search
ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 13:06
MENU CLOSE

Λουτρό αίματος στη Γάζα: Χάος στα νοσοκομεία, περικυκλωμένα από ισραηλινά άρματα – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

10.11.2023 22:36
GAZA_XAOS_10_11
AP

Εκτός ελέγχου η κρίση στη Μέση Ανατολή. Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στρατιωτών του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, στην πόλη της Γάζας. Χάος και στο νοσοκομείο Αλ Σιφά. Σφοδρές μάχες σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά και δύο από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

«Διεξάγονται σφοδρές μάχες και οι ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων (ισραηλινής) κατοχής πυροβολούν στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του» για να μην θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του.

«Πολλά άρματα (…) περικυκλώνουν τέσσερα νοσοκομεία του τομέα» υποστήριξε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, αναφέροντας το παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική. Το Αλ Ραντίσι, το Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έγιναν στόχος πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ «θα σκοτώσει» τους τρομοκράτες της Χαμάς που «πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία»

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το Ισραήλ είπε χθες ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα «κέντρο στρατιωτικής διοίκησης» της οργάνωσης, κοντά στο νοσοκομείο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι ισραηλινά άρματα έβαλαν εναντίον της μαιευτικής κλινικής.

Πτώματα στοιβαγμένα έξω από το νοσοκομείο Αλ Σιφά

Σε κάθε περίπτωση, πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έπειτα από ένα πλήγμα στις εγκαταστάσεις τους, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, ο Μοχάμεντ Άμπου Σαλμίγια, επέρριψε την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό ο οποίος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Σαλμίγια είπε εξάλλου ότι στο νοσοκομείο του μεταφέρθηκαν περίπου 50 πτώματα μετά τον βομβαρδισμό, το πρωί της Παρασκευής, ενός σχολείου όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι στο στόχαστρό τους είναι ένα «αρχηγείο» της Χαμάς που γειτονεύει με το Αλ Σίφα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καρδιά» της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης.

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν περπατώντας προς τα νότια: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Ο Αϊμάν Αλ Μάσρι, ένας από τους χιλιάδες εκτοπισμένους, αποφάσισε να φύγει και αυτός προς τα νότια αφού προηγουμένως αναζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του πριν από 10 ημέρες. Ελπίζει, όπως είπε, να βρει αλλού ασφάλεια, μετά τη σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο.

«Σήμερα έπληξαν το Αλ Σίφα… Όλοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και φτάσαμε εδώ με τα πόδια», είπε ο Μάσρι στο πρακτορείο Reuters, ενώ κατευθυνόταν προς τα νότια μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Κάποιοι κρατούσαν λευκές σημαίες, άλλοι είχαν μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, στρώματα και βαλίτσες.

Ο ίδιος και η οικογένειά του περπάτησαν για τρία χιλιόμετρα, πέρασαν ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα που προχωρούν προς την πόλη και συνέχισαν την πορεία τους για μερικά χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι που κάποιος τους βοήθησε παίρνοντάς τους στο αυτοκίνητό του.

«Με πονούν τα πόδια μου», είπε ο Μάσρι που πρόσφατα είχε νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι. «Σήμερα κατευθυνόμαστε νότια, αύριο μπορεί να μας στείλουν στον βορρά. Δεν είναι λύση αυτή. Θέλουμε εκεχειρία», πρόσθεσε.

Σκηνές χάους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα: «Οι βόμβες έπεφταν πάνω μας»

Μια γυναίκα που έφυγε και αυτή σήμερα από το Αλ Σίφα είπε πως είχε τραυματιστεί και νοσηλευόταν στη μαιευτική κλινική. «Ήμασταν στον πέμπτο όροφο (…) και οι βόμβες έπεφταν πάνω μας», είπε. «Αναγκαστήκαμε να τρέξουμε στους δρόμους».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Reuters δείχνουν χαοτικές σκηνές σε έναν σκεπαστό, εξωτερικό χώρο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία του Αλ Σίφα, όπου κοιμούνταν πολλοί εκτοπισμένοι. Ένα κορίτσι με μωβ μπλουζάκι και αίματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και τα χέρια, ούρλιαζε και χτυπούσε με μανία τα χέρια του. Ένα αγόρι κειτόταν άψυχο σε ένα στρώμα στο έδαφος, με μια λίμνη αίματος στο κεφάλι του. Ρούχα, διάφορα αντικείμενα, στρώματα, ήταν διάσπαρτα παντού στο ματωμένο πάτωμα. Οι άνθρωποι ουρλιάζουν, κλαίνε, θρηνούν. Ένας άνδρας απομάκρυνε μια ηλικιωμένη που έκλαιγε. Δύο άλλοι μετέφεραν έναν νεαρό, ο ένας τον κρατούσε από τα πόδια, ο άλλος από τα χέρια.

