search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:34
MENU CLOSE

Τρόμος στις αγορές από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: «Φωτιά» στο πετρέλαιο βάζει η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

18.10.2023 21:40
petrelaio 654- new

Εκνευρισμός και ανησυχία καταγράφεται στις διεθνείς αγορές για την τιμή του πετρελαίου Brent μετά την αλματώδη άνοδό της ως απόρροια του χτυπήματος στο νοσοκομείο στη Γάζα που είχε ως επακόλουθο την ακύρωση της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στην Ιορδανία.

Οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανηφόρα την Τετάρτη μετά το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω του εκατοντάδες Παλαιστίνιους νεκρούς και προκάλεσε ανησυχία για διακοπή στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωσαν άνοδο 3 δολάρια ή περισσότερο από 2%, στα 92,90 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 3 δολάρια (2,1%) στα 89,66 δολάρια το βαρέλι, με τους δύο δείκτες αναφοράς να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο.

Την ίδια ώρα, η Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθεί με ηγέτες αραβικών χωρών, ακυρώθηκε από τον οικοδεσπότη της, Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Guardian: Ανησυχία για κλιμάκωση του πολέμου με εμπλοκή και του Ιράν

«Η ακύρωση μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς», δήλωσε ο Βιβέκ Νταρ, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia, σημειώνει ο Guardian.

«Μια μακροχρόνια κατοχή διαφαίνεται ως το σενάριο που ωθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς και ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Βιβέκ Νταρ επισημαίνει ακόμη τις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών για μια επαπειλούμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα.

«Στροφή» στον χρυσό

Η σύγκρουση οδήγησε τους επενδυτές να μετακινηθούν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, με τον χρυσό να σημειώνει άνοδο 0,8% στο υψηλό ενός μηνός στα 1.938 δολάρια η ουγγιά το πρωί της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή ήταν πολύ πιο απότομη μείωση, από την άντληση 300.000 βαρελιών που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναμένεται να ανακοινωθούν.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% καλύτερα από το αναμενόμενο το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αυξηθεί.

Ο οικονομολόγος του Moody’s Analytics, Χάρι Μέρφι Κρουζ, δήλωσε: «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου πιθανότατα εγγυώνται ότι η Κίνα θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» φέτος. Τούτου λεχθέντος, θα αγωνιστεί για να το βελτιώσει. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα».

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα: «Η κυβέρνηση δεν έχει μαγικές γομολάστιχες» λέει ο Χατζηδάκης

Προσωπική διαφορά: Το «πλαφόν» για να πάρουν οι συνταξιούχοι το επίδομα

«Κούρεμα» δανείων έως 28% στον εξωδικαστικό – Τι αλλάζει για τους servicers – Όλα τα μέτρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:34