search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:06
MENU CLOSE

Χρυσαφένια τσούρος (churros) με κανελοζάχαρη

13.10.2023 06:15
churros22

Τα τσούρος είναι ένα είδος τηγανητής ζύμης που μπορείτε να βρείτε σε κάθε κουζίνα με μικρές διαφορές (όπως οι δικοί μας λουκουμάδες) και ξεχωρίζουν για το μακρόστενο σχήμα τους και την πλούσια και πεντανόστιμη γεύση τους.

Στη μεξικάνικη εκδοχή όπως στη συγκεκριμένη συνταγή, τυλίγονται σε κανελοζάχαρη ενώ στην ισπανική συχνά σερβίρονται σκέτοι ή με σάλτσα σοκολάτας για γλυκές βουτιές.

Υλικά για τη Συνταγή

120 ml (1/2 φλιτζάνι) νερό

120 ml (1/2 φλιτζάνι) γάλα, πλήρες

8 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

125 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) αλεύρι γ.ο.χ.

4 μεγάλα αυγά, κρύα, από το ψυγείο

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ρολάρισμα

100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

1.Βάλτε σε ένα μέτριο κατσαρολάκι το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και φέρτε τα σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.

2. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε μονομιάς το αλεύρι και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι και ενσωματωθεί στη ζύμη, επαναφέρετε το κατσαρολάκι στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά, ώστε να ψηθεί. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζεύεται σε λεία μπάλα και ένα λεπτό φιλμ αρχίζει να σχηματίζεται στον πάτο της κατσαρόλας.

3. Μεταφέρετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε την με το μίξερ σε μέτρια ένταση για 2 λεπτά, ώσπου να κρυώσει ελαφρά. Ξεκινήστε να προσθέτετε τα αυγά, ένα – ένα τη φορά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο προτού συνεχίσετε με το επόμενο. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη που θα σχηματίζει μια φαρδιά λωρίδα όταν τραβάτε τα χτυπητήρια του μίξερ προς τα πάνω.

4. Ζεστάνετε άφθονο (5 εκατοστά περίπου) σπορέλαιο σε ένα τηγάνι, στους 190ο C και προσπαθήστε να το διατηρήσετε στους 170ο -190ο C καθ΄ όλη τη διάρκεια του τηγανίσματος των τσούρος.

5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και εφαρμόστε μια μεγάλη μύτη σε σχήμα αστεριού για πιο όμορφο διακοσμητικό αποτέλεσμα. Με ένα ψαλίδι κουζίνας κόψτε προσεκτικά (για να μην καείτε) τη ζύμη σε μπαστούνια 15 εκατοστών μήκους πάνω από το καυτό λάδι. Τηγανίστε τα τσούρος για 1 με 1 ½ λεπτό από την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τηγανίστε τα σε δόσεις 5-6 τη φορά, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και μεταφέρετέ τα να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρολάρετέ τα αμέσως στο μίγμα κανελοζάχαρης και απολαύστε τα με σάλτσα καραμέλας ή λιωμένη σοκολάτα γκανάζ.

Διαβάστε επίσης:

Ογκρατέν ζυμαρικών με κολοκυθάκια, δυόσμο και τυριά

Κλασικό κέικ «γεωγραφίας» με ελαφρύ γλασάρισμα

Τορτίγιες αλά ελληνικά, με ψητό χαλούμι και σως γιαουρτιού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:03