search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:55
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει το ισχυρό μήνυμα του β’ γύρου

18.10.2023 13:12
dimitris_stamou_new

Νέα δεδομένα και πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες προκάλεσαν οι επαναληπτικές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ερμηνείες των αποτελεσμάτων από όλες τις πλευρές. Αναπάντητο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αν – σύμφωνα και με την ιστορική φράση – «νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση»!
Στο αρνητικό πρόσημο της μεγάλης αποχής προστέθηκε η αντιθεσμική κομματικοποίηση, που επιχείρησε το κυβερνών κόμμα προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, ώστε να βάψει το χάρτη της Ελλάδας «μπλε», επιχειρώντας να προσδώσει χαρακτήρα τρίτου γύρου εθνικών εκλογών και επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής. Η αποτυχία ήταν παταγώδης, δίνοντας τροφή όχι μόνο για πολιτικά σχόλια, αλλά και στους προληπτικούς για τον «γρουσούζικο» αριθμό «13». Ο θεμελιώδης θεσμός λειτουργίας του πολιτεύματος υποβαθμίστηκε στο βωμό της αλαζονείας και της απολυταρχίας, που επιχειρεί η κυβερνώσα παράταξη.
Παρά τη σαφή ήττα όμως, ο κ. Μητσοτάκης και οι κυβερνητικοί παράγοντες ακολουθώντας την προσφιλή και εν μέρει αποδοτική επικοινωνιακή τους τακτική, επιχειρούν να μην αναγνωρίσουν τη ρωγμή – όπως χαρακτηρίστηκε – από το αποτέλεσμα, ούτε να ακούσουν το καμπανάκι για την ακολουθούμενη πολιτική. Πολύ δε περισσότερο, να δουν την κίτρινη κάρτα (ας μου επιτραπεί ο ποδοσφαιρικός όρος) που τους έδειξε η κοινωνική αντίδραση και, όπως οι ποδοσφαιριστές να αγνοούν τον διαιτητή και να επιμένουν ότι δεν υπέπεσαν σε φάουλ.
Η κοινωνία με την ψήφο της άνοιξε νέους δρόμους στην πολιτική έξω από κομματικές περιχαρακώσεις, αναδεικνύοντας προσωπικότητες με επάρκεια και στελέχη που κατάφεραν να έχουν ευρύτερες συσπειρώσεις και ταυτόχρονα, να επαναφέρει ακόμη πιο έντονα τη συζήτηση των συγκλίσεων στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Οι παραδοχές, ωστόσο, σε μια τέτοια προοπτική, είναι ακόμη ασαφείς από το βεβαρημένο και συγκρουσιακό παρελθόν των κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου και από τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου, που αργούν να διαμορφώσουν ένα σαφές πολιτικό αφήγημα.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που κατέγραψε σημαντικές νίκες στους τρεις μεγάλους δήμους και σε περισσότερους από 100 στην επικράτεια, οφείλει να κεφαλαιοποιήσει το ισχυρό μήνυμα, ώστε οι συσπειρώσεις που επιτεύχθηκαν με ευρύτερες δυνάμεις του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου, να αποτελέσουν πρότυπο για τις πολιτικές διεργασίες με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές. Σ’ αυτή την πορεία, πρωτεύοντα ρόλο δεν θα πρέπει να έχει η δικαίωση της ιστορικής του διαδρομής, αλλά όπως έλεγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά- «τα οράματά μας να είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας». Να διατυπώνει, όπως μέχρι τώρα, σύγχρονες θέσεις για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με αυστηρό έλεγχο στην αλαζονική κυβερνητική πολιτική, ώστε η ίδια η κοινωνία να αναγνωρίσει, όπως προσφάτως, ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει αξιόπιστα στο κεφαλαιώδες ζήτημα των πολιτικών συγκλίσεων. Σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το «Ινστιτούτο Σοσιαλδημοκρατίας», προάγοντας το διάλογο για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας, της οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της διεθνούς πολιτικής.

*Ο Δημήτρης Στάμου είναι μέλος της Κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:55