search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:02
MENU CLOSE

Υποχρεωτικά POS σε ταξί, περίπτερα και λαϊκές αγορές

18.10.2023 10:23
pos new

Κάρτες παντού. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την επέκταση της χρήσης μηχανημάτων POS σε όλους τους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που πραγματοποιούν συναλλαγές με το κοινό και τη διασύνδεσή τους με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζουν από κοινού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, οι επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται ταξί, οι πωλητές αγροτικών και άλλων προϊόντων σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και λαϊκά πανηγύρια, οι περιπτερούχοι, οι επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θεάτρων, κινηματογράφων, οι επιχειρήσεις διοργάνωσης συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, οι τραγουδιστές, οι χορευτές και τα μουσικά συγκροτήματα θα είναι οι νέες κατηγορίες που θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές μέσω POS, εφόσον οι πελάτες τους επιθυμούν να τους πληρώσουν με πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Την προώθηση του σχεδίου αυτού επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο κ. Πιτσιλής επανέλαβε την εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πως η φοροδιαφυγή στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 8-10 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο χρονοδιάγραμμα και στις διαδικασίες διασύνδεσης περίπου 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις με τα POS που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πιτσιλής – μίλησε στην ΕΡΤ – ήδη η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία για τα POS όλων των επιχειρήσεών της, καθώς οι πάροχοι απέστειλαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη δημιουργία του Μητρώου POS.

«Εκτιμάμε ότι έχουμε περίπου 1.000.000 POS -να ξέρετε- στην Ελλάδα», τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Και πρόσθεσε:

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουμε το μητρώο των POS και στις επιχειρήσεις για να συμπληρώσουν όποια τυχόν στοιχεία δεν υπάρχουν.

Ολες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγες μέρες να μας πουν ότι τα POS τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές μας και μετά να αρχίσουν να τα αναβαθμίζουν, να τα αναβαθμίζουν από μακριά. Κάθε ένα που θα αναβαθμίζουν θα μας το στέλνουν και θα ειδοποιούμε την επιχείρηση και θα της λέμε είσαι έτοιμη, έχεις 30 ημέρες να φωνάξεις τον εγκαταστάτη σου και να διασυνδέσεις το αναβαθμισμένο POS σου με την ταμειακή σου.

Και όλο αυτό μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024 πρέπει να έχει τελειώσει. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση να έχουν ταμειακή μηχανή και είναι περίπου 500.000».

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε θα αναρτηθούν στο myCar – Οι τρόποι πληρωμής και τα πρόστιμα (video)

Νέες πληρωμές σε πλημμυροπαθείς: Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 66,8 εκατ. ευρώ σε 14.664 πολίτες

Στην «τσιμπίδα» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δύο δημόσιοι υπάλληλοι για αδικαιολόγητο πλουτισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48