search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:02
MENU CLOSE

Μπέρνι Σάντερς: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα – Δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αμερικανικά δολάρια για να σκοτώνει αμάχους

30.10.2023 20:12
Bernie Sanders

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ που στη συνέχεια στήριξε τον Μπάιντεν, ο Μπέρνι Σάντερς είπε τη Δευτέρα ότι «οι ΗΠΑ παρέχουν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο πρέπει να το καταστήσουν σαφές. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταστρέψει την τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αμερικανικά δολάρια για να σκοτώνει χιλιάδες αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα».

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ κατά τη πρόσφατη σχετική συζήτηση της Γερουσίας υποστήριξε την ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα και παρότρυνε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στην περιοχή, παράλληλα με έκκληση για διακοπή των «βομβών και πυραύλων και από τις δύο πλευρές».

Ωστόσο, δεν έχει ζητήσει επίσημα μια κατάπαυση του πυρός και οι πρώην συνεργάτες του τον πιέζουν να πάρει θέση και να εισαγάγει ένα ψήφισμα στη Γερουσία που θα περιγράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια το αίτημα των δημοκρατικών.

Για τους βετεράνους της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σάντερς είναι κάποιος που διεύρυνε τα όρια της επιτρεπόμενης διαφωνίας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ριζοσπαστικός στο ζήτημα. Στην προεδρική εκστρατεία του 2016, η πρότασή του ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2014 ήταν δυσανάλογη, υποστηρίχθηκε ως ένδειξη ότι ο Σάντερς ασκούσε έντονη κριτική στο Ισραήλ. Μιλώντας τότε στο CNN, ο Σάντερς είπε:

«Ήταν δυσανάλογη η απάντηση του Ισραήλ; Νομίζω ότι ήταν. Το Ισραήλ έχει το 100% – και κανείς δεν θα αγωνιστεί για αυτήν την αρχή πιο δυνατά από μένα – έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερα, ανεξάρτητα και με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά νομίζω ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε ποτέ ειρήνη σε αυτή την περιοχή, εκτός εάν συμπεριφερόμαστε και στους Παλαιστίνιους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, και αυτή είναι η άποψή μου».

«Συγγνώμη, δεν έχω τη μαγική απάντηση. Αυτό είναι ένα πολύ καταθλιπτικό και δύσκολο θέμα. Αυτό συνεχίζεται για 60 αιματηρά χρόνια», είπε. «Αν με ρωτάτε, αν έχω τη μαγική λύση, δεν την έχω. Αυτή είναι η απάντησή μου. Ακούω ότι σε κάποιους από εσάς δεν αρέσει. Έχετε καλύτερες ιδέες, αυτό είναι υπέροχο».

Διαβάστε επίσης:

BBC: Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης μιας πιο απειλητικής από τη Χαμάς οργάνωσης μετά την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα

O Ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε σε επιδρομή γυναίκα στρατιώτη που κρατούνταν όμηρος

Ισπανία: Ξέσπασε σε κλάματα η βασίλισσα Σοφία γιατί δεν προσκλήθηκε στα γενέθλια της εγγονής της (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:02