search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:48
MENU CLOSE

«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» του Simon MacBurney

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2303
12/10/2023
14.10.2023 06:35
MacBurney_parastase

 «Γιατί η θανάτωση των ζώων θεωρείται άθλημα και χόμπι, ενώ των ανθρώπων φόνος;» αναρωτιέται η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτουκ στο έργο της «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών».

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Πολωνής συγγραφέως είναι και η εμπνευσμένη παράσταση της ομάδας Complicite με σκηνοθέτη και συνιδρυτή της τον Simon MacBurney, που πρόσφατα είδαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το κείμενο, διαποτισμένο από το πνεύμα του Άγγλου ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (περιέχονται σ’ αυτό θραύσματα έργων του), στα όρια του θρίλερ, της μαύρης κωμωδίας και του «πολιτικού οικολογικού μανιφέστου», ξεχειλίζει από φαντασία και φλεγματικό χιούμορ, θυμίζοντας περισσότερο ένα σκοτεινό παραμύθι δίχως στοιχεία αληθοφάνειας.

Ωστόσο οι συμβολισμοί του ξεβράζουν βαθύτερα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα ηθικής τάξης.

Με μία μόνο εξαιρετική ηθοποιό (Amanda Hadingue), που φέρει το μεγαλύτερο βάρος της παράστασης, πλαισιωμένη από έναν δεκαμελή θίασο, ένα μικρόφωνο και την προβολή ενός καινοτόμου βίντεο, η παράσταση αφηγείται τις εμπειρίες της Γιανίνα Ντουσέικο.

Πρόκειται για μία εκκεντρική, ηλικιωμένη γυναίκα που έχει υπάρξει οικολόγος, αστρολόγος και μεταφράστρια του Μπλέικ, η οποία κατοικεί σε μια απομακρυσμένη πολωνική κοινότητα στα βάθη μιας κοιλάδας.

Ζώντας μέσα στη φύση και έχοντας χάσει τα αγαπημένα της σκυλιά από ανθρώπινο χέρι, παρατηρεί πόσο οι κάτοικοι της περιοχής, βάναυσοι και υποκριτές, βασανίζουν τα ζώα. Και όχι μόνο.

Μια μέρα η τοπική κοινωνία μαθαίνει τη δολοφονία ενός λαθροκυνηγού και όταν πια ακολουθούν και άλλες ανεξήγητες δολοφονίες η Γιανίνα αρχίζει να υποψιάζεται πως τα ζώα – κατ’ επέκταση η φύση – παίρνουν την εκδίκησή τους.

Η πλούσια, βαθιά και λαμπερή γλώσσα της Τοκάρτουκ ακούγεται καθαρά σ’ αυτήν τη διασκευή της νουάρ νουβέλας, ενώ οι φωτισμοί και οι ήχοι δημιουργούν μια απόκοσμη, μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι άριστα εκπαιδευμένοι και διαχειρίζονται άψογα κάποιες υπέροχες στιγμές σωματικού θεάτρου.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Τρόμος, δράμα και ο θρυλικός «Εξορκιστής»

Gala Όπερας για την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas»

Ρεπερτόριο για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Εθνικό Θέατρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:47