search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:53
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος χτύπησε πλοίο Κύπριου εφοπλιστή στην Οδησσό – Νεκρός ο πλοηγός (Video)

09.11.2023 16:04
ploio ekrixi odissos 760- new

Επίθεση από ρωσικές ρουκέτες δέχθηκε το υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο, KMAX RULER, της Cyprus Sea Lines, του Κύπριου εφοπλιστή Ανδρέα Χατζηγιάννη, προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Tο πλήγμα πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο του πλοηγού και τον τραυματισμό τριών μελών του πληρώματος, υπηκόων Φιλιππίνων και ενός λιμενικού, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Ο πλοηγός δεν είναι μέλος του πληρώματος, αλλά υπάλληλος του λιμανιού ο οποίος ανεβαίνει πάνω στο πλοίο όταν αυτό πρόκειται να μπει σε κάποιο λιμάνι. Ο πλοηγός είναι αυτός που έχοντας πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων του λιμανιού παίρνει τον έλεγχο του πλοίου μέχρι αυτό να δέσει με ασφάλεια στον προβλεπόμενο χώρο. 



Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ουκρανικές αρχές, το πλοίο εβλήθη από πύραυλο τύπου Kh-31P τον οποίο εκτόξευσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Αρχικά είχε μεταδοθεί η είδηση πως νεκρός ήταν ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος του πλοίου, προφανώς γιατί ο νεκρός εντοπίστηκε στη γέφυρα, αλλά τελικά ήταν ο πλοηγός. Φιλιππινέζοι είναι και οι τρεις τραυματίες μέλη του πληρώματος. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το φορτηγό πλοίο επρόκειτο να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα με προορισμό την Κίνα και τόνισε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχουν σημειωθεί 21 ρωσικές επιθέσεις σε λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός ιστότοπος Dumskaya αναγνώρισε το κατεστραμμένο πλοίο ως το bulker Kmax Ruler, χωρητικότητας 91.900 dwt (κατασκευής 2009).

Το πλοίο φέρεται να δέχτηκε το χτύπημα στις 4.44 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς έμπαινε σε λιμάνι της Οδησσού, πιθανώς στο Pivdennyi, της πόλης Γιουζν.

Μια εικόνα που κυκλοφόρησε από τον ουκρανικό στρατό δείχνει το κατεστραμμένο εσωτερικό ενός πλοίου που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο όταν προσπαθούσε να εισέλθει στο λιμάνι της Οδησσού την Τετάρτη.

Το πλοίο είναι ναυπήγησης του 2009, έχει μήκος 230 μέτρα και πλάτος 37 μέτρα, είναι χωρητικότητας 91.800 dwt και φέρει τον αριθμό ΙΜΟ 9436642.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στις υποδομές του λιμανιού που βρίσκεται κοντά 32 χλμ μακριά από την Οδησσό. Τέτοια χτυπήματα μόνο σπάνια δεν είναι από τότε που η Μόσχα βγήκε από έναν διάδρομο ασφαλείας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη θαλάσσια εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών τον Ιούλιο.

«Αυτή είναι ήδη η 21η στοχευμένη επίθεση από τη Ρωσία μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία σιτηρών», είπε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Έκτοτε η Ουκρανία κατάφερε να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό διάδρομο, προστατευμένη από τα δικά της όπλα. Όπως ανέφερε η TradeWinds νωρίτερα την Τετάρτη, περισσότερα από 65 πλοία έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία κάτω από τον διάδρομο και περισσότερα από 30 έχουν εισέλθει.

Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα είδη bulkers, από μικρά φορτηγά πλοία μέχρι capesizes, με μέσο μέγεθος περίπου 44.000 dwt.

Περίπου το 20% του ουκρανικού φορτίου που έχει φύγει από τη χώρα μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί σε ισπανικά λιμάνια, με την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ιταλία να ακολουθούν.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ – Πουτζντεμόν για σχηματισμό κυβέρνησης – Αμνηστία πήραν οι Καταλανοί αυτονομιστές ως αντάλλαγμα

Το νέο ρεκόρ Γκίνες στο σερφ – Πόσο ψηλό ήταν το κύμα που «δάμασε» 31χρονη Αυστραλέζα

Eιρηνικός Ωκεανός: Η στιγμή που ένα νέο νησί γεννιέται από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:46