search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:16
MENU CLOSE

Γάζα: Αγωνία για τους αμάχους – Εκκλήσεις από Μπορέλ και Κάιρο να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και καταγγελίες κατά Ισραήλ    

28.10.2023 19:30
PALESTINE

Με την αγωνία να κορυφώνεται, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, μετά την έναρξη ουσιαστικά της χερσαίας επιδρομής του Ισραήλ στη Γάζα.

Από χθες το βράδυ είναι σε εξέλιξη η πιο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, με το Τελ Αβίβ να σφυροκοπά τη Χαμάς από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις που μπήκαν στη Γάζα έχουν παραμείνει τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα.

Μπορέλ: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

O ύπατος εκπροσωπος της ΕΕ προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα: «Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι: «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί».

Και προσθέτει: «Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Αίγυπτος: Το Ισραήλ παρακωλύει τη διανομή της βοήθειας στους Παλαιστινίους

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα πως ισραηλινά εμπόδια παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια επιμελητειακά προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Χαμάς καλεί για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ κάλεσε σήμερα για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, προειδοποιώντας για μια καταστροφή καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη διάρκεια της νύχτας.

«Θεωρούμε πως η απόφαση είναι μια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό μας, και απαιτούμε αυτή η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πλευρά να σταλεί γρήγορα και να διανεμηθεί προς όλες τις περιοχές και τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Χαμάντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες με συντριπτική πλειοψηφία για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς και απαίτησε πρόσβαση της βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων.

Το ψήφισμα, που συνέταξαν αραβικά κράτη, δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει πολιτική βαρύτητα.

Διαβάστε επίσης:

Φυλλάδια του ισραηλινού στρατού πέφτουν στη Γάζα: «Η πόλη είναι πεδίο μάχης»

Έλον Μασκ: Προσφέρει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας μέσω της Starlink στη Γάζα

Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση – Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:15