search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:27
MENU CLOSE

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις (video)

03.11.2023 08:26
kalorifer_new

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα για τις καταναλώσεις του πρώτου τριμήνου του 2024, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ανακοίνωσε χθες (2/11) ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συνολικά οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. καταναλωτές και το μέγιστο ποσό που θα λάβουν το τρίμηνο είναι τα 480 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ το μήνα και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή.

Αναλυτικότερα, θα αφορά στην περίοδο θέρμανσης από 1/1/2024 έως 31/3/2024.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης που θα εκδοθούν έως και τις 15.9.2024.

Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της ενίσχυσης, θα γίνεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε οικισμού ή γειτονιάς.

Επίσης, το βασικό ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος. Το εύρος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, το υψηλό αφορά περιοχές με δριμύ ψύχος με συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση»: (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home).

Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. Το κόστος του εν λόγω μέτρου εκτιμάται σε 120 εκατ. ευρώ και για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ.

β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος τίθεται ως πρόσθετο κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους παραμένει στις 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ.

Τιμολόγια ρεύματος: Τέσσερις επιλογές από το 2024

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέλυσε και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2024 στα τιμολόγια ρεύματος.

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές (στη χαμηλή τάση), ο υπουργός είπε ότι από 1ης/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο άλλο από τα προϊόντα των προμηθευτών θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι εταιρίες θα έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εταιριών αν θα συνεχίσουν να το προσφέρουν.

Στο ειδικό τιμολόγιο, η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα και θα ισχύει για όλο τον υπόλοιπο. Θα αναπροσαρμόζεται την 1η ημέρα του επόμενου μήνα με βάση έναν μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα χρησιμοποιούν όλοι οι προμηθευτές. Οι καταναλωτές θα «βλέπουν» μία τελική τιμή κάθε 1η του μήνα, όπου μάλιστα θα ενσωματώνονται και τυχόν εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρίες.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση, με αυτήν του ειδικού τιμολογίου να είναι πράσινη. Τα σταθερά θα είναι μπλε, στα υπόλοιπα κυμαινόμενα κίτρινη και στα δυναμικά πορτοκαλί.

Μπλε: σταθερά

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Κατάσχεση 43.000 λίτρων προϊόντων για νοθεία καυσίμων

ΑΑΔΕ: Δήλωναν «άποροι» ενώ είχαν τζίρους εκατομμυρίων – Τι αποκάλυψαν οι «διασταυρώσεις» της Εφορίας

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πώς να τα εκτυπώσετε και οι τρόποι πληρωμής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42