search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:11
MENU CLOSE

Διαψεύδει ο Νετανιάχου τα Wikileaks: «Δεν εξετάζουμε τη μεταφορά των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο» – Η εμπλοκή της Ελλάδας

01.11.2023 00:03
netaniaxou 876- new

Επιχείρηση υποβάθμισης του απορρήτου εγγράφου που έφεραν στο φως τα Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ προτείνει τη μετεγκατάσταση εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό έγγραφο, όπως δεκάδες τέτοια έγγραφα που έχουν εκπονηθεί από όλα τα πολιτικά κλιμάκια και τα κλιμάκια ασφαλείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, για το έγγραφο του υπουργείο Πληροφοριών που διέρρευσε.

«Η “επόμενη μέρα” είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί από τα επίσημα ισραηλινά κανάλια, τα οποία επικεντρώνονται τώρα στην εξάρθρωση των κυβερνητικών και στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αναγνώριση του εγγράφου από την ισραηλινή κυβέρνηση θα εντείνει πιθανότατα τις υποψίες μεταξύ των αραβικών εθνών της περιοχής ότι το Ισραήλ προσπαθεί σκόπιμα να εκτοπίσει μόνιμα τους Παλαιστίνιους. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο μεταφοράς Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη στις αντίστοιχες χώρες τους θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Εμπλέκει και την Ελλάδα το απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ – Σαφής αναφορά ως πιθανή χώρα εκτοπισμού Παλαιστινίων της Γάζας

Το σχέδιο που έχει συντάξει το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ για τον εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυψαν τα Wikileaks.

Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιθανές χώρες που θα μπορούσαν να δεχθούν μέρος από τους πρόσφυγες Παλαιστινίους, σε ένα σχέδιο μεθοδευμένου εκτοπισμού τους από τη Λωρίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αιγύπτου, το έγγραφο που δημοσιεύθηκε πλήρως από την εβραϊκή ανεξάρτητη ιστοσελίδα Mekomit και αποδίδεται στο υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, προτείνει τον εκτοπισμό και τη μόνιμη μετεγκατάσταση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή Σινά της Αιγύπτου και υποστηρίζει τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας για τη διευκόλυνση αυτού του σχεδίου.

Το έγγραφο θεωρεί τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο ως την πιο βολική επιλογή μεταξύ τριών πιθανών εναλλακτικών στο τέλος του πολέμου.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου εκτοπισμού

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να «μετακινήσει τον πληθυσμό της Γάζας στο Σινά». Αυτό θα συνεπαγόταν τη δημιουργία προσωρινών «πόλεων» από σκηνές και νέων οικισμών στο βόρειο Σινά για να στεγάσουν τον εκτοπισμένο πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, θα συνεπαγόταν τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης που θα εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα σε αιγυπτιακό έδαφος, εμποδίζοντας την επιστροφή του πληθυσμού κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Όπως αναφέρει η Αλ Αχράμ, το έγγραφο σημειώνει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες θα επικεντρώνονταν κυρίως στις ΗΠΑ, που θα έπρεπε να δεσμευτούν για την εκτέλεση του σχεδίου.

Το σχέδιο εκτοπισμού χωρίζεται σε διάφορες φάσεις: σε πρώτη φάση, ο πληθυσμός στη Γάζα πρέπει να «εκκενωθεί προς τα νότια», ενώ τα πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Σε δεύτερη φάση, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα εισέλθουν στη Γάζα, οδηγώντας στην κατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας, από βορρά προς νότο, και στην «εκκαθάριση των υπόγειων αποθηκών από τους μαχητές της Χαμάς».

Ταυτόχρονα με την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, οι πολίτες της Γάζας θα μετακινηθούν στο αιγυπτιακό έδαφος, θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα και θα τους απαγορεύεται οριστικά η επιστροφή.

«Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δίοδοι κυκλοφορίας προς το νότο για να επιτραπεί η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ράφα», αναφέρει το έγγραφο, όπως γράφει η Αλ Αχράμ.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την κίνηση αυτή, ώστε να πιέσουν την Αίγυπτο να δεχτεί τους Παλαιστινίους της Γάζας και να αξιοποιήσουν άλλες δυτικές χώρες, ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά, να επανεγκαταστήσουν ορισμένους από τους πρόσφυγες στα δικά τους εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι το topontiki.gr, ήδη από τις 19/10 σε δημοσίευμά του είχε αποκαλύψει το σχέδιο του Ισραήλ για τον μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Ξανά στο Ισραήλ την ώρα που το Πεντάγωνο στέλνει 300 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Κρανίου τόπος ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Δεκάδες νεκροί, δραματικές μαρτυρίες

Σάρωσε τη βόρεια Ιταλία η κακοκαιρία: Υπερχείλισε η λίμνη Κόμο, πλημμύρες σε Μιλάνο και Βενετία (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48