Εκτός λειτουργίας πάνω από 20 νοσοκομεία, σοβαρά υποσισμένοι οι κάτοικοι

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με σημερινή του ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και άλλο ένα με παιδιά σε μηχανική υποστήριξη βομβαρδίζονται.

Είκοσι νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Πέμπτη 9/11, το βράδυ ο διευθυντής του παιδιατρικού νοσοκομείου Αλ-Νασρ μίλησε για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις, που το έβγαλε εκτός λειτουργίας. Ο Μουσταφά Καχλούτ ανέφερε στο Al Jazeera:

«Το νοσοκομείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS από το εσωτερικό του νοσοκομείου παίδων al-Nasr. Οι εγκαταστάσεις μας δέχθηκαν επίθεση δύο φορές σήμερα. Η πρώτη στόχευσε την πύλη, ενώ η δεύτερη ήταν ένα άμεσο χτύπημα στους θαλάμους του νοσοκομείου».

Όπως εξήγησε οι ΜΕΘ έχουν υποστεί ζημιές, σχεδόν όλο το νοσοκομείο δεν έχει ρεύμα ενώ οι θερμοκοιτίδες με τα μωρά έχουν σχεδόν καταστραφεί. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Γάζας είναι υποσιτισμένοι σύμφωνα με όσα εξήγησε στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Σταμάτησαν προσωρινά οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και τραυματιών μέσω Ράφα

Την ίδια στιγμή, οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και Παλαιστινίων που χρήζουν κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης διακόπηκαν στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ανέφεραν τρεις πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την τελευταία πηγή και μία αιγυπτιακή ιατρική πηγή, η διακοπή αυτή οφείλεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεταφορά των τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας στη Ράφα.

Η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο άρχισε την 1η Νοεμβρίου και έχει διακοπεί δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, έπληξαν ή στόχευαν αυτοκινητοπομπές ασθενοφόρων.

Τον…χαβά του ο Νετανιάχου παρά τις πιέσεις

Την ίδια ώρα τον… χαβά του συνεχίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου και Δυτικών κρατών, που κάλεσαν το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα μετά τη νίκη του IDF επί της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε την Παρασκευή, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των αρχών των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας ότι μετά την εξάλειψη της Χαμάς, «θα υπάρχει πλήρης ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης πλήρους αποστρατιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή από τη Λωρίδα για τους πολίτες του Ισραήλ».

«Ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει τη Γάζα και μετά τον πόλεμο, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια διεθνή δύναμη» ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν υποστηρίζει μια ισραηλινή στρατιωτική «ανακατάληψη» της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι «η εκ νέου κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει», είπε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ – Τι ανακοίνωσε

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν πλήξει περίπου 15.000 στόχους που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου και κατέσχεσαν και κατέστρεψαν περίπου 6.000 όπλα, όπως πυροβόλα όπλα, ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικά πυραύλους, εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρομαχικά.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, εκτοξευτών πυραύλων, αποθηκών όπλων, τούνελ και άλλων υποδομών που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική ομάδα, καθώς και δεκάδες μέλη της. Ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει πρόσφατα χτυπήματα.

Διαβάστε επίσης:

Εγγονή του ηγέτη της Χαμάς σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα 

Ιράν: «Αναπόφευκτη» η επέκταση του πολέμου

Βρετανία: Σάλος με «πλαστό» βίντεο που δείχνει τον δήμαρχο του Λονδίνου να τάσσεται υπέρ φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 13:02