search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:23
MENU CLOSE

«Το πάρτυ της ζωής μου» της Ελένης Ράντου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2306
02/11/2023
04.11.2023 06:15
TO-PARTY-THS-ZWHS-MOY-PHOTO_1

«Νούμερο 1 παγωτό, νούμερο 2 μπουγέλα, νούμερο 3 το κόκκινο χρώμα». Και έπειτα η θάλασσα γιαούρτι, η μυρουδιά του φρέσκου καφέ, εκείνη του γιασεμιού, τα γλωσσόφιλα, η φωνάρα της Τζάνις Τζόπλιν και άλλες 5.000 μικρές ανάσες οξυγόνου που δίνουν χρώμα στη ζωή όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει.

Αυτή είναι η λίστα – καταφύγιο της Ελένης Ράντου στο «Πάρτυ της ζωής μου», κείμενο βασισμένο σε δικά της ή των ανθρώπων της βιώματα και το οποίο εμπνεύστηκε από το κεντρικό μοτίβο του έργου «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» των Ντάνκαν ΜακΜίλαν και Τζόνι Ντόναχιου.

Ένα κείμενο λαμπερό, με συναισθηματικές καταβυθίσεις αλλά και χιούμορ που, ωστόσο, χρειάζεται μια μικρή σύμπτυξη στο δεύτερο μέρος του καθώς και περιορισμό των υπερβολικά συγκινησιακών στοιχείων του. Ένα κείμενο, τέλος, που στην ουσία μιλάει για τη σχέση της ηρωίδας με τη μητέρα της και ακολουθεί την πορεία της από τα αγνά παιδικά της χρόνια μέχρι την «πραγματική ενηλικίωσή» της, ενώ, παράλληλα, σημαδεύει σημαντικές μικρές και μεγάλες ιστορικές στιγμές: από τη χούντα στη μεταπολίτευση, τον μεγάλο σεισμό του 1999 μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ώς την Covid-19.

Η τραυματική εμπειρία της απόπειρας αυτοκτονίας της μητέρας της, ο θυμός, η κατάθλιψη, τα προβλήματα του έγγαμου βίου, αλλά και οι μικρές χαρές της καθημερινότητας παρελαύνουν εναλλάξ σ’ αυτόν τον συγκινητικό, διδακτικό μονόλογο, στον οποίο πρυτανεύει η ανάγκη της πρωταγωνίστριας να αγαπηθεί και να αγαπήσει. Ώσπου, εν τέλει, ωριμάζοντας, φτάνει στο συμπέρασμα: «Η ζωή αξίζει να τη ζήσεις για να συγχωρέσεις. Κι εσένα και τους άλλους».

Η Ελένη Ράντου, στην πιο σημαντική υποκριτικά στιγμή της, και έχοντας την εξαιρετική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Ανέστη Αζά, κρατάει σε διέγερση το κοινό για περίπου δύο ώρες. Με συνεχείς μεταπτώσεις που διανύουν μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων αυτοσαρκάζεται, τσαλακώνεται, ονειρεύεται, απελπίζεται, αισιοδοξεί. Και όλα αυτά με ειλικρίνεια και απόλυτη φυσικότητα.

Τη συνοδεύουν οι ταλαντούχοι μουσικοί Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούρη (String Demons) με τις υπέροχες διασκευές γνωστών τραγουδιών, οι οποίοι διανθίζουν ευεργετικά με την παρουσία τους την παράσταση.

Ενδιαφέρουσα η αφαιρετική σκηνογραφία της Μαγιού Τρικεριώτη.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πρεμιέρες για όλα τα γούστα – Ξεχωρίζει «Η Γη της Επαγγελίας» με τον Μαντς Μίκελσεν (photos/videos)

ΟΙ ΣΚΕΤΟΙ: Μια μαύρη μουσική κωμωδία στο Θέατρο της Ημέρας

«Η Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:22