search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Strange Fruits στην Γκαλερί «Δύο Χωριά»

14.11.2023 10:34
ekuesi

Λίγο μετά τη μνημειώδη μουσειακή έκθεσή τους την προηγούμενη σεζόν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση η έκθεση «Strange Fruits» των The Callas μεταφέρθηκε στην γκαλερί Δύο Χωριά έως τις 6 Ιανουαρίου.

Ο τίτλος της έκθεσης ”Strange Fruits” των  Ελλήνων πρωτοπόρων του DIY The Callas  (Λάκης & Άρης Ιωνάς), που  μνημονεύει τον αντιρατσιστικό ύμνο ”Strange Fruit” της Billie Holiday) αναδεικνύει τις ποικιλόμορφες εικαστικές πρακτικές του ντουέτου, οι οποίες συνδυάζουν τα πεδία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κεντητού ταπισερί.

Οι θεματικές στις οποίες εστιάζουν τα αδέλφια, που μαζί με τους φίλους/συγγενείς/συνεργάτες τους, δραστηριοποιούνται από το 2002 ως μια άτυπη καλλιτεχνική συλλογικότητα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία έργων τέχνης, κινηματογράφου και μουσικής, περιστρέφονται γύρω από τον αστικό συμβολισμό, τα συλλογικά αρχέτυπα και τις δημιουργικές δυνατότητες που ενυπάρχουν στον πειραματισμό, εμποτισμένα όλα με άφθονες εξωτερικές αναφορές – από στίχους τραγουδιών και λογοτεχνία μέχρι εικαστικές περιπλανήσεις στον χρόνο.

Νυχτερινοί πίνακες με ακρυλικά και σπρέι καλωσορίζουν τους θεατές στο πεζοδρόμιο, με τις μορφές και τα χρώματα να αναμιγνύονται σε μια ιδιόμορφη αλληλεπίδραση κεντρικών σημείων, σε συναισθηματικές γεωμετρικές συνθέσεις, που μαρτυρούν τον αστικό πολιτισμό, στην πιο περίπλοκη και μυσταγωγική πτυχή του.

Στο ίδιο πνεύμα, ο χώρος της γκαλερί είναι γεμάτος λουλούδια σε σκούρα φόντα. Μια πολύ διακριτική υπόμνηση θνητότητας, ένα memento mori, με το άρωμα των λουλουδιών να θυμίζει σκηνές από το πιο κοντινό ή το πιο μακρινό παρελθόν, καθώς μια παλέτα νέον και οι νεκρές φύσεις του Μανέ συναντούν τα πιο σκοτεινά οράματα των Ισπανών μεγάλων δασκάλων. Όπως λένε οι ίδιοι οι Callas με τον δικό τους ιδιοσυγκρασιακό τρόπο: «Το ξέρατε πως ο Θάνατος και τα Όνειρα ήταν αδέρφια; Και η Νύχτα ήταν η μητέρα τους; Συγγνώμη, μια παύση, πόσες καρτέλες έχετε ανοιχτές αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας; Η «επίδραση του μπισκότου μαντλέν» του Προυστ ανακαλεί τον Μανέ, τον Ελ Γκρέκο, μια θολή αφίσα Morandi στον τοίχο και ένα ξημέρωμα Coke Zero».

Δίνοντας χρόνο στον θεατή να αφομοιώσει ένα οικείο περιβάλλον, σαν να ‘ναι μέσα από μισάνοιχτα παράθυρα, στη μέση του δωματίου στέκει μια μεγαλοπρεπής στήλη, κατασκευασμένη από παλιά μάρμαρα πεζοδρομίου της Αθήνας. Στο υπόγειο της γκαλερί, οι Callas παραδίδουν μια παραδοσιακή/ουτοπική εγκατάσταση με χρώματα νέον, σε άμεση αντίθεση προς τις πιο σκούρες αποχρώσεις του επάνω ορόφου.

Εδώ, οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ταπισερί των Callas, σχεδιασμένες από τους ίδιους και φιλοτεχνημένες από την αγαπημένη τους μητέρα και την αγαπημένη τους θεία, οι οποίες κατάγονται από ένα ελληνικό αγροτικό χωριό, φαντάζουν να ανοίγουν ιδιωτικά αλλά και τολμηρά τον δρόμο προς τις παράξενες εποχές που έρχονται.

Ή, με τα λόγια των ίδιων των Callas: «Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να το εκφράσουμε. Λουλούδια & Μάρμαρα & Κεντηματισμός. Ακούγεται σαν στίχος της Emily Dickinson ή σαν ποίημα-ως-χάπι της Gertrude Stein ή σαν οδηγίες ηχογράφησης του Sun Ra. Είναι σαν να ξαποσταίνεις στη σκιά ενός Κυπαρισσιού, πλάι σε ένα Psychladic ηλιοβασίλεμα, προσπαθώντας να πιάσεις μέλι στη χούφτα σου. Cut. Ένα καθιστικό του Raymond Carver, ένα τραπέζι, ένα παράθυρο στην πλάτη του, ένα βάζο με λουλούδια, ίσως».

Ποιοι είναι οι The Callas

Οι The Callas (Tάκης Ιωνάς, Άρης Ιωνάς) ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Oλοκλήρωσαν μεταπτυχιακό (MA) στις Καλές Τέχνες στο Chelsea College of Art & Design του Λονδίνου το 2001. Εκθέσεις έργων τους έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στους εξής χώρους και φορείς: New Museum (Νέα Υόρκη), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη, Documenta 14, Palais de Tokyo (Παρίσι), Family Business (Νέα Υόρκη), Μπιενάλε της Αθήνας, Andreas Melas Projects, State of Concept, The Breeder, Kustera Projects (Νέα Υόρκη), Atopos CVC, Yinka Shonibare Space (Λονδίνο). Έχουν συνεργαστεί με τον Lee Ranaldo (Sonic Youth) και τον Jim Sclavunos (Nick Cave & The Bad Seeds) σε μουσικά άλμπουμ και ζωντανές εμφανίσεις. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, LUSTLANDS (Haos Film), έκανε πρεμιέρα στο 7ο Athens Avant-Garde Film Festival, ενώ η δεύτερη ταινία τους, The Great Eastern, γυρίστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας, έκανε το ντεμπούτο της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αργότερα προβλήθηκε στην Documenta 14.

Η τρίτη ταινία τους, SICK, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι Callas έχουν πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε καταξιωμένα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων: Liverpool Psychedelic Festival στο ˜ίβερπουλ, The Great Escape Festival στο Μπράιτον, Reeperbahn Festival στο Αμβούργο, Indietracks Festival στο Ντέρμπι και Festival Indigènes στη Νάντη.

Έχουν μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Thurston Moore, The Brian Jonestown Massacre, Ty Segall και Grinderman. Το στούντιό τους με το όνομα Velvet Room είναι ένας από τους πιο δραστήριους DIY πολιτιστικούς χώρους/συλλογικότητες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Έκθεση: «Strange Fruits»- Τhe Callas

Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Ιανουαρίου 2024

Γκαλερί «Δύο Χωριά Ακρόπολη»: Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16
Περισσότερες πληροφορίες:  2109241382 και www.diohoria.com

Διαβάστε επίσης:

Μυστήριο 151 A Rave Down Below: Η πολιτική δυναμική του σώματος σε κίνηση

Ο Mark Rothko στο Ίδρυμα Louis Vuitton: Όταν το χρώμα πάλλεται

Λουκία Αλαβάνου: «Στον δρόμο για τον Κολωνό»- Virtual reality με πρωταγωνιστές Ρομά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42