search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:38
MENU CLOSE

ΕΣΡ: Στα «προσεχώς» η εξέταση των περιστατικών ρατσισμού και ομοφοβίας στα ΜΜΕ

16.10.2023 13:32
esr_new

Τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα χειριστεί μεταξύ των άλλων και το φλέγον θέμα με τα ομοφοβικά-ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη από τις δημόσιες συχνότητες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ, εξετάζει από το πρωί (11:00) το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Αλλά ακριβώς επειδή το ΕΣΡ έχει πλέον νέα σύνθεση, τυπικά στην ημερήσια διάταξη θεμάτων δεν υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο άτυπης κουβέντας.

Στη συνεδρίαση, η οποία είναι σε εξέλιξη, εξετάζονται θέματα που αφορούν στη διαδικασία λειτουργίας του ΕΣΡ και πρέπει να ενημερωθούν τα νέα μέλη του, ανέφεραν νωρίτερα στο topontiki.gr καλά ενημερωμένοι κύκλοι περι το Συμβούλιο. Έχουν ενσκήψει και οικονομικά ζητήματα προς αποσαφήνιση και διευθέτηση, μεταξύ άλλων.

Επίσημη διαδικασία διαδοχής στο ΕΣΡ πάντως δεν έχει πραγματοποιηθεί, ακόμη. Ενδεικτικά ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, ήταν και σήμερα στο πόστο του.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα επίμαχα περιστατικά σε επόμενες συνεδριάσεις του. Δεν αποσαφηνίστηκε αν θα κινηθεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελιών (υποβάλλονται ηλεκτρονικώς στην ιστοσελίδα της Αρχής) είτε και για τους  δυο μαζί λόγους.

Σε ότι αφορά στα σχόλια με στοιχεία υπόρητου ρατσισμού και ομοφοβίας από ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή του Ομίλου ΣΚΑΪ ή και άλλων προγραμμάτων άλλων καναλιών, η λειτουργία του Συμβουλίου δεν είναι στη λογική της… τροχαίας παράβασης.

Ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί κυρωτική διαδικασία. Πιο απλά «να ανοίγει φάκελος» για κάθε μία από τις δύο -ή και όποιες άλλες- περιπτώσεις. Να διενεργηθεί στη συνέχεια έλεγχος του επίμαχου οπτικοακουστικού υλικού. Κατόπιν θα πρέπει να υπάρχει νομική τεκμηρίωση με το ενδεχόμενο παραβίασης του νομικού πλαισίου που διέπει τα ΜΜΕ.  

Το ΕΣΡ στην συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιήσει ακροαματική διαδικασία. Θα πρέπει δηλαδή να καλέσει τα υπό έλεγχο ΜΜΕ να παρέχουν εξηγήσεις, σε πρώτο στάδιο προφορικώς. Αυτό γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Συμβουλίου στα ΜΜΕ, για τα οποία έχει «ανοίξει» η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία  στο πλαίσιο της οποίας -σε συνεδρίαση του- εκπρόσωποι των ελεγχόμενων ΜΜΕ θα πρέπει, καταρχάς, να παρουσιαστούν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου και να παραθέσουν τα επιχειρήματα τους. Στην συνέχεια τα ΜΜΕ θα πρέπει να υποβάλουν, σε προκαθορισμένο, από το νόμο, χρονικό διάστημα υπομνήματα, γραπτώς.

Ο κάθε φάκελος θα ελεγχθεί ως προς την αρτιότητα και νομιμότητα του από την νομική υπηρεσία του ΕΣΡ. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ζητηθούν επιπλέον έγγραφα  και από τη στιγμή κατά την οποία ο κάθε φάκελος αξιολογηθεί ότι είναι πλήρης τότε μόνον πηγαίνει προς συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος συγκαλεί την ολομέλεια σε συνεδρίαση αλλά δεν είναι βέβαιο αν το ΕΣΡ λάβει απόφαση σε αυτή ή αν χρειαστεί παραπάνω από μία συνεδρίαση. Υπόψη ότι σε κάθε συνεδρίαση εξετάζονται σειρά θεμάτων. Που σημαίνει ότι η απόφαση δεν είναι υπόθεση «μιας κι έξω».

Πάντως μέχρι την στιγμήν που γραφόταν το ρεπορτάζ η νομική υπηρεσία του ΕΣΡ δεν είχε ενημέρωση (ή εντολή), ώστε να διενεργήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε επίσης:

Η κάλπη είχε «μήνυμα» και για τα κανάλια

Κοινωνία Ώρα Mega: Απούσα η Ανθή Βούλγαρη – «Δυστυχώς σήμερα με άφησε μόνο μου» (video)

My Style Rocks: Χαμός σήμερα στο ριάλιτι μόδας – Γιατί «αποχωρούν» οι κριτές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34