search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:39
MENU CLOSE

Επτά λόγοι για να επισκεφτείς το Νόβι Σαντ  (Video)

27.10.2023 16:31
novi-sad-new

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες η επίσκεψη στην Σερβία αρχίζει και τελειώνει στο γοητευτικό Βελιγράδι.

Όμως για άλλους, ίσως τους πιο ψαγμένους, υπάρχει το Νόβι Σαντ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, μια πολύχρωμη, φιλική πόλη 250.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας της Βοϊβοντίνας.

Ιδρύθηκε το 1694 από Σέρβους εμπόρους, που δημιούργησαν μια αποικία στις όχθες του Δούναβη, απέναντι από το φρούριο Πετροβαράντιν. Αλλά υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε από την Λίθινη Εποχή.

Από δω πέρασαν Κέλτες, Ρωμαίοι, Ούγγροι, Κροάτες, Σλοβάκοι και Ρουμάνοι και σήμερα μπορεί να ακούσεις έξι διαφορετικές γλώσσες από τους κατοίκους και να συναντήσεις θρησκευτικά μνημεία των ορθόδοξων, των καθολικών και των εβραίων.

Κι ακριβώς αυτή η «πολυχρωμία», που αντανακλά τον πλούτο των Βαλκανίων, είναι ο πρώτος λόγος για να επισκεφτεί κάποιος το Νόβι Σαντ.

Το Νόβι Σαντ είναι εύκολο να το εξερευνήσεις κάποιος, διότι είναι χτισμένο σε πεδιάδα- εξάλλου το όνομα της πόλης σημαίνει «Νέα Σοδιά» . Γι αυτό είναι μια πόλη με πολλούς ποδηλάτες, αλλά οι περιπατητές μπορούν να την ανακαλύψουν περπατώντας.

Υπάρχουν οργανωμένες βόλτες στην πόλη που διαρκούν 90 λεπτά και έχουν ως αφετηρία το Σερβικό Εθνικό Θέατρο, που είναι ένα εμβληματικό κτήριο στην πόλη. Εκείνοι που προτιμούν την περιπέτεια, μπορούν να νοικιάσουν ένα καγιάκ ή κανό και να την δουν από το ποτάμι.

Ένας βασικός λόγος για να επισκεφτείς το Νόβι Σαντ είναι η τέχνη. Παντού βλέπεις καλλιτέχνες του δρόμου, τα παλιά κτήρια έχουν ζωντανέψει με καταπληκτικά μεγάλης κλίμακας γκράφιτι και οι κάτοικοι της πόλης είναι ανοιχτοί σε κάθε μορφής τέχνη. Στο Νόβι Σαντ γίνονται διαρκώς εκθέσεις εικαστικών, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις. Σημείο αναφοράς είναι ένα παλιό βιομηχανικό συγκρότημα, που μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο- ο Πολιτιστικός Σταθμός Σβίλαρα, τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, που φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες σύγχρονης τέχνης.

Αν κάποιος επισκεφτεί το Νόβι Σαντ το καλοκαίρι, πρέπει να μην χάσει την ευκαιρία για μπάνιο στο ποτάμι. Στο Στραντ υπάρχει μια παραποτάμια περιοχή με παραλία μήκους 700 μέτρων και τα νερά του Δούναβη είναι φιλικά στο σημείο αυτό. Πολλοί προτιμούν την περιοχή για να κάνουν πικ-νικ, ή για ένα ποτό το βραδάκι, σε ένα από τα πλοιάρια-μπαρ.

Πρόκληση είναι και η φυσιολατρική διαδρομή  στο Εθνικό Πάρκο Φρούσκα Γκόρα, όπου μπορείς να φτάσεις εύκολα και με ποδήλατο, για να δεις τις διαδρομές ανάμεσα στις λίμνες. Λίγο έξω από τη πόλη υπάρχουν αμπελώνες και οινοποιία .

Όσοι επισκέπτονται το Νόβι Σαντ διαβεβαιώνουν ότι εδώ θα γευτείς την σερβική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της. Τα τοπικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και το γεγονός ότι εδώ συναντήθηκαν πολλοί πολιτισμοί καθρεφτίζεται στην γαστρονομία της περιοχής.

Η ιστορία του Νόβι Σαντ ξεδιπλώνεται στο Μουσείο της Βοϊβοντίνας, με περίπου 400.000 εκθέματα που καλύπτουν 70.000 χρόνια ζωής στην περιοχή και αρχίζουν από την Λίθινη Εποχή. Συναρπαστική εμπειρία είναι και η επίσκεψη στο Κάστρο Πετροβαράντιν, το οποίο χρειάστηκαν 88 χρόνια για να χτιστεί στον 18ο αιώνα και έχει δίκτυο υπόγειων σηράγγων που απλώνονται σε μήκος 16 χιλιομέτρων- αξίζει να μπεις και να «εξερευνήσεις» τα επισκέψιμα τμήματα.

Κι αν τίποτα από όλα αυτά δεν σας πείθουν, αλλά αγαπάτε την ποδηλασία, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το Νόβι Σαντ γιατί είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία για τους ποδηλάτες, κατά μήκος της διαδρομής euroVelo 6, που συνδέει το Βελιγράδι με το Βουκουρέστι.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η μάστιγα της οπλοκατοχής σε αριθμούς – Πάνω από 35.000 θάνατοι από πυροβολισμό μόνο το 2023!

Τι δείχνει και τι αποκαλύπτει το βίντεο του ισραηλινού στρατού με την τελευταία επιχείρηση μέσα στη Γάζα (videos)

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Ισραήλ – Οι μισοί δεν θέλουν χερσαία εισβολή στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:39