search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:45
MENU CLOSE

«Σφαγή» στην Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα την αποκλεισμένη Γάζα – «Αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, θα τους κομματιάσουμε» λέει ο αρχηγός του IDF

12.10.2023 19:20
gaza-israel-1-new

Το έκτο 24ωρο διανύει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατός να προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας κι ενώ εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Με τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ να πληθαίνουν, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας και ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» τη Χαμάς, ενώ συναγερμός σήμανε και στη Συρία, με τα αεροδρόμια στις πόλεις της Δαμασκού και του Χαλεπιού να κλείνουν ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Ουρίμ στο νότιο Ισραήλ, προετοιμαζόμενες για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους πολιορκίας Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει ρίξει μέχρι στιγμής περίπου 6.000 βόμβες βάρους 4.000 τόνων. Βομβαρδίζει ασταμάτητα από όλες τις κατευθύνσεις – από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, από το βορρά ως το νότο.

Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει τη Γάζα αδιάκοπα, και με όλη του την ισχύ.

Ο Χαλέβι είπε ότι «θα χτυπήσουμε σκληρά και θα κομματιάσουμε τους ηγέτες της Γάζας». «Όποιος αφεθεί επικεφαλής θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα στο κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο επικεφαλής των IDF. 

Ο Χαλέβι ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση στη Γάζα «θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει ψυχραιμία, αλλά είναι καλό που η συνοχή και η αδελφοσύνη μας έχουν ενισχυθεί».  «Θα δώσουμε ένα αιώνιο χτύπημα στους εχθρούς μας, αυτή είναι η αποστολή μας και είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε» ανέφερε. 

Από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 άνθρωποι – περίπου οι μισοί παιδιά και γυναίκες – και έχουν τραυματιστεί 6.268, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ έχει πλέον αυξηθεί σε 1.300 ανθρώπους. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που σκοτώθηκαν από ενόπλους της Χαμάς στα σπίτια τους και σε φεστιβάλ χορού, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, από την Πέμπτη, 406 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 105 σε κρίσιμη κατάσταση, 184 σε μέτρια κατάσταση και 117 σε ήπια κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 3.391 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 28 σε κρίσιμη κατάσταση, 382 σε σοβαρή κατάσταση, 617 σε μέτρια κατάσταση, 1.909 σε ήπια κατάσταση, 164 με τραύματα που σχετίζονται με το άγχος και 291 υπό ιατρική αξιολόγηση. Μεταξύ όλων των τραυματιών, 74 είναι ανήλικοι, ενώ 19 από αυτούς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομείο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρει ότι αναμένει πως οι εκτοπισμοί θα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Πριν την πρόσφατη βιαιοπραγία υπήρχαν περίπου 3.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 40.000 μέσα στην πρώτη ημέρα και έκτοτε έχει οκταπλασιαστεί σε σχεδόν 350.000, σύμφωνα με το Sky News.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 151 Παλαιστίνιους σε σημερινούς βομβαρδισμούς, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν ασταμάτητα επί ώρες, με δεκάδες πυραύλους και βόμβες να πλήττουν κτίρια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ χτυπά τώρα και αεροδρόμια στη Συρία

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κύρια αεροδρόμια της πρωτεύουσας Δαμασκού και της πόλης Χαλέπι. Ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο επιβεβαιώνει ότι εξαπολύθηκαν δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα συριακά αεροδρόμια, σε «απάντηση πλήγματος από ρουκέτα στα υψώματα του Γκολάν». 

Οι «ταυτόχρονες» αεροπορικές επιδρομές «κατέστρεψαν τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης των δύο αεροδρομίων, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας», τόνισε μια συριακή στρατιωτική πηγή σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το τοπικό κανάλι μέσων ενημέρωσης Sham FM ανακοίνωσε ότι η συριακή αεράμυνα ξεκίνησε επιθέσεις ως απάντηση στα πλήγματα στις δύο πόλεις.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στα δύο αεροδρόμια.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση, λίγη ώρα μετά της αναφορές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την επίθεση οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις. Σύμφωνα με τους Σύρους, «πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια του εχθρού να αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα».

Ισραηλινός στρατός: Ιρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία

«Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Συρία στο Ισραήλ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), ή από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν ή τη Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη φατρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα αεροδρόμια της Συρίας επλήγησαν γιατί αποτελούν κέντρα ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ με όπλα από το Ιράν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι η επίθεση στο Ισραήλ από τη Συρία πραγματοποιήθηκε από «παλαιστινιακές φατρίες που συνεργάζονται με τη λιβανική Χεζμπολάχ».

