search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 02:11
MENU CLOSE

Τα προγράμματα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» και «ΟΙΚΟΘΕΝ» θα ανακουφίσουν χιλιάδες ασθενείς

05.10.2023 11:07
nosokomeio_asthenis_0510_1460-820_new
credit: pixabay

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στα δημόσια Νοσοκομεία στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση δυο εξαιρετικά σημαντικών προγραμμάτων, που θα ανακουφίσουν χιλιάδες ασθενείς.

Τη μεγάλη διαφορά θα δουν κυρίως οι χρόνιοι πάσχοντες από την περιφέρεια, που σήμερα αναγκάζονται να επισκέπτονται τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για τις θεραπείες τους. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση καθώς αναγκάζονται  να ταξιδέψουν από το χωριό τους ή το νησί τους και να συνωστίζονται στους θαλάμους των νοσοκομείων, να ταλαιπωρούνται αλλά και επιβαρύνονται οικονομικά. Ταυτόχρονα και τα μεγάλα νοσοκομεία επιφορτίζονται με εκατοντάδες περιστατικά που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο σπίτι τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υγείας, η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση νοσοκομειακών χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.

Αναλυτικά πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας (Hospital@home) που περιλαμβάνει μια μεγάλη κατηγορία ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως νευρολογικές (σκλήρυνση κατά πλάκας) κυστική ίνωση, σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις αλλά και αναπηρίες που προκαλούνται από τροχαία ή άλλα ατυχήματα.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και το «ΟΙΚΟΘΕΝ» που ήδη από το 2022  «τρέχει» το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση των χημειοθεραπειών στο σπίτι του Ογκολογικού ασθενή.

Ο στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι οι χρόνιοι πάσχοντες που έχουν συχνές επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία, συνήθως με μακρά νοσηλεία και κινδυνεύει η ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας εκτός νοσοκομειακών δομών.

Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) θα μπορούν να διανέμονται κατ’ οίκον από τις αρχές του 2024.

Και τα δύο προγράμματα (hospital@home και ΟΙΚΟΘΕΝ) είναι υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται δωρεάν στο σπίτι του ασθενούς από εξειδικευμένο προσωπικό 8 νοσοκομείων που θα έχουν αντίστοιχα κέντρα αναφοράς για τους ασθενείς.

Κατ’ οίκον Νοσηλεία (Hospital@home)

Το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον Νοσηλείας δημιουργεί ένα νέο μοντέλο υπηρεσιών υγείας, όπου ο ασθενής θα παραμένει στο σπίτι του, όπου την ιατρική του επίβλεψη θα αναλάβει τον μια διεπιστημονική ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και των φροντιστών του.

Ήδη το προγράμματα της Κατ’ Οίκον νοσηλείας για τα παιδιά το «τρέχει» σε εθελοντικό επίπεδο, τα τελευταία δέκα χρονιά ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το 2021 ο πρώην Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος  κατέθεσε πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης και πέτυχε  τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 14 εκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες ανοίγει διάπλατα το δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος καθώς υπάρχουν τα χρήματα και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του και τις προσλήψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας θα δημιουργηθούν 8 Κέντρα Αναφοράς της Κατ’ οίκον Νοσηλείας σε αντίστοιχα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων ο «Άγιος Σάββας», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη.  Τα υπόλοιπα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό θα είναι σε επικοινωνία με τους ασθενείς που θα ενταθούν στο πρόγραμμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πάσχοντες θα κάνουν άμεσα εισαγωγή στο Κέντρο Αναφορά του νοσοκομείου που θα έχει την ιατρική τους επίβλεψη.

Το Hospital@Home αφορά εκατοντάδες ασθενείς με:

  • καρκίνο,
  • χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
  • νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,
  • κυστική ίνωση,
  • χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Αναπηρίες απο τροχαία ή άλλα ατυχήματα

Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και έχουν ενταθεί 100 ασθενείς από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» διευκολύνει τους ασθενείς να λαμβάνουν τις χημειοθεραπείες τους με τη βοήθεια ειδικευμένων επιστημόνων υγείας στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, είτε με εταιρεία ταχυμεταφοράς (κούριερ) είτε μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων, αφορά περίπου 120.000 ασθενείς, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

«Στο πρόγραμμα «Οίκοθεν», αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ογκολογικοί ασθενείς. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι η σύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», η δωρεά που έκανε η Μαριάννα Λάτση στο ελληνικό δημόσιο στον «Άγιο Σάββα», κάνει χιλιάδες χημειοθεραπείες ετησίως και η αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη.

 Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το «Μεταξά» του Πειραιά, το οποίο επίσης είναι ένα θηριώδες ογκολογικό νοσοκομείο, και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε.

 Θα προχωρήσουμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα αποστέλλουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Στελέχωση των προγραμμάτων με προσωπικό και κόστος

Τα δυο προγράμματα  θα στελεχωθούν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που θα λάβουν και περαιτέρω ειδική εκπαίδευση, ενώ θα υποστηρίζονται  τα συστήματα τηλε-ιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών το κόστος της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι μικρότερο για το σύστημα υγείας από ότι η συνήθης νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ αντίστροφα η ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς είναι καλύτερη, μιας και παρέχεται κοντά στην οικογένεια τους και με πλήρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη. Σημειώνεται δε πως το Hospital@home είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση της νοσοκομειακής περίθαλψη, με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Αντιγήρανση: Θες να… σταματήσεις τον χρόνο; Βάλε αυτές τις τροφές στο πιάτο σου

Ελλειμματική Προσοχή σε ενήλικες: 5 σημάδια που «φωνάζουν» κι εσύ αγνοείς

Χρυσοχοΐδης: Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία έως το τέλος χρόνου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02