδοχή σε Τσίπρα, χαμόγελα και …αμηχανία

Εντωμεταξύ, θερμή και με χειροκροτήματα ήταν η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τους υπόλοιπους βουλευτές, ο οποίος επέλεξε να καθίσει πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ ήταν και οι δύο σε πολύ καλή διάθεση.

Ενδιαφέρον είχε και η άφιξη της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία στη συνέχεια κινήθηκε προς το… βάθος της αίθουσας επιλέγοντας να καθίσει πίσω στις τελευταίες σειρές, λίγο πιο μπροστά από τους δημοσιογράφους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στην αίθουσα με καθυστέρηση μισής ώρας περίπου, πιστός θα έλεγε κανείς στην παράδοση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παγίως εμφανιζόνταν αργοπορημένος, προκαλώντας σχόλια στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια πως «η ώρα ΠΑΣΟΚ ωχριά μπροστά του, τώρα υπάρχει η ώρα Τσίπρα»…

Φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο καρό σακάκι χωρίς γραβάτα, ο Στέφανος Κασσελάκης χαιρέτισε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έσπευσε και για μια θερμή χειραψία με τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Εμφανώς αγχωμένος ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να θερμάνει την «κρύα αίθουσα» σταδιακά, ενώ δεν έλειψαν τα σαρδάμ, που πρόδιδαν την αμηχανία του. Ωστόσο, το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζέστανε την ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

Guardian για ΟΑΚΑ: Μπορεί να χρειαστεί να ξηλωθεί το στέγαστρο Καλατράβα

Το X, πρώην Twitter, αφαιρεί τους τίτλους από τους συνδέσμους ειδήσεων γιατί «δείχνει πιο όμορφο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:42