search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:28
MENU CLOSE

Άνοια στα κατοικίδια: 4 σημάδια και 6 τρόποι αντιμετώπισης

06.10.2023 11:06
skylos2

Η άνοια δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους, αλλά, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, και τους τετράποδους φίλους μας.

Γάτες και σκύλοι ενδέχεται να εκδηλώσουν άνοια όσο μεγαλώνουν κα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους να αναγνωρίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι κηδεμόνες τα σημάδια της νόσου.

Γάτες και σκύλοι με άνοια

Είναι ένα σενάριο που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων: Ένα άλλοτε δραστήριο ζωάκι αρχίζει να παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά. Θα μπορούσε να είναι ένας σκύλος που λερώνει μέσα στο σπίτι ή μια γάτα που φωνάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρχικά, τέτοιες αλλαγές μπορεί να αποδοθούν στη γήρανση, αλλά θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές και για άνοια.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι έως και το 35% των σκύλων ηλικίας 8 ετών και άνω μπορεί να εμφανίσουν σημάδια άνοιας, ενώ και ένα σημαντικό ποσοστό γατών, ειδικά εκείνων ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι επίσης ευαίσθητες.

Εντοπίζοντας τα πρώτα σημάδια

Η διάκριση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της γνωστικής έκπτωσης είναι συχνά δύσκολη για τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων, γι΄ αυτό καλό θα είναι να έχετε το νου σας για τις παρακάτω αλλαγές συμπεριφοράς:

1.Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
Τα κατοικίδια με άνοια μπορεί να φαίνονται αποπροσανατολισμένα ή μπερδεμένα σα να μην αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους.

2.Αλλαγή σε καθημερινές συνήθειες
Μπορεί να ξεχάσουν συμπεριφορές που έχουν μάθει στο παρελθόν, όπως η εκπαίδευση στο σπίτι ή η χρήση της αμμολεκάνης για τις γάτες.

3.Αλλαγές στον ύπνο
Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως η ανησυχία τη νύχτα και η αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι ενδεικτικές της γνωστικής έκπτωσης.

4.Υπερβολική ομιλητικότητα
Στην περίπτωση των γατών, μελέτη δείχνει ότι μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ομιλητικότητα, συριγμός ή δυνατό νιαούρισμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα παραπάνω σημάδια κάνουν την εμφάνισή τους σταδιακά και μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά. Η αναγνώριση της απόκλισης από την τυπική συμπεριφορά του κατοικιδίου σας είναι το κλειδί για την έγκαιρη παρέμβαση.

Άνοια ή άλλο ιατρικό πρόβλημα: Μια σύνθετη διάγνωση

Ως κηδεμόνας κατοικίδιου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας όταν παρατηρείτε αλλαγές συμπεριφοράς στο ζωάκι σας. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια μπορεί επίσης να συνδέονται με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η απώλεια ακοής ή όρασης, η υπέρταση ή η χρόνια νεφρική νόσος. Η διασφάλιση της ακριβούς διάγνωσης είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό θεραπεύσιμων παθήσεων και την παροχή της σωστής φροντίδας.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ζωάκι με άνοια

1.Η έγκαιρη ιατρική διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

2.Φροντίστε τη διατροφή του ζώου σας, με καλής ποιότητας τροφή και συμπληρώματα για την καλή υγεία του εγκεφάλου.

3.Διατηρήστε μια ρουτίνα. Σκύλοι και γάτες με άνοια αισθάνονται πιο ασφαλείς σε ένα καθορισμένο ημερήσιο πλάνο, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

4.Κάντε μικρές αλλαγές στο σπίτι ώστε να διευκολύνονται τα ζώα σας στην κίνηση, όπως μικρά σκαλοπάτια για να μπορούν να ανέβουν πχ. στο κρεβάτι, ή αντιολισθητικά κρεβατάκια και στρωματάκια για να είναι πιο ασφαλή.

5.Δώστε τους ερεθίσματα παίζοντας μαζί τους για να εξασκούνται σωματικά και εγκεφαλικά.

6.Παρέχετέ τους αρκετή άσκηση ώστε να τονώνεται το σώμα τους, αλλά και να κοιμούνται καλύτερα, καθώς θα έχουν κουραστεί φυσικά.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητο: Χώρισαν και την εκδικήθηκε ρίχνοντας φόλα στον σκύλο της

Αυστραλία: Αποτροπιασμός για τον ζωολόγο που βασάνιζε και σκότωνε ζώα – «Θυμάμαι ότι ήμουν σαδιστής, το καταπίεζα»

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε άνδρα που άφηνε τα σκυλιά του σε άθλιες συνθήκες – Σκληρό video


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:27