search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:47
MENU CLOSE

Απεργία στο Χόλιγουντ: Προβληματισμός και ανησυχία «αγκαζέ» με τον ενθουσιασμό, έπειτα από την συμφωνία

09.11.2023 13:51
hollywood-strike

Βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης απλώθηκε πάνω από το Χόλιγουντ με αφορμή το προσύμφωνο μεταξύ των μεγάλων στούντιο και των ηθοποιών. Με αριθμούς, περίπου 160.000 ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, ξαναπιάνουν δουλειά. Η «μηχανή» ετοιμάζεται να πάρει «μπρος». Υπολογίστε ότι εδώ κι ένα μήνα οι σεναριογράφοι, οι οποίοι πρώτα τα βρήκαν με τους κινηματογραφικοτηλεοπτικούς κολοσσούς του Χόλιγουντ και τις συνδρομητικές OTT (Netflix, Disney+, Hulu, Max κλπ), έχουν αρχίσει να γράφουν σενάρια.

Κανονικά στο Χόλιγουντ θα πρέπει να ανοίγουν σαμπάνιες. Πλην όμως στη Μέκκα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης επικρατεί αμφισημία στην ατμόσφαιρα και τις διαθέσεις.

Το γιορτινό κλίμα συνυπάρχει με δυσαρέσκεια για τις 118 ημέρες απεργίας και με ανησυχία για την «επόμενη ημέρα». «Οι άνθρωποι στο Χόλιγουντ είναι χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι αλλά έχουν κατά νου ότι προκλήσεις- κάποιες απογοητευτικές – βρίσκονται μπροστά τους», υποστηρίζει στέλεχος εταιρείας διαχείρισης ταλέντων και τηλεοπτικών παραγωγών του Μπέβερλι Χιλς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα εργατικά έξοδα θα προσθέσουν 10% στο κόστος παραγωγής σειρών και τα στούντιο αναμένεται να αντισταθμίσουν το νέο οικονομικό στοιχείο με περικοπές στην παραγωγή.

Κινηματογραφικές-τηλεοπτικές επιχειρήσεις και πλατφόρμες ροής δεν θα αυξήσουν αντιστοίχως τους προϋπολογισμούς τους, είναι της άποψης παρατηρητής της χολιγουντιανής βιομηχανίας θεάματος. «Θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση με λιγότερες ταινίες και σειρές. Τέλος», υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο.

Η συνδρομητική πλατφόρμα ροής Hulu, για παράδειγμα, αναμένεται κατά τους αναλυτές ότι ο αριθμών των νέων σειριών της για το 2024 θα είναι μειωμένος κατά 1/3 σε σχέση με το 2022.

Ακόμα και πριν από τις απεργίες, το Χόλιγουντ ταλαντευόταν από την εποχή της άνθησης στη λιτότητα.

Αυξήσεις, ζημιές και περικοπές

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης των αρχών του 21 ου αιώνα στις ΗΠΑ – εν συντομία Peak T V-, μια περίοδος η οποία θεωρείται πως χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας διεθνώς αναγνωρισμένων προγραμμάτων, έληξε πέρσι καθώς η Wall Street (η κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ) άρχισε να πιέζει τις υπηρεσίες στρίμινγκ να θέσουν ως προτεραιότητα το κέρδος από την αύξηση των συνδρομητών.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι ΟΤΤ παρήγγειλαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 40% λιγότερες σειρές μυθοπλασίας από ότι την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ampere Analysis.

Με άλλα λόγια, πέρυσι γυρίστηκαν 599 σειρές . Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι, μέχρι το 2025, ο ετήσιος αριθμός θα είναι πιο κοντά στις 400, δηλαδή μείωση κατά περίπου ένα τρίτο. Ακόμη και η πιο μέτρια σειρά απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ατζέντηδων, των μάνατζερ, των δημοσιογράφων και των στυλίστες, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν την ευρύτερη οικονομία.

Το πρόβλημα της κερδοφορίας των OTT παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο.

Το Netflix και το Hulu βγάζουν χρήματα, και η Warner Bros. Discovery δήλωσε ότι η υπηρεσία Max θα βγάλει κέρδη μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά οι Disney+, Paramount+, Peacock και άλλες συνεχίζουν να χάνουν χρήματα. Μόνο η Peacock θα χάσει 2,8 δισ. δολάρια το 2023, δήλωσε η Comcast τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Δεν μου έχει ξανασυμβεί να συνεργαστώ με ηθοποιούς με σύνδρομο Down – Ήταν αδιανόητη εμπειρία»

Ρίντλεϊ Σκοτ σε κριτικούς της ταινίας «Napoleon»: Get a life!

Απάντηση Κωνσταντάρα στην Καινούργιου: «Αυτό που κάνατε στη Φαίη σήμερα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:47