search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:01
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε το κείμενο πολιτικής απόφασης – Ικανοποιημένοι και οι “6” με τη διατύπωση για το καταστατικό

12.11.2023 12:59
kasselakis

Με τη διάσπαση επίσημη πλέον, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την κλείσιμο του θέματος με τις διαγραφές και το δημοψήφισμα, καθώς δεν υπάρχει πλέον τέτοιος λόγος, η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το σχέδιο πολιτικής απόφασης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Στην απόφαση ενσωματώθηκαν ή αναδιαμορφώθηκαν δύο σημεία σημεία, που ικανοποίησαν όλες τις πλευρές, ως φαίνεται και τους “έξι” που είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων να μην γίνονται διαγραφές με δημοψηφίσματα

“Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα” και “οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας” είναι η διατύπωση των δύο σημείων, επί των οποίων είχε προηγηθεί συζήτηση και σύνθεση.

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης είχε τονίσει κλείνοντας τις εργασίες ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, κάτι που προφανώς ήταν πλέον ξεκάθαρο.

Και τα τέσσερα στελέχη, τη διαγραφή των οποίων είχε ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος, αποχώρησαν: Ο Πάνος Σκουρλέτης ήδη από την Παρασκευή, ο Στέφανος Τζουμάκας νωρίτερα σήμερα και το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα άλλα μέλη της Ομπρέλας που ήταν στην κεντρική επιτροπή, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Φίλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δύο βουλευτές από την κοινοβουλευτική του ομάδα, τον κ. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, που επίσης ανήκει την κεντρική επιτροπή.

Πρόταση για αποδοκιμασία συνεργατών Κασσελάκη

Νωρίτερα έξι στελέχη, που κινούνται στον λεγόμενο «ενδιάμεσο» χώρο και ορισμένα εξ αυτών έχουν στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν μία πρόταση προς ψήφιση, θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει εκτόνωση και συμβιβασμός.

Οι Όλγα Γεροβασιλη, ο Κώστας Ζαχαριάδη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες στο κείμενο της πολιτικής απόφασης:  

1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Η αποχώρηση Τζουμάκα, οι “βόμβες” Πέρκα

Νωρίτερα είχε υπάρξει η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα, με ένα πολυσέλιδο κείμενο γεμάτο σκληρών καταγγελιών και την πρόβλεψη ότι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει στις ευρωεκλογές.

Η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα, η οποία ανήκει στην Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με κείμενό της, πριν αποχωρήσει οριστικά, άφηνε σοβαρές αιχμές για την πορεία του κόμματος ήδη από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, ως τη “μεγαλύτερη επιτυχία του Μητσοτάκη” και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει θέση στο κόμμα.

Παραμένει ο Τεμπονέρας

Από την άλλη πλευρά, ο Διονύσης Τεμπονέρας με την “ομάδα” του, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να δίνει “λευκή επιταγή” στον πρόεδρο. Το σχετικό κείμενο υπογράφουν οι Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης. Η ομάδα αυτή είχε αποχωρήσει χθες από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για την απειλή δημοψηφίσματος από τον κ. Κασσελάκη.

Ένα τηλεφώνημα και ένα κείμενο κριτικής στον Κασσελάκη

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου κατέθεσε κείμενο, ασκώντας έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη θεωρώντας ότι η παρουσία του στην κεντρική επιτροπή ήταν προσβλητική και διχαστική. Τον καλούν να τηρεί τους κανόνες του κόμματος και να μην το απαξιώνει όπως κάνουν όσοι ανήκουν στο “αντιΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο.

Το κείμενο υπογράφουν 7 βουλευτές και συνολικά 11 μέλη της Κ.Ε. και ουσιαστικά είναι μία πρώτη πλατφόρμα για το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα στο δρόμο προς το συνέδριο. Πάντως η πλευρά της κυρίας Αχτσιόγλου παραμένει στο κόμμα, περιορίζοντας τη σημασία της αποχώρησης από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το Σάββατο ως μία πολιτική διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας.

Το πρωί της Κυριακής ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου για ένα… τηλεφώνημα, που δεν κατέστη δυνατό να οδηγήσει σε επικοινωνία.

Η διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου (στις 11.32’ διευκρινίστηκε αργότερα) στην κυρία Αχτσιόγλου για να βρεθεί πεδίο συνεννόησης ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής. Αλλά η κλήση έμεινε αναπάντητη.

Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έλαβε κανένα τηλεφώνημα και έκανε λόγο για παιχνίδια σε βάρος της.

Στη συνέχεια, μόλις οι συνεργάτες του προέδρου έδωσαν την ώρα της κλήσης, διευκρίνισε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό και γι’ αυτό δεν απάντησε. Και μίλησε για fake news.

Το θέμα αυτό φαίνεται να επιβαρύνει κι άλλο τις σχέσεις των δύο πλευρών. Αλλά δεν δόθηκε συνέχεια από καμία πλευρά.

Η ομάδα Αχτσιόγλου δεν προτίθεται πάντως να επιστρέψει στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά ούτε και να αποχωρήσει, ως φαίνεται μέχρι τώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Να απορριφθεί το δημοψήφισμα προτείνουν Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Ζαχαριάδης και άλλα τρία μέλη της πολιτικής γραμματείας  

Ποιο δημοψήφισμα; Δεν τον θέλουν, δεν τους θέλει – Aυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας οι κωδικοί στη “Μόνιμη Μείωση Τιμής” να φτάσουν τους 1.000»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:01