search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:25
MENU CLOSE

Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ οι εξετάσεις και οι επεμβάσεις στα νοσοκομεία

19.10.2023 20:16
ESY
Eurokinissi

Μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς. Το μέτρο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια βασική προϋπόθεση που βάζει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο ΕΣΥ η οποία επιτρέπει σε άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, που είχαν πάρει ΑΜΚΑ στη χώρα μας αλλά έχουν αποχωρήσει, να επισκέπτονται την Ελλάδα για να κάνουν δωρεάν πανάκριβες επεμβάσεις και εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνοντας οικονομικά το ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές άτομα, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες αλλά και το Πακιστάν, Αίγυπτο, που έχουν ζήσει και εργαστεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και είχαν πάρει ΑΜΚΑ, επιστρέφουν στη χώρα μας με σκοπό να υποβληθούν δωρεάν σε σειρά εξετάσεων ή επεμβάσεων, επιβαρύνοντας οικονομικά τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα πολλές φορές έχουν προκύψει δημοσιεύματα στο Τύπο, αναφορικά με τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης, στα όποια υποβάλλονται δωρεάν σε πανάκριβες εξετάσεις και επεμβάσεις (οδοντιατρικές, καρδιολογικές κλπ) κάτοικοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία κλπ, που εκμεταλλεύονται τις παροχές που προσφέρει το ΕΣΥ. Φυσικά το κόστος αυτών των επεμβάσεων καταλήγει να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Πλέον για να έχει ένας ασθενής δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία θα πρέπει έχει ενεργό ΑΜΚΑ το οποίο θα συνδέεται και με τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του στην Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα μπορούν να νοσηλευθούν και να έχουν περίθαλψη όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ, αρκεί να καλύψουν τα έξοδα με ίδιες δαπάνες, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου: «Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ» διευκρίνισε ο υπουργός.

Να τονιστεί ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνει φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ή εργαζόμενους εκτός συνόρων, αλλά διατηρούν κατοικία στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 53 νεκροί και 51 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – «Θερίζει» η Pirola

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: «Φακέλωμα» των εργαζομένων που διαδήλωσαν – Ανόητη κίνηση λένε στο topontiki.gr οι εργαζόμενοι

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τους κοριούς;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:25