search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει η ηγεσία τα πυρά προς «διαφωνούντες» για τις αρνήσεις – Επιμένει για όργανα και συνέδριο η αντιπολίτευση

12.10.2023 16:06
kasselakis-siriza-new

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κυρίαρχο στοιχείο το πρέσινγκ της ηγεσίας στους διαφωνούντες και όσους δεν αποδέχτηκαν κοινοβουλευτικούς τομείς, μία μέρα μετά τη δήλωση Κασσελάκη πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Κάτι για το οποίο η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα αποδίδοντάς του αυτοκρατορικές αντιλήψεις με την φράση «L’État, c’est moi», ενώ του αντέτεινε ότι υπάρχει κόμμα, εκλεγμένα όργανα εκτός από τον εκλεγμένο πρόεδρο, και καταστατικό που ορίζει πως καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται, παρεμπιπτόντως, πως ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά έκανε άνοιγμα σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της ηγεσίας φαίνεται να πατάει και στον μεγαλύτερο αέρα που της δίνει το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψαν οι ανακοινώσεις τομεαρχών κατάφερε να διευρύνει τις δυνάμεις της στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς 3 από τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει λευκό την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δέχτηκαν την ανάληψη τομέων ευθύνης.

Πρόκειται για τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, ο οποίος είχε καταγραφεί στους βουλευτές που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, τον βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό εκ των «53» και τη Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία προέρχεται από τους λεγόμενους προεδρικούς. Κατόπιν αυτών η δύναμη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – η οποία δεν είναι ενιαία ούτως ή άλλως – μειώνεται σε 13 βουλευτές.

Ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, εκ των πιο στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη σε δηλώσεις του άφησε αιχμές κατά των βουλευτών που δεν ανέλαβαν τομείς λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η αποχή από την ανάληψη τομέα ευθύνης ισοδυναμεί με αποχή από την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.

Ειδικότερα, διερωτήθηκε, «όταν υπάρχουν οι προτάσεις του προέδρου σε όλους τους κοινοβουλευτικούς και έχουμε αρνήσεις, αυτό δεν είναι λίγο παράξενο; Δηλαδή μας πληρώνει ο ελληνικός λαός, μας έχει επιλέξει να είμαστε στο κοινοβούλιο κι εμείς διαλέγουμε αν θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε….;».

Από την πλευρά της η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, κατέφυγε σε ύμνους υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι «είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο που το διαπιστώνει όλη η Ελλάδα. Ένας πολιτικός που δεν έχει προηγούμενο».

Υπερασπίστηκε σε πολύ υψηλούς τόνους τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μηνύματα που έστειλε χθες λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ιώβεια υπομονή με τους διαφωνούντες και πως περιέγραψε μια γενική αρχή ότι δηλαδή δεν θα ανεχτεί την υπονόμευση.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πήρε τηλέφωνο όλα τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους απευθύνει πρόταση για την ανάληψη τομέων ευθύνης – και τον κύριο Τσακαλώτο – και εξέλαβε συγκεκριμένες αρνήσεις». Πρόσθεσε ότι οι αρνήσεις δεν συνιστούν κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα «αλλά όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε. Δεν υπάρχει αυθεντία στην πολιτική».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δώρα Αυγέρη έστειλε μήνυμα για την ανάγκη «αποδραματοποίησης» της κατάστασης, λέγοντας επίσης πως «δεν υπάρχει ούτε εμφύλιος, ούτε πόλεμος» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με την «προειδοποίηση» Κασσελάκη για τα ψηφοδέλτια επισημαίνοντας «πως δεν πρόκειται για κάποιο “τελεσίγραφο”», και πως  απλώς «χθες ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πώς θα πορευτεί το καράβι με αυτόν στο τιμόνι, ως πρώτο μεταξύ ίσων». Ωστόσο, λίγο μετά ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διάσπασης έστειλε το μήνυμα πως όποιος κάνει αντιπολίτευση στον νέο πρόεδρο «δεν είναι γνήσιος αριστερός και θα κριθεί από τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο του Τάκη Κατσαρού περί της ανάγκης ενεργοποίησης του άρθρου 20 του Καταστατικού για την καθαίρεσή του με αφορμή την ομιλία στον ΣΕΒ και απόψεις που εξέφρασε σε αυτή, η Δώρα Αυγέρη έκανε λόγο για «πραξικόπημα»: «στα πραξικοπήματα μας έχει συνηθίσει ιστορικά η κακιά Δεξιά, όχι η καλή Αριστερά».

Όσον αφορά την Ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ ανέφερε πως ο πρόεδρος μετέφερε τις θέσεις και τις επεξεργασίες του κόμματος και πως «εάν κάποιος αισθάνεται ότι δεν εκφράζεται από αυτές τις θέσεις, το πρόβλημα το έχει ο ίδιος».

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα επέμεινε ότι πρέπει να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος ώστε γίνει πιο πολιτισμένα ο διάλογος και θα φανεί και η πολιτική διαφοροποίηση.

Περαιτέρω σημείωσε πως πρέπει να γίνει το συνέδριο το αργότερο ως το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενη στο σύνθημα «άλλαξε τα όλα», είπε πως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από διαδικασίες. «Πήγαινε σε διαδικασίες, βάλε την ατζέντα σου να έρθει η διαφωνία, μπορεί να γίνει και σύνθεση να πάμε παρακάτω. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάζει το πρόγραμμα και τη γραμμή ενός κόμματος ας είναι και ο πρόεδρος».

Διαβάστε επίσης:

Ευ. Λιακούλη: Κυβερνητικές προσπάθειες χειραγώγησης της βούλησης των εκλογέων

Φάμελλος: Στηρίζουμε αυτοδιοικητικές προτάσεις και παρατάξεις με προοδευτική ατζέντα

Πικραμμένος: Ναι στους γάμους ομόφυλων, «πιο περίπλοκη» η απόκτηση παιδιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:00