search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 03:52
MENU CLOSE

Η «κανονικότητα» στη Γάζα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2306
02/11/2023
04.11.2023 06:13
gaza-oures-nero-new

Στις 6 Οκτωβρίου τα δεινά των Παλαιστινίων δεν ενδιέφεραν κανέναν στον κόσμο. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα ήταν κανονικότητα. Ήταν αποδεκτός ο επί 17 χρόνια αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και η επί 56 χρόνια κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Οι εισβολές στρατιωτών και εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με στόχο την εκδίωξη των κατοίκων από τα εδάφη τους ήταν ρουτίνα. Το γκρέμισμα σπιτιών σε αντίποινα για επιθέσεις «τρομοκρατών» ήταν αποδεκτή τακτική. Τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και σχολεία που μετατρέπονταν σε ερείπια καθημερινά ήταν γεγονότα για τα οποία η διεθνής κοινότητα αδιαφορούσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας κανονικότητα ήταν η ηλεκτροδότηση για 4 έως 12 ώρες τη μέρα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν το δίκτυο. Ήταν φυσιολογικό να αντιστοιχεί 1,4 κρεβάτια στα νοσοκομεία για κάθε 1.000 κατοίκους. Ήταν κανονικότητα η ανεργία να ανέρχεται στο 45% και το 75% των κατοίκων να επιβιώνει χάρη στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Κανονικότητα ήταν το ότι οκτώ στους δέκα θεωρούσαν βασικό τους πρόβλημα την εξασφάλιση ενός πιάτου φαγητού.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό της φτώχειας στη Γάζα αυξήθηκε από το 39% το 2011 στο 59% το 2021. Κι αυτό κανονικότητα.

Λεπτομέρεια το ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επιβίωναν υπό άθλιες συνθήκες στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Ο φράχτης γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο ήταν κανονικότητα. Η Λωρίδα της Γάζας είναι εξάλλου μια «τρύπα στη γεωγραφία». Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023.

Τι «μάθαμε» έναν μήνα μετά

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, η διεθνής κοινότητα κοίταξε σ’ αυτή τη γωνιά με αποτροπιασμό. Εξέφρασε αγανάκτηση, καταδίκη, αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκράτες». Όταν η ροή του αίματος αντιστράφηκε και αυτοί που ήταν θύτες στην εποχή της κανονικότητας της Παλαιστίνης έγιναν θύματα, η Δύση δημιούργησε ένα μέτωπο για να καταδικάσει τους «τρομοκράτες».

Σχεδόν έναν μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται συστηματικά, με 33 τόνους εκρηκτικών να πέφτουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, το 10% του συνόλου των κτηρίων έχει ήδη μετατραπεί σε ερείπια.

Προφανώς στόχος δεν είναι μόνο η Χαμάς. Οι νεκροί από την επίθεση ξεπερνούν τους 9.000 και από αυτούς περίπου οι μισοί είναι παιδιά. Υπολογίζεται ότι κάθε 10 λεπτά σκοτώνεται ένα Παλαιστινιόπουλο. Οι αγνοούμενοι κάτω από τα χαλάσματα είναι χιλιάδες, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, που είναι αδύνατο να ταφούν. Ή μάλλον έχουν ήδη ταφεί κάτω από τα ερείπια, καθώς η Γάζα μετατρέπεται σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, υποδομές.

Η τακτική της συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων δείχνει πως το Ισραήλ ταυτίζει τον παλαιστινιακό λαό με τη Χαμάς. Και η διεθνής κοινότητα αποδέχεται αυτή την τακτική ως κανονικότητα και την επιβραβεύει με κάθε τρόπο.

Η πραγματικότητα που όλοι αγνοούμε

Σε άρθρο των Amaney A. Jamal και Michael Robbins, που δημοσιεύτηκε στο Foreign Affairs στις 25 Οκτωβρίου, επισημαίνεται πως «ο ισχυρισμός ότι το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις ενέργειες της Χαμάς καταρρίπτεται εύκολα, εξετάζοντας τα γεγονότα: Το Αραβικό Βαρόμετρο, ένα δίκτυο (στο οποίο συμμετέχουν οι συντάκτες του άρθρου ως ερευνητές), διεξήγαγε έρευνα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας στην πλειονότητά τους ήταν απογοητευμένοι από την αναποτελεσματική διακυβέρνηση της περιοχής από τη Χαμάς και οι περισσότεροι δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία της οργάνωσης. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, που στόχος της είναι η καταστροφή του ισραηλινού κράτους, η πλειονότητα των Παλαιστινίων που απάντησαν στην έρευνα τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών – με μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη και το Ισραήλ να συνυπάρχουν».

Η έρευνα για το Αραβικό Βαρόμετρο, που διενεργήθηκε στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνών, με την υποστήριξη του National Endowment for Democracy, με 790 ερωτηθέντες στη Δυτική Όχθη και 399 στη Γάζα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έδειξε ότι το 44% των κατοίκων της Γάζας δεν εμπιστεύονται καθόλου το σύστημα διακυβέρνησης της Χαμάς και το 23% «δεν το εμπιστεύονται πολύ».

Επίσης το 72% των κατοίκων της Γάζας πιστεύει ότι στην περιοχή επικρατεί διαφθορά και μία μικρή μειονότητα πιστεύει ότι η Χαμάς κάνει προσπάθειες για να την αντιμετωπίσει.

Στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές ποιον θα ψηφίζατε;», οι κάτοικοι της Γάζας απάντησαν σε ποσοστό 32% τον Μαρουάν Μπαργούτι (φυλακισμένο στέλεχος της Φάταχ), το 24% τον Ισμαήλ Χανίγια (τον ηγέτη της Χαμάς) και μόλις το 12% τον Μαχμούντ Αμπάς, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη Δυτική Όχθη η εικόνα είναι αντίστοιχη, όπου το 67% ζητεί την παραίτηση του Αμπάς.

Και το «ηθικό συμπέρασμα» για τη Δύση

Όμως, με τη λογική που επέβαλε η ακραία κυβέρνηση Νετανιάχου – ακροδεξιών, την οποία έχει αποδεχτεί η Δύση, οι 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να εξαλειφθούν από προσώπου Γης επειδή είναι «τρομοκράτες» ή… εν δυνάμει τρομοκράτες.

Εξάλλου η ισραηλινή ηγεσία αποκαλεί δημοσίως «ανθρώπινα ζώα» τους Παλαιστινίους. Άρα η διεθνής κοινότητα στο όνομα της «διάσωσης» αυτού του είδους – των «ανθρώπινων ζώων» – είναι έτοιμη να συζητήσει τη μετεγκατάστασή τους στην αραβική έρημο του Σινά. Αντέδρασαν οι Άραβες στο σχέδιο αυτό αντιπροτείνοντας τη μετεγκατάσταση των «ανθρώπινων ζώων» σε άλλη έρημο – στη Νεγκέβ του Ισραήλ.

Ουδείς τόλμησε να εκστομίσει κάποια έκκληση για τον τερματισμό της νέας κανονικότητας που έχει επιβληθεί στα παλαιστινιακά εδάφη. The show must go on…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19