search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:43
MENU CLOSE

Airbnb υπό… διωγμό: Οι περιορισμοί που ισχύουν σε 13 πόλεις της Ευρώπης – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

14.10.2023 06:55
airbnb

Φρένο στη διάρκεια μίσθωσης, αλλά και απαγορεύσεις βάζει η  Ε.Ε. στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, καθώς τέτοιου είδους εκμισθώσεις φέρνουν αύξηση στο κόστος στέγασης των κατοίκων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε απαγορεύσεις από το 2021 αφου έχει απαγορευτεί από το 2021 η ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να κάνουν ενοικίαση για λιγότερο από 31 ημέρες. Μάλιστα, ειδική ομάδα ελέγχει για παράνομες καταχωρίσεις και τις αφαιρεί. Η εκχώρηση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται με την κατάλληλη άδεια.

Πώς «λύνουν» το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης οι ευρωπαϊκές χώρες

Σήμερα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε αλλαγές προκειμένου να «ανακουφίσουν» το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης αλλά και να μειώσουν τον αντίκτυπο από την εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Τα βήματα της Βαρκελώνης ακολουθεί και η Ιταλία. Ειδικότερα η Φλωρεντία, απαγόρευσε τις νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως το Airbnb στο ιστορικό της κέντρο, ώστε  να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους.

Στην Τοσκάνη από την άλλη, όσοι ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στραφούν σε κανονικές μισθώσεις, θα έχουν φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία εξετάζονται επίσης περιορισμοί.

Στο Άμστερνταμ περιορίζουν σημαντικά το Airbnb αφού κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για μόλις 30 ημέρες τον χρόνο.

Μετά από αυτό το χρονικό όριο, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται ειδική άδεια.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται στην Ιρλανδία. Στο Δουβλίνο το χρονικό όριο που επιτρέπεται είναι οι 90 ημέρες για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με το Euronews, το Βερολίνο είχε απαγορέψει καθολικά το Airbnb.

Πλέον, η απαγόρευση έχει αρθεί, όμως έχουν επιβληθεί αυστηροί κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, οι οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο με βραχυχρόνια μίσθωση.

Εάν θέλει κάποιος να παραχωρήσει και μια δεύτερη κατοικία, μπορεί να το κάνει για 90 ημέρες τον χρόνο το ανώτερο.

Στο Μόναχο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ολόκληρων κατοικιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, και επίσης χρειάζονται ειδική άδεια.

Στη Στουτγάρδη, το χρονικό όριο είναι 10 εβδομάδες ετησίως χωρίς να χρειάζεται κάποια άδεια.

Στο Παρίσι, όσοι επιθυμούν για γίνουν οικοδεσπότες Airbnb θα πρέπει να εγγραφούν στο δημαρχείο. Έχουν μάλιστα περιορισμό στην ενοικίαση για μέγιστο 120 ημέρες τον χρόνο. Εάν θέλουν να νοικιάσουν και δεύτερο ακίνητο για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα.

Στην Πάλμα, τη δημοφιλή πρωτεύουσα της Μαγιόρκα, έχουν απαγορευτεί οι τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Οι οικοδεσπότες του Airbnb μπορούν να νοικιάζουν μόνο μονοκατοικίες, οι οποίες πρέπει να είναι απομονωμένες κατοικίες ή βίλες. Τέλος, η Βαλένθια είναι στα δικαστήρια αυτή την περίοδο για να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό της κέντρο.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Ωστόσο αλλαγές έρχονται στις κατοικίες τύπου Airbnb και στην Ελλάδα. Από την 1η Ιανουαρίου θα επιβάλλεται ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα ακίνητα.

Παράλληλα, θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ανέρχεται σήμερα στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα

Τράπεζα Πειραιώς: Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης – Τι προβλέπει

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεση σε τιμή χαμηλότερη από πέρυσι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:43