search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:12
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην δεύτερη πράξη της διάσπασης – Ζυμώσεις και διεργασίες εντός κι εκτός

14.11.2023 06:14
siriza-new

Οι εντός κι εκτός διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται την επαύριο της πρώτης πράξης της διάσπασης, με την αποχώρηση της Ομπρέλας, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και δεύτερη.

Τα βλέμματα πέφτουν στην ομάδα των 6+6η οποία εξετάζει τα επόμενα βήματά της που, όλα δείχνουν, θα την οδηγήσουν στην έξοδο. Η ηγεσία, παρά τις διακηρύξεις για την ενότητα και τα «δεν περισσεύει κανείς» προφανώς έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους το ξεκαθάρισμα, επομένως δεν κάνει πίσω από την φυσιογνωμία που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Στη νέα αυτή φυσιογνωμία που παρουσιάστηκε γλαφυρά με την ομιλία Κασσελάκη το Σάββατο, που σόκαρε επικριτές και υποστηρικτές, η ομάδα Αχτσιόγλου βλέπει στροφή στον αυταρχισμό, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και την άντληση ρητορικής και επιχειρημάτων από τον alt right χώρο (ακροδεξιά). Επομένως, και αυτή η πλευρά έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για γεφύρωση, το χάσμα είναι πολύ μεγάλο.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς τα στελέχη της ομάδας 6+6 βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τη βάση τους, και με άλλα πρόσωπα με τα οποία επιδιώκουν συντονισμό, είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ένα τέτοιο πρόσωπο φαίνεται πως είναι ο Γιάννης Δραγασάκης – είτε εκτός (πχ Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν όλη την εβδομάδα καθώς υπάρχουν και διαφορετικές ταχύτητες στο εσωτερικό – άλλοι είναι αποφασισμένοι να φύγουν άλλοι χρειάζονται περισσότερο να χρόνο να ζυγίσουν τα πράγματα. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας πιθανόν το Σαββατοκύριακο ή αρχές της άλλης εβδομάδας, θα υπάρξει πανελλαδική σύσκεψη της τάσης για να ληφθούν αποφάσεις. Είναι πάντως με ερωτηματικό αν θα φτάσουν ως την επόμενη Κεντρική Επιτροπή, εφόσον αυτή γίνει, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η βασική προοπτική που έχει αναδειχθεί για τους 6+6 εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια, εφόσον τελικώς υπάρξει αποχώρηση, για συγκρότηση ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας 10 βουλευτών μαζί με την Ομπρέλα. Προς το παρόν, «μαζεύονται» 9 βουλευτές (2+7) ωστόσο δεν θεωρείται αδύνατο να «τραβηχτούν» και μερικοί βουλευτές που ήταν προσκείμενοι στην Ομπρέλα ή την ομάδα Αχτσιόγλου αλλά δεν πήγαν απέναντι στη νέα ηγεσία.

Αποστάσεις από δηλώσεις Βίτσα για ΜέΡΑ25

Δεν βοηθούν πάντως σε αυτή την κατεύθυνση εμφανίσεις στελεχών της Ομπρέλας στα μέσα, όπως αυτή του Δημήτρη Βίτσα χθες ο οποίος έκανε άνοιγμα στο ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι θα χωρούσε στο νέο εγχείρημα για την ανασύνταξη της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Κι αυτό διότι δεν πρόκειται για κάποια κοινά συνομολογημένη θέση των στελεχών που έφυγαν κι επιπλέον ΜέΡΑ25 σημαίνει Βαρουφάκης, ο οποίος ούτε καλές σχέσεις έχει με τον Τσακαλώτο, ούτε θα ήθελαν να συμπορευτούν μαζί του πρόσωπα όπως οι Αχτσιόγλου και Χαρίτσης.

Πάντως, από την Ομπρέλα αναγνωρίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο και ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσιμων διεργασιών, όπως είναι η προσπάθεια για την συγκρότηση νέου φορέα. Έτσι στην πλευρά αυτή εξετάζουν τη δυνατότητα να βγουν πιο μπροστά καινούρια πρόσωπα, ενδεχομένως και από τη νέα γενιά, προκειμένου να καταγραφεί και ένα ανανεωμένο πρόσωπο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Τσακαλώτος: Δεν χτίζει το νέο πάνω στον εμφύλιο του παλιού

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στο AtticaΤv δήλωσε αποφασισμένος να μην επαναληφθεί το λάθος που έχει γίνει σε άλλες διασπάσεις, αυτοί που αποχωρούν να κατηγορούν και να συνεχίζουν κόντρες με το κόμμα που αποχώρησαν, άλλωστε είπε υπάρχουν πολλά στελέχη τα οποία δε θα φύγουν και θα εξακολουθήσει να έχει καλές σχέσεις.

Σημείωσε ότι στόχος είναι η συζήτηση για μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, ενώ διευκρίνισε ότι το μπλοκ δυνάμεων που επιχειρείται να συγκροτηθεί ενδιαφέρεται για την διεκδίκηση της κυβέρνησης αλλά όχι με ριζοσπαστικούς όρους και όχι όρους «κυβερνητισμού» που όπως είπε σημαίνει πως «λέμε ό,τι μας κάνει αρεστούς». «Δεν είναι η βασική μας αρχή ότι θα αρχίσουμε ένα πόλεμο “τι κακός είναι ο Κασσελάκης”» πρόσθεσε όσον αφορά τι στάση θα κρατήσουν από εδώ και πέρα.

Σε σχέση με τους 6+6 εκτίμησε ότι «πιέζονται πάρα πολύ και θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις». Σημείωσε δε πως το κείμενο που υπέγραψαν οι 6+6 ήταν πιο επιθετικό από της Ομπρέλας, δεν ήταν πιο ισορροπημένο ή μεσοβέζικο, άρα, εκτίμησε ότι μετά την ομιλία Κασσελάκη είναι «πιο πεισμένοι». Προφανώς θα συνεργαστούμε και θα συζητήσουμε αν πάρουν την απόφαση να φύγουν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχουμε καλές σχέσεις. Δεν χτίζεις το νέο πάνω στον εμφύλιο του παλιού, χτίζεις το νέο πάνω στο νέο».

Με άλλα λόγια δεν σήκωσε το γάντι που πέταξαν ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Νίκος Παππάς, για την εποχή της διακυβέρνησης και της υπουργίας του, για το μαξιλάρι, τον Στουρνάρα ενώ ο βουλευτής Χανίων έστειλε μήνυμα ότι τώρα θα βγουν στην επιφάνεια πολλά.

Η Κουμουνδούρου πάντως χθες ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι προετοιμασίες για το Συνέδριο χωρίς άλλες λεπτομέρειες όμως, επομένως μένει να φανεί αν θα γίνει πράγματι ΚΕ για τα οργανωτικά του Συνεδρίου, τον επόμενο μήνα.

Για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη του Συνεδρίου πιέζει η τάση Τεμπονέρα, η οποία αν και αποχώρησε το Σαββατοκύριακο από την συνεδρίαση της ΚΕ μαζί με την Ομπρέλα και τους 6+6, τελικώς φαίνεται ότι προς ώρας επιλέγει την στάση «δίνουμε την μάχη εντός».

Διαβάστε επίσης:

Θετικό κλίμα στη συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ – Τι συμφώνησαν

Λούλης για εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τελειώνει, χρειάζεται εμπλουτισμό, δεν είναι τελειωμένος ο Κασσελάκης

Νίκος Δένδιας: Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, πυραύλους και ραντάρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48