search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:59
MENU CLOSE

Ελλάδα: Μία φτωχή χώρα με (κάποιους πολύ) πλούσιους κατοίκους – 140 δισ. ευρώ έχουν σε offshore οι έλληνες, με πάρτι φοροδιαφυγής!

22.10.2023 14:22
ploutos

Το ότι υπάρχει πλούτος στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο. Το ότι ο πλούτος αυτός δεν καθιστά την Ελλάδα μία πλούσια χώρα, αλλά, λόγω της ανισοκατανομής του καθιστά ένα, ίσως και μεγάλο, κομμάτι των ελλήνων πλούσιο, είναι επίσης καθαρό. Όπως δεδομένο είναι πως αυτός ο ιδιωτικός πλούτος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό σε μη… διάφανα μέρη. Από… σεντούκια και θυρίδες, μέχρι σε τράπεζες του εξωτερικού και offshore!

Ειδικά οι τελευταίες κάνουν θραύση, ως αγαπημένες πολλών ελλήνων.

Για την ακρίβεια, σε αυτές κατευθύνεται ένα τεράστιο κομμάτι του πλούτου, κάτι που επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκαμπριέλ Ζούκμαν.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες έχουν τοποθετήσει (ή αποκρύψει) σε offshore εταιρίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, 140 δισεκατομμύρια ευρώ! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού του ποσού, φτάνει να υπολογίσει ότι πρόκειται για το 64% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος κινείται στο… 12%! Κανονικός και ακλόνητος πρωταθλητισμός δηλαδή.

Ο Ζούκμαν τα αναφέρει όλα αυτά με αφορμή τη δημοσίευση αύριο Δευτέρα της «Έκθεσης Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής» και συνδέει προφανέστατα τις offshore με την προσπάθεια και των Ελλήνων να γλιτώσουν παράνομα φόρους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα χάνει 8% των εσόδων από εταιρικούς φόρους εξαιτίας μετατόπισης κερδών σε φορολογικούς παραδείσους». Αποτέλεσμα αυτού είναι να φορολογεί το κράτος την εργασία και την κατανάλωση λέει ο Ζούκμαν – εξ ου και ο υψηλός ΦΠΑ ή οι επώδυνοι φόροι εισοδήματος σε μισθωτούς και επαγγελματίες.

Οι έλληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία και σε άλλα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, ενώ ακίνητα σε offshore έχουν κυρίως στο Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού.

Διαβάστε επίσης:

FT: Έρχεται παράταση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Τι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έρχεται το «ψηφιακό ευρώ» – Συναλλαγές χωρίς κόστος με χρήμα χωρίς τόκους

Πετρέλαιο: Πότε θα σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι – Τρομάζουν οι προβλέψεις των ειδικών, ο ρόλος των ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:58