search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:48
MENU CLOSE

«Όχι» του ΣτΕ στα αναδρομικά των βουλευτών

06.11.2023 13:59
StE 765- new

«Όχι» στην αύξηση των βουλευτικών αποζημιώσεων, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενο δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος αλλά και την απόφαση της Βουλής το 2009 για την παραίτηση τους από σχετικές διεκδικήσεις.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από πρώην βουλευτές οι οποίοι ζητούσαν να αναπροσαρμοστεί η βουλευτική αποζημίωσή τους στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (μαζί με τα επιδόματά τους).

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μία εκ των αποφάσεων της (υπ’ αριθμόν απόφαση 1959/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία είχε επικυρωθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε δεχθεί αγωγή πρώην βουλευτή και είχε αναγνωρίσει υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει σ’ αυτόν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη λόγω μη αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσής του σύμφωνα με το θεσπισθέν με τον ν. 3691/2008 ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκρινε ότι είναι μη νόμιμη η παραδοχή του Εφετείου ότι έπρεπε να αυξηθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στο ύψος των αποδοχών του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ισχύει και για το μέλλον.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του βουλευτή και έκαναν δεκτή την έφεση του Δημοσίου, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση, που αναγνώρισε στον βουλευτή ότι το Δημόσιο πρέπει να του καταβάλει το ποσό των 75.110 ευρώ και επιδίκασαν στον πρώην βουλευτή τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου ύψους 460 ευρώ.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με την ίδια σύνθεση) απέρριψε αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου, των βουλευτών (μερικοί εξ αυτών έχουν αποβιώσει): Δημητρίου Τσαντούλα (ΝΔ Πρέβεζας), Πέτρου Κατσιλίερη (ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας), Ηλία Παπαηλία (ΠΑΣΟΚ Αττικής), Κωνσταντίνος Καραμπίνας (ΝΔ Άρτας), Αντώνης Καρπούζος (ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής), Παναγιώτης Αδρακτάς (ΝΔ Ηλείας), Πέτρου Τατούλη (ΝΔ Αρκαδίας) και της χήρας του Θεόδωρου Κατσίκη, βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ και παλιότερα της ΔΗΑΝΑ.

Διαβάστε επίσης:

Πάνος Καμμένος: Τα 58 ακίνητα, τα 2 ταχύπλοα και σε ποιες μετοχές επένδυσε – Έβαλε 100.000 ευρώ στην… Αεροπλοΐα Αιγαίου! 

Πόθεν έσχες: Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Γαϊτανάκι με τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ψηφίσω «όχι» λέει η Αναγνωστοπούλου, ειπώθηκαν ακρότητες, δηλώνει ο Μπάρκας    

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:47