search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:04
MENU CLOSE

Σουηδία: Σάλος από δημοσίευμα ότι η διασημότερη συγγραφέας νουάρ είναι απάτη – «Της γράφει άλλος τα βιβλία» (Videos)

09.10.2023 14:48
camilla-lacberg-new (2)

Σοκ στην Σουηδία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα των φίλων του νουάρ μυθιστορήματος, προκάλεσε το δημοσίευμα που φέρει την «βασίλισσα του Νουάρ» στην Σουηδία, Καμίλα Λάκμπεργκ, να χρησιμοποιεί κάποιον «συγγραφέα – φάντασμα», που γράφει βιβλία που κυκλοφορούν με το όνομα της Λάκμπεργκ.

Η συγγραφέας υποχρεώθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν έχει ξεγελάσει τους αναγνώστες της και υποστήριξε ότι μόνο χρησιμοποιεί  επιμελητή στα βιβλία της.

Ένα νέο θρίλερ στην Σκανδιναβική Νουάρ σχολή

Το θέμα εξελίσσεται σε μία τυπική αστυνομική ιστορία, βγαλμένη από την σχολή του Σκανδιναβικού Νουάρ, με τους αναγνώστες να αναρωτιούνται για τα βρόμικα μυστικά που έχουν οι άνθρωποι με εξουσία και επιρροή.

Μόνο που αυτή τη φορά την ιστορία δεν γράφει η Καμίλα Λάκμπεργκ, αλλά είναι η ίδια πρωταγωνίστρια. Η Λάκμπεργκ θεωρείται η «σουηδική απάντηση» στην Άγκαθα Κρίστι, όμως άρθρο του διαδικτυακού περιοδικού Kvartal, ανέφερε πως η πολυγραφότατη συγγραφέας χρειάστηκε κάποια …. εξωτερική βοήθεια για να γράφει.

Ο δημοσιογράφος Λάπο Λάπεν χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που αποκαλείται  «στυλογραφικός» αναλυτής δεδομένων και μετράει τις πιο κοινές λέξεις σε ένα κείμενο, τις επεξεργάζεται με στατιστικές μεθόδους και συγκεντρώνει τα αποτελέσματα σε ένα διάγραμμα. Αυτό το εργαλείο έδειξε  συνέπεια στο στυλ των μυθιστορημάτων μυστηρίου που εκτυλίσσονται στη γενέτειρά της, την Φιαλμπάκα, με πρωταγωνιστές το δίδυμο των ντετέκτιβ-συζύγων, Έρικα Φαλκ και Πάτρικ Χέντστρομ. Μία τελευταία σειρά με θρίλερ εκδίκησης χαρτογραφήθηκε σε άλλη οπτική γωνία του διαγράμματος του στυλογραφικού αναλυτή δεδομένων.

Ο δημοσιογράφος του Kvartal έκανε ένα βήμα πιο πέρα και έβαλε στη βάση δεδομένων ενός άλλου εργαλείου γλωσσολογικής ανάλυσης – του  JGAAP-  βιβλία  οκτώ συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων, με μεγάλες πωλήσεις. Πρόκειται για το πρόγραμμα που στηρίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αποκάλυψε πριν από δέκα χρόνια ότι η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, ήταν συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος   The Cuckoo’s Calling, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Το πρόγραμμα εντόπισε ομοιότητες μεταξύ του στυλ γραφής της Λάκμπεργκ, στα βιβλία The Golden Cage (2019) και Wings of Silver (2020) και του συγγραφικού έργου του  Πασκάλ Ένγκμαν, ο οποίος είχε εργαστεί ως επιμελητής έργων της Λάκμπεργκ, στον εκδοτικό οίκο  Forum.

«Το συνολικό συμπέρασμα από την ανάλυση δεδομένων υποστηρίζει σθεναρά την θεωρία του συγγραφέα – φάντασμα», υποστήριξε ο δημοσιογράφος του Kvartal.

Η βασίλισσα του Νουάρ και ο επιμελητής -συγγραφέας

Οι πρώτες υποψίες ότι η Λάκμπεργκ χρησιμοποιεί συγγραφέα-φάντασμα διατυπώθηκαν το 2021 και έκτοτε η συγγραφέας έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι ο Ένγκμαν συνεργάστηκε μαζί της μόνον ως επιμελητής «και τίποτα περισσότερο από αυτό».

Αλλά μετά το τελευταίο δημοσίευμα του Kvartal, η Λάκμπεργκ έγραψε στα social media ότι η έρευνα για την δουλειά της έχει ως κίνητρο τους συγγραφικούς ανταγωνισμούς.

«Λένε ότι δεν είμαι αρκετά καλή στο στυλ και δεν αξίζω την επιτυχία και τόσους πολλούς αναγνώστες. Αυτό που λείπει από αυτή την εξίσωση είναι ότι ο συγγραφέας πρέπει πρώτα και κύρια να είναι ΑΦΗΓΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ», έγραψε η Λάκμπεργκ.

Νωρίτερα είχε γράψει ότι «έχω πολλές φορές, ανοιχτά και δημόσια, εκφράσει την εκτίμησή μου για την βοήθεια που προσφέρει ο Πασκάλ, με τρόπο που ήταν καινούριος για μένα», προσθέτοντας ότι χρειάστηκε την βοήθεια του Ένγκμαν για να βρει έναν νέο αφηγητή στην σειρά Faye, στην οποία εντάσσονται τα βιβλία The Golden Cage και Wings of Silver.  «Αυτό δεν είναι μυστικό και προφανώς τα κατάφερα καλά», είπε η Λάγκμπεργκ.

Ο Ένγκμαν από την πλευρά του διέψευσε ότι έχει οποιονδήποτε ρόλο πέραν εκείνου του επιμελητή στα βιβλία της Λάκμπεργκ, δηλώνοντας στο  Kvartal: «οποιοσδήποτε έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο γνωρίζει ότι είναι δουλειά του επιμελητή να επεξεργάζεται το κείμενο του συγγραφέα με ποικίλους τρόπους».

Ωστόσο το δημοσίευμα του Kvartal έχει ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στην Σουηδία (και όχι μόνο) για τη διαχείριση των δημοφιλών εκδόσεων αστυνομικών μυθιστορημάτων, που είναι επιτυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα για την Σουηδία.

 Κάποιοι παραδέχονται ότι το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για Σκανδιναβικά Νουάρ σημαίνει ότι οι αναγνώστες δεν μπορούν να απαιτούν κάθε λέξη να είναι γραμμένη από τον συγγραφέα που φέρεται ως δημιουργός του βιβλίου.

«Όταν αγοράζω το βιβλίο ενός συγκεκριμένου συγγραφέα θέλω να είναι γραμμένο από αυτόν», είπε ο δημοσιογράφος Λας Γουίνκλερ στον ραδιοσταθμό Sveriges Radio, προσθέτοντας: «Φυσικά η εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου (που το έχει γράψει συγγραφέας- φάντασμα) μπορεί να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα, ίσως και περισσότερο. Αλλά ως καταναλωτής περιμένω κάτι περισσότερο, γιατί έχω μία σχέση με τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Άρα τίθεται θέμα ηθικής».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απίστευτες μαρτυρίες επιζώντων – «Γυναίκες έχουν βιαστεί στον χώρο του πάρτι δίπλα στα πτώματα των φίλων τους»

Νόμπελ Οικονομίας 2023: Απονεμήθηκε στην Κλόντια Γκόλντιν (video)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πλήρης αποκλεισμός στη Γάζα – Ετοιμάζεται για εισβολή ο ισραηλινός στρατός, κλήθηκαν 300.000 έφεδροι (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02