search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:16
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Η στιγμή που ο Εγκέλαδος χτυπάει Μαντούδι και Ψαχνά – Έπεσαν πράγματα από ράφια, σε επιφυλακή οι αρχές (videos/photos)

03.11.2023 12:27
evia_seismos_new

Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι στην Εύβοια εξαιτίας του σεισμού 5,1 ρίχτερ που ταρακούνησε για τα καλά την περιοχή.

Η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, με τους κατοίκους να βγαίνουν άμεσα στους δρόμους.

Ειδικά κλιμάκια έχουν σπεύσει στην περιοχή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται σημειωθούν και άλλες δονήσεις ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετές ζημιές.

Όπως φαίνεται σε βίντεο του evima.gr, o ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω.

Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

Αντίστοιχες εικόνες σημειώθηκαν και από το Μαντούδι μετά από τα 5,1 Ρίχτερ, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να «πηγαινοέρχονται», ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.

Δείτε το βίντεο από την στιγμή που γίνεται ο σεισμός στην Εύβοια:

Αντίστοιχες εικόνες και σε βίντεο που ανήρτησε το eviathema από το εσωτερικό καταστήματος στα Ψαχνα Ευβοίας.

Εκκενώθηκαν τα σχολεία, στους δρόμους οι κάτοικοι

Μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ υπάρχουν απανωτοί μετασεισμοί, με 2 από αυτούς να είναι 3 και 3,7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Καντζούρα, κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους.

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός που πραγματικά εγώ προμηνύω ότι θα έχουμε πολλές. Με βάση αυτά που είδαμε και πόσο κουνηθήκαμε πρέπει να έχουμε ζημιές. Τα σχολεία είναι έξω όλα και σε λίγο θα αποφασίσουμε. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Και τα Λύκεια και τα Δημοτικά σε όλα τα χωριά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε σπίτια τους. Κοιτάμε τα σχολεία πρώτα και τους χώρους που έχει κόσμο», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση για τους δρόμους. Θα ενημερώσουμε τους διευθυντές των σχολείων να φύγουν τα παιδιά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, τα παιδιά έχουν βγει στα προαύλια των σχολείων και δεν έχουν επιστρέψει στις αίθουσες, καθώς δεν είναι εύκολο σε ορισμένες περιοχές να επιστρέψουν στο σπίτι. Σε κάποιες περιοχές τα παιδιά διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τα γύρω χωριά και επειδή έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε δρόμους.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με την Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους.

«Είχε μεγάλη διάρκεια και βουή»

Κάτοικος του Μαντουδίου ανέφερε στο Open ότι ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ συνοδεύτηκε και από χαρακτηριστική βουή.

«Νιώσαμε πολύ έντονα τον σεισμό. Είμαστε κοντά στο επίκεντρο. Είχε μεγάλη διάρκεια και βουή. Είχε γύρω στα 30 δευτερόλεπτα διάρκεια. Κουνηθήκαμε αρκετά. Στον χώρο που βρίσκομαι δεν έγιναν ζημιές. Ο κόσμος βγήκε στον δρόμο. Φοβηθήκαμε, ήταν δυνατός σεισμός. Εδώ στο Μαντούδι δεν υπάρχουν ζημιές, δεν ξέρω στα γύρω χωριά. Προς το παρόν δεν έχουμε νιώσει μετασεισμό. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατολισθήσεις και μικροζημιές

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα που έπεσαν ράφια και κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, το χωριό Προκόπι.

Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» είπε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα.

Μιλώντας ωστόσο στο evima δήλωσε ότι «η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο».

Στην συνέχεια ανέφερε πως, «η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο».

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης χαρακτηρίζει φυσιολογική προς το παρόν τη σεισμική ακολουθία στην Εύβοια, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκτιμά ότι η περιοχή θα δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και «για αυτό απαιτείται προσοχή».

Η εκτίμηση του Άκη Τσελέντη είναι ότι κατά μεγάλη πιθανότητα τα 5,1 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός καθώς το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.

Μήνυμα από το 112

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, περιπολίες πραγματοποιούνται από όλες τις τοπικές δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

Για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία… εξπρές με βροχοπτώσεις κατηγορίας 4 – Η πρόγνωση για το σαββατοκύριακο (videos, χάρτες)

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο ποτήρι (photos)

Μενίδι: Ελεγχόμενη έκρηξη σε εμπρηστικό μηχανισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:16