search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:36
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Διπλωματική λύση ζητά η Αίγυπτος και… βγάζει τον στρατό κοντά στα σύνορα για άσκηση

25.10.2023 20:12
egypt012-NEW

Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την Αίγυπτο, με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, να επιθεωρεί δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη και άρματα μάχης κατά την διάρκεια ασκήσεων στο δυτικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, περίπου 215 χλμ από τα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας.

Η άσκηση της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του 3ου Πεδίου Στρατού των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη του Σουέζ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50η επέτειο της νίκης του Οκτωβριανού Πολέμου (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ 1973).

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του διαδραματίζει «πολύ θετικό ρόλο» προσπαθώντας να αποκλιμακώσει και να βρει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Αίγυπτος έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση σε βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, το οποίο μοιράζεται με τη Γάζα, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων, ενώ υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.

«Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις αυτού του είδους τη δύναμη να τη χρησιμοποιείς λογικά, σοφά και ώριμα και να μην κάνεις υπέρβαση και να έχεις ψευδαισθήσεις για τη δύναμή σου», είπε ο Σίσι, αναφερόμενος στις εσωτερικές εκκλήσεις προς την Αίγυπτο να εμπλακεί στην σύγκρουση.

«Έχετε αυτή την ικανότητα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας… μην αφήσετε ποτέ τον θυμό ή τη θέρμη να σας κάνει να κάνετε υπέρβαση», πρόσθεσε.

Ο Σίσι δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση προοριζόταν για εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του πολέμου κατά του Ισραήλ του 1973 που ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της σύγκρουσης.

Στην ειρηνευτική σύνοδο στο Κάιρο το Σάββατο, ο Σίσι προειδοποίησε για οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, λέγοντας ότι «η διάλυση της παλαιστινιακής υπόθεσης χωρίς δίκαιη λύση δεν θα συμβεί και σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ σε βάρος της Αιγύπτου».

Στην άσκηση έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και τα νέα πυροβόλα του αιγυπτιακού στρατού, K9, τα οποία αγόρασε το 2022 από τη Νότια Κορέα.

H Aίγυπτος θα αποκτήσει 200 συστήματα πυροβολικού, μαζί με άλλα οχήματα υποστήριξης, σε μία συμφωνία αξίας 1,7 δις δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή στα χαλάσματα της Γάζας: Γιατροί ξεγεννούν σοβαρά τραυματισμένη Παλαιστίνια – Βίντεο ντοκουμέντο

«Αδειάζουν» οι NYT το Ισραήλ για τα περί ρουκέτας της Χαμάς στο νοσοκομείο της Γάζας (videos)

Ισραηλινός στρατός: Βίντεο από την απόπειρα μαχητών της Χαμάς να μπουν στο Ισραήλ δια θαλάσσης – Στόχος τους επίθεση σε κιμπούτς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:15