Το Ισραήλ κατέλαβε το έδαφος των Υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών και το προσάρτησε το 1981. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της περιοχής.

Για γενοκτονία κατηγορείται το Ισραήλ από το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει «γενοκτονία» με το να επιβάλλει πολιορκία της Γάζας, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, πριν από την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Στο μεταξύ, άλλο ένα ιρανικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας στη διάρκεια των επιθέσεων, έστρεψε την πορεία του προς την Τεχεράνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να ανήκει στην εταιρεία Mahan Air, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω της σύνδεσής της με τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς και της μεταφοράς φορτίων όπλων στη Συρία.

Η Γαλλία δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη που να εμπλέκει άμεσα το Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το Παρίσι έστειλε μηνύματα σε περιφερειακούς παράγοντες προειδοποιώντας τους να μην εκμεταλλευθούν την κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

Χιλιάδες στα σύνορα με Λίβανο και 300.000 γύρω από την Γάζα

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Λίβανο και 300.000 γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές, εν αναμονή χερσαίας επίθεσης, που φαίνεται να πλησιάζει μετά τη σύσταση κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τριμελούς πολεμικού συμβουλίου με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δεσμεύτηκε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα επιτρέψει την είσοδο βασικών πόρων ή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, μεταδίδει το Al Jazeera. Δεν θα δοθεί νερό, ρεύμα ή καύσιμα στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. «Η Γάζα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια», τόνισε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού στα πρώτα δημόσια σχόλια από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ μοιράζει φυλλάδια προειδοποιώντας τους κατοίκους της Γάζας να βρουν καταφύγιο.

Νωρίς το πρωί, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην περιοχή για συνομιλίες. Κι ενώ ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το Αϊζενχάουερ κατευθύνεται στα ανοιχτά του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Σε δήλωσή του στα MME, μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκενο Νετανιάχου τόνισε πως η Χαμάς είναι «εχθρός του πολιτισμού» και ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακούμε για τις ιστορίες φρίκης και τις ιστορίες ηρωισμού. Οι ιστορίες φρίκης λένε τα πάντα γι’ αυτούς και οι ιστορίες ηρωισμού λένε τα πάντα για εμάς. Μαθαίνουμε και βλέπουμε τη δολοφονία νέων ανθρώπων σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ, τη σφαγή ολόκληρων οικογενειών, τη δολοφονία γονέων μπροστά στα παιδιά και τη δολοφονία παιδιών μπροστά στους γονείς τους, την καύση ζωντανών ανθρώπων, τους αποκεφαλισμούς και την αρρωστημένη επίδειξη εορτασμού αυτών των φρικαλεοτήτων. Καμία χώρα δεν πρέπει να φιλοξενεί μαχητές της Χαμάς και ότι σε όσες το κάνουν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καταδίκασε τη «σκληρότητα και την απανθρωπιά της Χαμάς, που μας θυμίζουν τις χειρότερες φρικαλεότητες του ISIS». Ακόμη, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων που βρίσκεται και πάλι στο Ισραήλ «σε αυτή τη δύσκολη και εξαιρετική στιγμή για αυτό το έθνος και στην πραγματικότητα για ολόκληρο τον κόσμο».

Επίσης, πρόσθεσε: «Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ως Εβραίος». Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι ο παππούς του διέφυγε από πογκρόμ στη Ρωσία και ο πατριός του επέζησε από τα στρατόπεδα εξόντωσης που λειτούργησε η ναζιστική Γερμανία στην Πολωνία.

Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Χερσαίος «ελιγμός»

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί» συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Την ίδια ώρα για σημάδια που δείχνουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφερόμενος σε σορούς αμάχων που σκοτώθηκαν από τους μαχητές της Χαμάς.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για τραύματα παρόμοιων των οποίων οι ερευνητές «δεν είχαν δει ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Μεξικό: Σμήνος κουνουπιών εισέβαλε σε αεροπλάνο – Με 2 ώρες καθυστέρηση η πτήση (Video)

Γάζα – Σκληρές photos: Η φρίκη του πολέμου στα νοσοκομεία -Αιμόφυρτα παιδιά, γονείς σε απόγνωση, γιατροί χωρίς μέσα

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να είναι χωρίς πρόεδρο και το Κογκρέσο βυθίζεται στην κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:12