search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:50
MENU CLOSE

Σπύρος Φωκάς: Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός (Video/Photos)

10.11.2023 11:11
fokas new

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου».

Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα, «Τα δειλινά».

Σπύρος Φωκάς, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης στην Μαγούλα. 

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν Έλληνας ηθοποιός με σημαντική καριέρα και στο εξωτερικό όπου συμμετείχε μέχρι και σε μεγάλες παραγωγές του Hollywood. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρουτσόπουλος Σπύρος.

Όταν ανακοίνωσε στον πατέρα του την απόφασή του να γίνει ηθοποιός, εκείνος στάθηκε στο πλευρό του παρά το γεγονός ότι εκείνα τα χρόνια οι γονείς έβγαζαν… φλύκταινες αν το παιδί τους, τους ανακοίνωνε ότι θέλει να ασχοληθεί με την υποκριτική.

«Όταν το ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι θα ασχοληθώ με την ηθοποιία μου είπε: “Σου αρέσει;” του απάντησα “πολύ!” και μου λέει “όρμα τότε”». Δεν μου έλεγε να πάω να γίνω γιατρός και δικηγόρος όπως κάνουνε οι ανόητοι πατεράδες, επειδή θέλουν τα παιδιά τους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί οι ίδιοι δεν πέτυχαν σε αυτά τα επαγγέλματα που ήθελαν», είχε πει ο Σπύρος Φωκάς σε μια συνέντευξή του.

Φοίτησε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.

Έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί δεν του άρεσε η νοοτροπία των Αμερικανών. Ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε τέσσερις φορές με τον πρώτο του γάμο να πραγματοποιείται όταν ήταν 21 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76.

Η καριέρα του

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”. Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο “Morte di un amico”, ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno.

Σε δημοσίευμα ξένης εφημερίδας είχε γραφτεί ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλέν Ντελόν, καθώς ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση.

Έπαιξε σε μεγάλες επιτυχίες όπως στις θρυλικές ιταλικές ταινίες: «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι, το «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Ο Σπύρος Φωκάς έκανε μεγάλη επιτυχία στο Χόλιγουντ και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο στα 80’s μα θα μπορούσε να είχε κάνει το «μπαμ» από πιο νωρίς αν η προφορά του στα αγγλικά δεν του έκοβε την ευκαιρία να παίξει στον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ο Έλληνας ηθοποιός αποκάλυψε σε μια συνέντευξη ότι είχε περάσει κάστινγκ για την πρώτη ταινία της all time classic σειράς.

Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς κατάφερε να μπει στο Χόλιγουντ καθώς συμμετείχε στην ταινία “Το διαμάντι του Νείλου” με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας

Έπαιξε επίσης και στο “Ράμπο ΙΙΙ”. Αξέχαστη είναι και η συμμετοχή του στους “Δύο Ξένους“, αλλά και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στη σειρά του ΑΝΤ1 “Της Αγάπης Μαχαιριά”

Αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια δυσκολίες

Δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει ποτέ οικονομικά μετά τον 3ο γάμο του και το οικονομικό πρόβλημα έγινε βουνό όταν άρχισαν να του γυρίζουν την πλάτη και να μην του προσφέρουν ρόλους.

Ζούσε στο Καλαμάκι Κορινθίας με τη γυναίκα του σε ένα μικρό σπίτι προκάτ. Η σύνταξή του (κοντά στα 620 ευρώ) δεν έφτανε για τίποτα.

Τα τελευταία χρόνια είχε πολλά προβλήματα υγείας

Η Λίλιαν Φωκά μίλησε πριν από λίγο καιρό στην Espresso για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ως ζευγάρι, τονίζοντας πως η κόρη της, τους βοηθούσε.

«Δεν υπάρχει ζωή για μένα χωρίς τον Σπύρο. Για μένα ο Σπύρος είναι τα πάντα. Ποτέ δεν υπήρξε φτωχός. Είναι τόσο πλούσιος στην καρδιά και στο μυαλό, που στα μάτια μου φαντάζει αδαμαντωρυχείο. Μέσα του είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Είναι το χρυσάφι μου!».

Διαβάστε επίσης

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός αγροτικού παρέσυρε και σκότωσε σκόπιμα σκύλο

Λαζόπουλος: «Το να φύγει ο Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέγεται διάσπαση – Λέγεται έφυγε μια σταγόνα από το ποτήρι» (Video)

230 δέντρα κόβονται στο πάρκο Ριζάρη για να γίνει σταθμός μετρό – Αντίδραση από Νίκο Πατέρα και Νίκο Δένδια και προσφυγή στο ΣτΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:50