search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:31
MENU CLOSE

Απόδραση στην παραδουνάβια Βουλγαρία: Μία μαγευτική βόλτα στα νησιά του Δούναβη (videos)

01.11.2023 11:30
danube_bulgaria_0111_1920-1080_new
credit: AP

Η κοιλάδα του ποταμού Δούναβη είναι από τις πιο ελκυστικές διαδρομές για τον επισκέπτη της Βουλγαρίας. Ο Δούναβης που πηγάζει από την Γερμανία για να διασχίσει 2.857 χιλιόμετρα και δέκα χώρες, εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ένας από τους πιο σημαντικούς υδάτινους δρόμους για μεταφορές στην περιοχή. Αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η πλούσια βλάστηση στις παραποτάμιες περιοχές.

Σε μια προσπάθεια γνωριμίας με την παραδουνάβια Βουλγαρία, αρχίζουμε τη διαδρομή από την πόλη Βιντίν, την πρώτη μεγάλη βουλγαρική πόλη στις όχθες του ποταμού και μία από τις παλαιότερες πόλεις της χώρας. Το μεσαιωνικό κάστρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Βιντίν και από εκεί ο επισκέπτης έχει μια θαυμάσια θέα προς το ποτάμι.

Η επόμενη στάση είναι η πόλη Λομ, στην περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ο οικισμός Άλμους. Αξίζει η επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας του Λομ, για να γνωρίσουμε την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Ανατολικότερα, βρίσκεται η κωμόπολη Κοζλοντούι, όπου το 1876 ο επαναστάτης Χρίστο Μπότεφ και οι άνδρες του κατέλαβαν το πλοίο «Radetski». Σήμερα στο λιμάνι βρίσκεται ένα αντίγραφο του ιστορικού πλοίου, που είναι πλωτό μουσείο αφιερωμένο στον Μπότεφ και τον αγώνα των Βούλγαρων για απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Κοζλοντούι βρίσκεται η κωμόπολη Οριάχοβο. Ένα σημαντικό λιμάνι στον Δούναβη, που απλώνεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα με το Εθνικό Πάρκο Πέρσινα. Στο προστατευόμενο πάρκο περιλαμβάνονται τα νησιά Περσίν, Πρέντελα, Γκράντινα και κάποια μικρότερα, που ανήκουν στη Βουλγαρία. Το Εθνικό Πάρκο έχει μεγάλη σημασία για την προστασία σπάνιων ζώων και φυτών. Στις όχθες του ποταμού βρίσκεται η περιοχή Σβίστοβ, με τα ερείπια ρωμαϊκού στρατιωτικού καταυλισμού, που είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Οι κωμοπόλεις Πλέβεν και Λόβετς βρίσκονται στη νότια όχθη το Δούναβη. Στο Πλέβεν υπάρχει το Πανόραμα της Εποποιίας του Πλέβεν, ένα μνημείο αφιερωμένο στην πολιορκία της πόλης κατά τον ρωσο-τουρκικό απελευθερωτικό πόλεμο 1877-1878. Από τα αξιοθέατα του Πλέβεν είναι το Μουσείο Οίνου, στο πάρκο Καϊλάκα, που αφηγείται την βουλγαρική παράδοση στο κρασί κι όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει διάφορες ντόπιες ποικιλίες.

Στο Λόβετς αξίζει να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή Βαρόσα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το κάστρο Χισάρια και την σκεπαστή γέφυρα στον ποταμό Όσαμ.

Η Ρούσε είναι η μεγαλύτερη βουλγαρική πόλη στον Δούναβη και εκεί βρίσκεται η μεγάλη γέφυρα που ενώνει την βουλγαρική όχθη με την πόλη Γκιούργκιου, στην ρουμανική όχθη. Το λιμάνι Ρούσε είναι κόμβος εμπορίου και στα κτήρια είναι αντιληπτή η δυτική επιρροή -γι’ αυτό η Ρούσε αποκαλείται μια «μικρή Βιέννη». Εντυπωσιακά είναι τα κτήρια που στεγάζουν το Ιστορικό Μουσείο και την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη. Υπάρχει επίσης το Μουσείο Περιφερειακής Ιστορίας, όπου ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στον Οίκο Καλλιόπη, οι επισκέπτες ενημερώνονται για τον τρόπο ζωής των ντόπιων κατά την Αναγέννηση. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τα ερείπια του ρωμαϊκού κάστρο Σεξαγκίντα Πρίστα, δηλαδή «του Λιμανιού με τα 60 Πλοία». Ένα άλλο κάστρο, το Τσερβέν, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτίως της Ρούσε και από εκεί ο επισκέπτης έχει εκπληκτική θέα στο πάρκο Ρουσένσκι Λομ. Το πάρκο προσφέρεται για περιπάτους, με χαραγμένα μονοπάτια που περνούν από εκπληκτικής ομορφιάς σημεία. Η περιοχή θεωρείται παράδεισος για τους ορνιθολόγους, καθώς φωλιάζουν σπάνια είδη πτηνών. Στο πάρκο Ρουσένσκι Λομ βρίσκονται και οι εκκλησίες στους βράχους Ιβάνοβο, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.

Στον δρόμο από τη Ρούσε προς την Σίλιστρα βρίσκεται το Τουτρακάν, που φημίζεται για τους ναυπηγούς. Εδώ υπάρχει το Μουσείο των Καραβομαραγκών, αφιερωμένο στους σπουδαίους τεχνίτες της περιοχής.

Πριν φτάσει ο επισκέπτης στην κωμόπολη Σίλιστρα περνά από τη λίμνη Σρέμπαρνα, που είναι σταθμός για τα αποδημητικά πτηνά και γι’ αυτό προσελκύει πολλούς λάτρεις του bird watching. Η λίμνη είναι προστατευόμενη από την UNESCO.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: To Ισραήλ έστειλε πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα (Video)

Γάζα: Θρήνος και απελπισία στη βομβαρδισμένη Τζαμπάλια – Παντού νεκροί και χαλάσματα (πολύ σκληρά videos)

Ισπανικά: Η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:30