search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:40
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες – Παππάς, Δούρου, Μαμουλάκης, Γιαννούλης τα κρίσιμα πόστα και ποιοι απουσιάζουν

11.10.2023 13:23
tomearhes

Σχεδόν όλοι όσοι τον στήριξαν κατά την διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών ή μετά τη νίκη καταλαμβάνουν κάποιον τομέα ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις Κασσελάκη για τους τομεάρχες, μετά την συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ στην Βουλή.

Στην κορυφή συναντάμε πρόσωπα που προέρχονται από τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό και την κυρίαρχη εσωκομματική τάση  του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, ενώ στο οργανόγραμμα περιλαμβάνονται βουλευτές που συγκροτούν το στενό ή ευρύτερο περιβάλλον του νέου προέδρου, ενώ η προσπάθεια για «διεύρυνση» για την οποία έκανε λόγο στην πρωινή ανάρτησή του, περνά μέσα από την αξιοποίηση δύο βουλευτών που ψήφισαν λευκό (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ο Κώστας Μπάρκας και η Κατερίνα Νοτοπούλου, ενω το απόγευμα έγινε γνωστή η προσθήκη του Γιώργου Ψυχογιού. Σημειωτέον ότι ο πρώτος είχε ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία, την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ από αυτό το “στρατόπεδο” αξιοποιήθηκε και ο Χρήστος Γιαννούλης στο σχήμα των νέων τομεαρχών, αλλά και ο Σταύρος Ζαμπάρας.

Ειδικότερα, κρίσιμα χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν ο Νίκος Παππάς ο οποίος θα είναι τομεάρχης Οικονομικών κατέχοντας και την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, η Ρένα Δούρου (Εξωτερικών) με αναπληρωτή για θέματα Απόδημου Ελληνισμού τον βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης (Άμυνας), ο Χάρης Μαμουλάκης (Υποδομών) και τομεάρχης Ανάπτυξης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών με αναπληρωτή για θέματα Μακεδονίας – Θράκης τον Πέτρο Παππά, εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη και την Ραλλία Χρηστίδου, αναπληρώτρια για την Διαφάνεια. Επομένως το εν λόγω χαρτοφυλάκιο φεύγει από τον Παύλο Πολάκη, αν και πιθανότητα θα προσφέρει τη βοήθειά του στη νέα τομεάρχη.

Η Αθηνά Λινού αναλαμβάνει τομεάρχης Παιδείας τελικώς, με πρώτη αναπληρώτρια τη Ράνια Θρασκιά και δεύτερο αναπληρωτή με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.

Στον τομέα Υγείας τοποθετείται ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Αχαϊας και καρδιολόγος στο επάγγελμα, ενώ τον τομέα Πολιτισμού αναλαμβάνει η Κυριακή Μάλαμα.

Τον τομέα Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, με αναπληρώτρια την Έλενα Ακρίτα που παίρνει αρμοδιότητα για τα δικαιώματα και την ισότητα, σύμφωνα με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η ίδια.

Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας ορίζεται ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, ενώ Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Βασίλης Κόκκαλης με αναπληρωτή τομεάρχη αρμόδιο για την Κτηνοτροφία τον βουλευτή Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού.

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει η Νίνα Κασιμάτη, η οποία είχε συνοδεύσει τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μαζί με τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με αναπληρωτή τομεάρχη τον Γιώργος Ψυχογιό, βουλευτή Κορινθίας.

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Γιώργος Καραμέρος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας παίρνει τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χωριστός τομέας είναι αυτός της Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και τον αναλαμβάνει ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας παίρνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας.

Από την κατηγορία των βουλευτών που είχαν ψηφίσει λευκό στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Κώστα Μπάρκα, ο οποίος έχει στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη) και της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία ψήφισε λευκό αν και προέρχεται από την τάση των προεδρικών -αναλαμβάνει τον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής συνοχής. Σε αυτούς προστέθηκε το απόγευμα και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν προτάσεις σχεδόν σε όλους τους βουλευτές του κόμματος, προκειμένου να ενταχθούν στο σχήμα των Τομεαρχών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του στρατοπέδου της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πέρα από την ίδια την Έφη Αχτσιόγλου, που είχε ξεκαθαρίσει στον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει κάποιο πόστο, την ίδια στάση επέλεξαν και άλλα στελέχη από τις ηττημένες πτέρυγες του κόμματος στη μάχη της διαδοχής.

Αρνήθηκαν να αναλάβουν τομεάρχες, οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, φυσικά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι αρνήσεις διατυπώθηκαν εξ αρχής της συζήτησης για την κατανομή των ρόλων και δεν σχετίζονται, λένε έγκυρες πηγές, με την απόφαση του κ. Κασσελάκη να τοποθετήσει τον Παύλο Πολάκη στη θέση του συντονιστή των τομεαρχών. Έτσι κι αλλιώς η “λευκή απεργία” που έχει επιλέξει ένα μέρος της πτέρυγας αυτής εκτείνεται και στο κόμμα – με την απουσία δεκάδων υπαλλήλων από την Κουμουνδούρου εδώ και μέρες.

Αναλυτικά οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΡΑΧΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΟΘΩΝ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΠΑΝΑΓΙΟΥ ΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΡΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΡΑΝΙΑ ΘΡΑΣΚΙΑ  
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ 
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝΧΑΡΗΣ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΗΛΟΣ 
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΜΙΛΤΟΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ  
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σήμερα το τηλεοπτικό τετ α τετ Μπακογιάννη-Δούκα

ΣΥΡΙΖΑ: Η διπλή «αυτοκτονία» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη – Το “πραξικόπημα” κατά Τσίπρα για Παππά και η ατυχής έμπνευση με Πέγκα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα πολιτικά μηνύματα που θα βγάλει η δεύτερη κάλπη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Αυτοδιοικητικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:40