search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:28
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διάσπασης: Ο Φίλης θέτει ευθέως θέμα ηγεσίας και ο Βίτσας μιλά για δημιουργία νέου κόμματος ως τις ευρωεκλογές (videos)

23.10.2023 09:24
filis_kasselakis_new

Εκρηκτικό είναι πλέον το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη να θέτει ευθέως θέμα ηγεσίας και να αμφισβητεί τον Στέφανο Κασσέλακη και τον Δημήτρη Βίτσα από την πλευρά του να μιλά για τη δημιουργία νέου κόμματος ενοψει ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, εξέφρασε έντονη δυσφορία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για την κακή πορεία του κόμματος, αναφέροντας πως η προσδοκία που είχε ο κόσμος από μια νέα ηγεσία να ανακόψει τη φθορά δεν επιβεβαιώθηκε.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%» είπε.

«Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία» σημείωσε.

 «Θα θέσω θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης. «Δεν μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον Εθνικό Κήρυκα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν «γνωρίζαμε όσα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον Στέφανο Κασσελάκη».

Δημήτρης Βίτσας: Η χειρότερη στιγμή της ζωής του ΣΥΡΙΖΑ 

Λίγο νωρίτερα, ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΖΙΑ βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές, «ίσως τη χειρότερη στιγμή», από τότε που δημιουργήθηκε, το 2000.

«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΖΙΑ εκτιμώντας «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο μια να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση» μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».

«Έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο», πρόσθεσε.

Όπως εκτίμησε «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Ειδικά, τέλος, για την υπόθεση του Στέφανου Τζουμάκα, ο Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφραση στην πρώτη συνέδριαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα».

ΣΥΡΙΖΑ για Κούλογλου: Να παραδώσει την έδρα

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το πρωί της Δευτέρας (23/10) ο Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή παραίτησης από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απέστειλε στην Κουμουνδούρου ο Στέλιος Κούλογλου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος απαξιώνεται πολιτικά και ο νέος αρχηγός δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.

«Οι θέσεις του Κασσελάκη, όπως αυτά που είπε στον ΣΕΒ, δεν έχουν σχέση με τις θέσεις και την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Πάντως ο Στέλιος Κούλογλου ήταν ήδη εδώ και πολύ καιρό «ξένο σώμα» στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και είχε συγκρουστεί με την ηγεσία του κόμματος και συναδέλφους του στην ευρωβουλή ήδη από την εποχή Αλέξη Τσίπρα.

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ο Στέλιος Κούλογλου οφείλει «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε».

Πάνος Ρήγας: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε δημοκρατικότατα

Από την πλευρά του, ο Πάνος Ρήγας, άφησε αιχμές περί σαμποτάζ από την εσωκομματική αντιπολίτευση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε δημοκρατικότατα.

Η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με δημοκρατικότατο τρόπο, αυτό που ενδιαφέρει είναι να δοθεί η μάχη απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά 90,1 το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η λογική εσωτερικής αντιπαράθεσης δεν ενδιαφέρει την κοινωνία, ενώ ζήτησε νηφαλιότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτά λυθήκανε, συζητηθήκαν, συλλογικές ήταν οι αποφάσεις
όλες και προχωρήσαμε με αυτό τον τρόπο. Δεν θεωρώ ότι είναι προσωπικές οι ευθύνες και προφανώς δεν φταίει ο Π.Πολάκης, προφανώς δεν έχει ευθύνη ο Ν.Παππάς, συλλογικές ήταν οι αποφάσεις γιατί με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσα να πω για επιλογές που έκανε είτε ο Ν.Φίλης είτε ο Π.
Ρήγας ότι φταίνε αποκλειστικά αυτοί, δεν ήταν όμως αποφάσεις προσωπικές, αποφάσεις συλλογικές ήταν σε ότι κάναμε. Δεν μπορεί να απεμπολούμε τις ευθύνες τις οποίες έχουμε αυτό είναι σαν να κρύβονται, είναι λάθος αυτό. Και μάλιστα είναι τραγικό λάθος να ανοίγουνε και να
ζητάνε γιατί δεν πήρε θέση ο Α. Τσίπρας. Είναι αδιανόητα αυτά τα οποία λέγονται.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Νίκος Φίλης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ευθύνεται γιατί αυτός
έφερε τον Κασσελάκη, ο Πάνος Ρήγας απάντησε ότι πρόκειται για μια φαντασιακή ιστορία, «δεν είναι έτσι
τα πράγματα και δεύτερον επειδή ο Α. Τσίπρας επειδή είναι κεφάλαιο για το
πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι δυνατόν όταν κράτησε μια στάση
άψογη σε όλη τη διαδικασία να απαιτείς γιατί σε βόλευε ή σε βολεύει για
τις όποιες προσεγγίσεις είχες το προηγούμενο διάστημα. Είναι λάθος!

Δηλαδή θα έπρεπε να ζητάει ο Ν. Παππάς ή ο Σ. Τζουμάκας ή ο Π. Ρήγας
να πάρει θέση ο τέως πρόεδρος του κόμματος; Είναι αδιανόητα αυτά και
εγώ δεν αντιλαμβάνομαι την παρουσία μου σε ένα κόμμα της
Αριστεράς με αυτό τον τρόπο. Αν έχω μια διαφωνία ή κάνω στην
άκρη ή προσπαθώ να διορθώσω το όποιο λάθος έχει γίνει. Εδώ δεν
μιλάμε περί διόρθωσης εδώ μιλάμε με έναν τρόπο ο οποίος τον
βασικό άξονα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ευρεία

δημοκρατική παράταξη με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά την
σαμποτάρεις.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να βρίσκεται σε έναν χώρο που δεν πιστεύει.

Διαβάστε επίσης:

Προτεραιότητα, αλλά και μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση η ακρίβεια

Κασσελάκης: « Δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια, δεν είμαι κληρονόμος, έχω την ελευθερία της Αλλαγής» (Video)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πιθανόν στο Ισραήλ ο Μητσοτάκη ως την Τρίτη – τι συζητά η Αθήνα με το Τελ Αβίβ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:16