search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:38
MENU CLOSE

Mάθιου Πέρι: Αποχαιρετώντας το πιο αστείο «Φιλαράκι» – «Όταν πεθάνω, να αναφέρετε το “Friends” μετά το “βοηθούσε ανθρώπους”»

30.10.2023 13:40
TA-FILARAKIA

«Γεια! Είμαι ο Τσάντλερ και κάνω αστεία όταν αισθάνομαι άβολα»

Ο «άβολος» τύπος, που έλεγε συνέχεια αστεία να καλύψει την αμηχανία του -ο τρόπος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του- ο Τσάντλερ μαζί με τα υπόλοιπα «Φιλαράκια» δημιούργησαν μία από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών αποδεικνύοντας πως για να γράψεις ιστορία, το μπάτζετ δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η σειρά είχε 2-3 στάνταρ σκηνικά, χωρίς εντυπωσιακά οπτικά εφέ, μόνο ένα σενάριο-δυναμίτη!

Από εχθές, όλοι οι θαυμαστές της ανεπανάληπτης σειράς «Friends» αποχαιρετούμε το δικό μας Φιλαράκι, τον Μάθιου Πέρι. Κι αν το ιστορικό του σε χρήση ουσιών, χαπιών και αλκοόλ είναι γνωστό (άλλωστε τα είπε αναλυτικά o ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του «Φιλαράκια, Εραστές και το Μεγάλο Φριχτό Πράγμα»), όσοι αγαπάμε τη σειρά, δυσκολευόμαστε να καταπιούμε το γεγονός ότι έφυγε έτσι απροσδόκητα και προτιμούμε να τον θυμόμαστε ως εκείνον τον αστείο τύπο που μας έκανε να γελάμε…  

Το τελευταίο επεισόδιο των «Friends» βγήκε στον αέρα το 2004. Το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι χρήστες του Netflix είδαν «Φιλαράκια» για 32,6 δισ. λεπτά, κάνοντας τη σειρά τη δεύτερη πιο δημοφιλή στην Αμερική (νούμερο ένα ήταν το «The Office»).

Πρόκειται για μια σειρά κάνει τα καθημερινά προβλήματα τηλεοπτικά, βάζει μια νότα γέλιου σε θέματα όπως το διαζύγιο, την γονική παραμέληση, την ανεργία, τις εμμονές κλπ. Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφέρουμε τις σκοτεινές στιγμές του Μάθιου Πέρι αλλά τα μαθήματα που μας χάρισε ως ο goofy του πιο διάσημου και αγαπημένου γκρουπ ανθρώπων που μπήκαν ποτέ στα σπίτια μας.

Ως παιδί των ‘90s,  τα Φιλαράκια εισέβαλλαν στη ζωή μου μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Star και μου έμαθαν την αγάπη, την υποστήριξη, την ειλικρίνεια, τους τσακωμούς και τη συγχώρεση, όλα αυτά βαλμένα σε ένα πλαίσιο τόσο ρεαλιστικό που μπορείς ως τηλεθεατής να ταυτιστείς.

Ζούμε στην εποχή του «politically correct» που είναι ένα υποκριτικό κοινωνικό κατασκεύασμα το οποίο μας ισοπεδώνει και μας εξισώνει όλους – με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, λογοκρίνει το χιούμορ, το λεξιλόγιο, ακόμα και τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας!

Ο Μάθιου Πέρι είχε δηλώσει κάποια στιγμή πως «Όταν πεθάνω, να αναφέρετε το “Friends” μετά το “βοηθούσε ανθρώπους”».

Και σε μια του συνέντευξη είχε πει: «Το καλύτερο πράγμα για εμένα είναι πως εάν έρθει ένας αλκοολικός ή τοξικομανής και μου πει ‘’θα με βοηθήσεις;’’ Θα λέω πάντα ‘’Ναι! Ξέρω πώς να το κάνω αυτό. Θα το κάνω αυτό για σένα ακόμα κι αν δεν μπορώ να το κάνω πάντα για τον εαυτό μου’’».

Ορμώμενος από την προσωπική του εμπειρία κατάχρησης ουσιών, δημιούργησε το Perry House στο Μαλιμπού, μια εγκατάσταση που βοηθούσε άνδρες να κατακτήσουν την  νηφαλιότητα.

Επιπλέον, ο Πέρι βοήθησε στον σχεδιασμό ενός παπουτσιού από την εταιρία Stuart Weitzman τα οποία υπέγραψε και έδωσε σε δημοπρασία. Τα χρήματα δόθηκαν για την έρευνα και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο των ωοθηκών. Με κάθε ευκαιρία, βοηθούσε τους ανθρώπους, έδινε χρήματα και υποστήριζε έμπρακτα όσους τον χρειάζονταν.

Έπειτα από χρόνια ταλαιπωρίας και καταχρήσεων είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως επιτέλους τα είχε βρει με τον εαυτό του –  επιτέλους ήταν πλήρης.

«Είμαι εγώ. Και αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό, ήταν πάντα αρκετό. Εγώ ήμουν αυτός που δεν το κατάλαβα. Και τώρα το κάνω. Είμαι ηθοποιός, είμαι συγγραφέας. είμαι άνθρωπος. Και είμαι καλός σε αυτό. Θέλω καλά πράγματα για τον εαυτό μου και τους άλλους, και μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι γι’ αυτά τα πράγματα. Υπάρχει λόγος που είμαι ακόμα εδώ: να καταλάβω ποιό είναι το καθήκον που έχει τεθεί μπροστά μου. Και θα αποκαλυφθεί. Δεν υπάρχει βιασύνη, καμία απόγνωση. Μόνο το γεγονός ότι είμαι εδώ και νοιάζομαι για τους ανθρώπους είναι η απάντηση».

Έτσι αποχαιρετούμε έναν από τους χαρισματικούς ανθρώπους που ήταν παρόντες στη ζωή μας, μας χάρισαν γέλιο και πολύτιμα μαθήματα. Η μία πολυθρόνα άδειασε, και από χτες, τα «Φιλαράκια» δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια…  

Goodbye Chandler Bing

Διαβάστε επίσης:

Φρέντι Μπελέρης από την φυλακή: Οι δικαστές διαστρεβλώνουν τον νόμο και αγνοούν διαδικαστικές προθεσμίες

Τραγωδία σε αγώνα χόκεϊ: Αυτός είναι ο παίκτης που έκοψε τον λαιμό αντιπάλου του με το παγοπέδιλο – «Είναι δολοφόνος» (σκληρές εικόνες)

Γάζα: Ισραηλινά τανκς στα περίχωρα της πόλης – Οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:34