search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:46
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Αμερικανικό σενάριο τρόμου για συνεργασία Χεζμπολάχ-Wagner – Διαψεύδει το Κρεμλίνο

03.11.2023 15:29
gaza_wagner_hezbollah_0311_1920-1080_new

Ρώσοι μισθοφόροι μπορεί να συνεργαστούν με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο με το Ισραήλ, όπως ισχυρίζονται αμερικανικές πηγές της αντικατασκοπείας, τις οποίες επικαλείται η βρετανική Sun.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποδίδεται σε αξιωματούχους στις ΗΠΑ, οι μισθοφόροι της Wagner σχεδιάζουν να παραχωρήσουν σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ. Οι πηγές της Sun υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι η οργάνωση Wagner προτίθεται να στείλει το ρωσικό σύστημα SA-22, το οποίο χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους για να παρεμποδίζει τις πτήσεις εχθρικών αεροσκαφών.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στη Wall Street Journal, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την αποστολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στη λιβανέζικη οργάνωση.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν τις επαφές μεταξύ της Wagner και της Χεζμπολάχ, καθώς θεωρούν σημαντικό ζήτημα την πιθανή παράδοση του συστήματος SA-22 στη Χεζμπολάχ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη δημοσιότητα εν μέσω έντονων ανησυχιών για πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με την δημιουργία ενός νέου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Η προσοχή των αναλυτών σήμερα είναι στραμμένη στην αναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς εκτιμάται ότι θα βγουν συμπεράσματα για τις προθέσεις της οργάνωσης. Μέχρι τώρα το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν περιοριστεί σε σποραδική ανταλλαγή πυρών και βολών πυροβολικού.

Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ ακόμα μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς, καθώς πιστεύεται ότι η οργάνωση έχει πολύ καλό εξοπλισμό, με όπλα από το Ιράν. Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι διαθέτει οπλοστάσιο με 150.000 ρουκέτες και χιλιάδες πολύ καλά εκπαιδευμένους μαχητές, οι οποίοι έχουν πολεμική εμπειρία καθώς βρέθηκαν στο πλευρό του συριακού στρατού στον πόλεμο της Συρίας.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ έχει προειδοποιήσει ότι οι μαχητές της οργάνωσης είναι έτοιμοι να μπουν στον πόλεμο «όταν έρθει η ώρα για δράση», προσθέτοντας ότι «η Χεζμπολάχ ξέρει πολύ καλά τα καθήκοντά της».

«Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, απολύτως έτοιμοι και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό», δήλωσε ο Ναΐμ Κάσεμ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάχ ο Λίβανος θα υποστεί σοβαρές συνέπειες.

Ο Γιγκάλ Καρμόν, σύμβουλος σε θέματα αντιτρομοκρατίας του πρώην πρωθυπουργού, Γιτζάκ Σαμίρ, δήλωσε στην Sun ότι «έχουμε πει πολλές φορές στην Χεζμπολάχ ότι αν επέμβουν, το Ισραήλ θα τους πάει πίσω στη Λίθινη Εποχή».

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο απέρριψε το δημοσίευμα της Wall Street Journal, λέγοντας ότι τέτοιου είδους αναφορές είναι αβάσιμες.

«Έχουμε ήδη πει ότι, ντε φάκτο, μια τέτοια οργάνωση (η Wagner) δεν υφίσταται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Όλες αυτές οι θεωρίες κατά κανόνα δεν εδράζονται σε τίποτα και είναι αβάσιμες», δήλωσε ο Πεσκόφ ερωτηθείς για το δημοσίευμα.

«Υπάρχουν έκτακτοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) και εάν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για κάτι, (οι Αμερικανοί) μπορούν πάντα να τις μεταφέρουν στον στρατό μας».

Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη Wagner στο πλαίσιο του νόμου που απαγορεύει τις μισθοφορικές οργανώσεις εντός της Ρωσίας, αν και στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πούτιν εθεάθη να συναντά έναν από τους πιο υψηλόβαθμους, πρώην διοικητές της οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Χαμός με viral video που δείχνει τεράστιο σκελετό να χορεύει στο Burj Khalifa – «Όλα δείχνουν ότι είναι CGI»

Στο πρόγραμμα Angelopoulos Global Public Leaders του Harvard Kennedy School η τέως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν

Μεσανατολικό: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν, φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης – Ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, απώλειες για τους Ισραηλινούς (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48